Novice

Novice 1 do 20 od 92

USPEŠEN ZAKLJUČEK POLETNE ŠOLE RAČUNALNIŠTVA 2018

Datum objave: 6. september 2018 | Datum poteka: 10. oktober 2018

V zadnjem tednu avgusta smo uspešno zaključili že tretjo Poletno šolo računalništva:

Poletno šolo računalništva se je udeležilo okrog 60 znanja vedoželnih deklet in fantov. S poletno šolo bomo nadaljevali tudi naslednje leto saj so odzivi zelo pozitivni:

 • "Kar ostanite tako, ker ste na vrhuncu in so naši otroci zelo zadovoljni s tem tečajem."
 • "Super delavnica, veliko sem se naučil."
 • "Supeeer! Vse pohvale."

Poletno šolo računalništva so finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o., in Comtrade d.o.o..

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 27. 8. 2018 - 31 .8. 2018

Datum objave: 22. avgust 2018 | Datum poteka: 7. september 2018

Novica je potekla!

Že tretjo leto zapored Inštitut za računalništvo organizira Poletno šolo računalništva (https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2018/). Od 27.8.2018 pa do 31.8.2018 bodo potekale naslednje delavnice:

 • Programiranje za dekleta,
 • Izdelaj razvrščevalnik za bonbone,
 • Razvijmo svojo prvo računalniško igro,
 • Moja prva android igra.

Na delavnice v okviru Poletne šole računalništva je letos prijavljenih okrog 60 udeležencev in veselimo se, da jim bomo tudi letos lahko na zanimiv način približali čudoviti svet računalništva in informacijskih tehnologij ter jih seznanili z osnovami programiranja in morebiti tudi njihovim bodočim poklicem. Veseli nas, da se je prijavilo tudi veliko deklet. V svetu se vedno več deklet odloča za ta poklic. Zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas?
Poletno šolo računalništva so letos finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o. in Comtrade d.o.o.

PROF. DR. MARJAN MERNIK POSTAL ČLAN ČASTNEGA SVETOVALNEGA ODBORA USERN

Datum objave: 12. avgust 2018 | Datum poteka: 15. oktober 2018

USERN (https://usern.tums.ac.ir/) je neodvisna, neprofitna in nevladna mreža, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi si izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije. Častni svetovalni odbor mreže (https://usern.tums.ac.ir/Info/Board) sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1% znanstvenikov iz celega sveta, med katerimi sta tudi prof. dr. Marjan Mernik (UM FERI) in prof. dr. Matjaž Perc (UM FNM).

DOC. DR. NIKO LUKAČ POSTAL ČLAN UREDNIŠKEGA ODBORA REVIJE "DATA IN BRIEF"

Datum objave: 22. junij 2018 | Datum poteka: 31. avgust 2018

Novica je potekla!

Seznam revij (Computer Languages, Systems and Structures; Applied Soft Computing; Swarm and Evolutionary Computations; Information; Information Technology and Control; Computer Science and Information Systems; ...), kjer so člani Inštituta za računalništvo glavni uredniki, odgovorni uredniki oz. člani uredniških odborov se je ponovno povečal. Doc. dr. Niko Lukač je postal član uredniškega odbora revije "DATA IN BRIEF" (https://www.journals.elsevier.com/data-in-brief/editorial-board), ki se ukvarja s problemi ponovljivosti eksperimentov, dostopnosti podatkov in odprto znanostjo. Čestitamo!

RAZISKOVALCI INŠTITUTA ZA RAČUNALNIŠTVO POMEMBNO PRISPEVAJO K RANGIRANJU UNIVERZE V MARIBORU

Datum objave: 18. junij 2018 | Datum poteka: 30. september 2018

Mnoge rangirne lestvice univerz (npr. Webometrics - http://www.webometrics.info/en) pri razvrščanju upoštevajo citiranost v Google Scholar. Pri tem raziskovalci Inštituta za računalništvo pomembno pripevajo k dobrim uvrstitvam Univerze v Mariboru. Tako med prvimi 20 najbolj citirananimi na Univerzi v Mariboru v Google Scholar (https://scholar.google.si/citations?view_op=view_org&hl=en&org=9174394767676762358) zasledimo kar 8 raziskovalcev Inštituta za računalništvo in 13 raziskovalcev Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

POROČILO O UVAJANJU OBVEZNEGA POUKA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE V OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOLAH

Datum objave: 2. junij 2018 | Datum poteka: 1. avgust 2018

Novica je potekla!

Delovna skupina za analizo prisotnosti vsebin računalništva in informatike v programih osnovnih in srednjih šol ter za pripravo študije o možnih spremembah (RINOS) je 29.5.2018 predala zaključno poročilo Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (https://www.youtube.com/watch?v=bbJygmq8_qU). Skupina RINOS je bila ustanovljena 16.8.2016. V času delovanja je skupina pregledala poučevanje računalništva in informatike v preko 12 državah in naredila podrobnejšo analizo uvajanja obveznega pouka računalništva in informatike v štirih državah OECD. Podala je tudi predloge, kako naj Slovenija pristopi k uvajanju obveznega pouka računalništva in informatike. V skupini je uspešno deloval tudi član Inštituta za računalništvo doc. dr. Matej Črepinšek. Poročilo je dostopno na http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Aktualno/Porocilo_RINOS_30_5_18.pdf.

JOHN L. HENNESSY IN DAVID A. PATTERSON STA PREJEMNIKA TURINGOVE NAGRADE ZA LETO 2017

Datum objave: 25. maj 2018 | Datum poteka: 25. julij 2018

Novica je potekla!

John L. Hennessy in David A. Patterson sta prejemnika ACM Turingove nagrade za leto 2017 za pionirsko delo pri oblikovanju in vrednotenju računalniških arhitektur s trajnim vplivom na industrijo mikroprocesorjev. Vse od leta 1966 združenje ACM (https://www.acm.org/) podeljuje Turingove nagrade za največje dosežke na področju računalništva in informatike. Z leti je ta nagrada postala najprestižnejša nagrada na tehničnem področju. Pogosto tudi imenovana kot “Nobel Prize of computing”. Kronološki seznam nagrajencev najdete na http://amturing.acm.org/byyear.cfm. Več o slovenski podružnici ACM pa na http://www.acm.si/node/1.

32. DELAVNICA ALGORITMI PO VZORIH IZ NARAVE

Datum objave: 25. maj 2018 | Datum poteka: 25. junij 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je organiziral 32. delavnico Algoritmi po vzoru iz narave, ki je potekala 25.5.2018 na Donački gori. Program delavnice:

9.00-9.45 Aljoša Vodopija: Prilagoditev algoritma diferencialne evolucije za reševanje optimizacijskih problemov črne škatle
9.45-10.30 Nikola Ivković: Benefits of Using Quantiles for Measuring Performance of Stochastic Optimization Algorithms
10.30-11.15 Aleš Čep: Heterogeni večagentni sistem za reševanje dinamičnih optimizacijskih problemov
11.15-12.00 Rok Hribar: Evolucijski operatorji v memetskem algoritmu za problem matrične tri-faktorizacije

V kolikor bi želeli sodelovati na prihodnjih delavnicah pošljite obvestilo na marjan.mernik@um.si.

Dewesoft ekskurzija je za nami

Datum objave: 19. april 2018 | Datum poteka: 1. junij 2018

Novica je potekla!

Naši študenti so se odzvali na povabilo podjetja Dewesoft za udeležbo na njihovi konferenci.

Izkoristili smo priložnost in preverili, kaj počne svetovno vodilno podjetje na nivoju merilnih naprav. Njihove merilne naprave se uporabljajo na področju vesoljske in letalske industrije (NASA, ESA, SpaceX, Boeing,...), avtomobilske industrije (Mercedes, Audi, John Dear,...), nuklearne elektrarne in na številnih drugih področjih.
Konferenca je potekala tri dni. Mi smo imeli srečo in smo se je lahko udeležili prvi dan. Ta dan smo se udeležili različnih predstavitev, ogled sedeža podjetja in slavnostnega otvoritvenega dogodka v Trbovlju. Med odmori smo uživali v družbi kandidatk za letošnjo miss Slovenije.

Posnetek iz slavnostne otvoritve: https://youtu.be/MOQWmwY8CpM

Tekmovanje UPM 2018

Datum objave: 20. marec 2018 | Datum poteka: 20. april 2018

Novica je potekla!

Pričenja se študentsko tekmovanje v programiranju trojk - Univerzitetni programerski maraton (UPM). V skupini tekmujejo po trije študenti. Cilj je rešiti čim več nalog v čim krajšem času.

Pričenjamo novo sezono tekmovanja v programiranju trojk - Univerzitetni programerski maraton (UPM). Za prvaka UPM se potegujejo vse slovenske univerze (Maribor, Ljubljana, Primorska). Najboljša mariborska skupina se bo prav tako udeležila regijskega ACM tekmovanja v Pragi (Češka).

Študentom R-IT se prizna nekaj obveznosti iz vaj.

Trije člani sočasno rešujejo probleme na enem računalniku. Zmagovalec je tista skupina, ki v najkrajšem času reši več problemov. Programirate lahko v večih programskih jezikih (C++, Java, Python, C#).

V kolikor ste sami ali vam še manjka član, pridite in vas bomo razdelili v skupine.

Za več podatkov in prijave: http://tekmovanja.acm.si/upm.

ROSUS 2018

Datum objave: 23. februar 2018 | Datum poteka: 26. marec 2018

Novica je potekla!

Vabimo Vas, da se udeležite 13. strokovne konference z naslovom »Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2018 (ROSUS 2018)«. Ta enodnevna konferenca bo potekala v četrtek, 22. marca 2018, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor. Novost letošnje konference bo demonstracijska sekcija z naslovom »Zajem slikovnega materiala: Praktični nasveti strokovnjakov«.

Podrobne informacije in prijavni obrazec so na spletni strani konference http://rosus.feri.um.si/ .

Za študente je ob predhodni prijavi (na e-mail rosus.feri@um.si ) vstop na konferenco brezplačen.

Organizacijski odbor konference ROSUS 2018

PROGRAM:

POSVET »IZZIVI EVOLUCIJSKEGA RAČUNANJA«

Datum objave: 12. februar 2018 | Datum poteka: 20. marec 2018

Novica je potekla!

INŠTITUT ZA RAČUNALNIŠTVO VAS DNE 16. 2. 2018 VABI NA POSVET »IZZIVI EVOLUCIJSKEGA RAČUNANJA«, KI BO V PREDAVALNICI G2 GAMA.

Izraz »evolucijsko računanje« označuje družino stohastičnih algoritmov za globalno optimizacijo, ki povzemajo ideje biološke evolucije kot so selekcija, križanje in mutacija. Ti računalniški algoritmi sodijo na področje umetne inteligence, ki je danes ponovno v razcvetu. Na posvetu bomo predstavili nekatere izzive s katerimi se raziskovalci na področju evolucijskega računanja dandanes spopadajo.

PROGRAM POSVETA

 • 10.10 - 10.15: Uvod in namen posveta
 • 10.15 - 10.40: red. prof. dr. Janez Brest  – Uvod v evolucijsko računanje
 • 10.40 - 11.05: red. prof. dr. Janez Brest  – Izzivi enokriterijske optimizacije
 • 11.05 - 11.30: Miha Ravber – Izzivi večkriterijske optimizacije
 • 11.30 - 12.00: red. prof. dr. Marjan Mernik – Preiskovanje prostora rešitev z evolucijskimi algoritmi
 • 12.00 - 13.00: Druženje in diskusija v G3 II. nadstropje

 
Vljudno vabljeni!

Predstojnik Inštituta za računalništvo
red. prof. dr. Marjan Mernik

INŠTITUT ZA RAČUNALNIŠTVO JE PREJEL PRIZNANJE PROMETEJ ZNANOSTI ZA ODLIČNOST V KOMUNICIRANU ZA LETO 2017

Datum objave: 26. januar 2018 | Datum poteka: 1. marec 2018

Novica je potekla!

Slovenska Znanstvena Fundacija (http://www.u-szf.si/) je Inštitutu za računalništvo podelila priznanje PROMETEJ ZNANOSTI za odličnost v komuniciranju za leto 2017. V obrazložitvi so zapisali: "Za razvoj in uporabo različnih komunikacijskih oblik in tehnik pri ozaveščanju državljanov o pomenu raziskav na področjih, ki jih pokriva Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ter pri promociji tehniških poklicev za prihodnost Slovenije."

PODELITEV PRIZNANJ OB DNEVU FERI - 19.12.2017

Datum objave: 30. december 2017 | Datum poteka: 31. januar 2018

Novica je potekla!

Priznanja ob Dnevu FERI 2017 so prejeli naslednji sodelavci Inštituta za računalništvo:

 • red. prof. dr. Aleš Holobar - priznanje za raziskovalno delo,
 • red. prof. dr. Janez Brest, doc. dr. Borko Boškovič - priznanje za raziskovalno delo,

ter študentje študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije:

 • Gal Meznarič - najboljši diplomant prvostopenjskih univerzitetnih študijskih programov na FERI v študijskem letu 2016/17,
 • Aljaž Jeromel - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Žan Skamljič, Jan Pomer - priznanje za izjemni prispevek študentov.


Nagrajencem iskreno čestitamo!