Novice

Novice 1 do 20 od 296

Prof. dr. Domen Mongus na Nigeria-EU Innovation days

Datum objave: 16. julij 2024 | Datum poteka: 30. avgust 2024

Prof. dr. Domen Mongus je sodeloval na dnevih inovacij Nigerija-EU, ki so potekali 9. in 10. julija 2024 v centru Landmark v Lagosu. Na tem dogodku, organiziranem za spodbujanje inovacij in sodelovanja med Nigerijo in EU, so strokovnjaki razpravljali o ključnih temah, kot so e-zdravje, agrotehnika in industrija 4.0.

Kot govornik je prof. dr. Mongus sodeloval na seji o poti inovacij v agrotehniki, od raziskav do praktične uporabe, in delil vpogled v to, kako digitalne tehnologije in umetna inteligenca spreminjajo kmetijske prakse in spodbujajo trajnost.

Sodelovanje na dogodku BEST Maribor (maj 2024)

Datum objave: 4. junij 2024 | Datum poteka: 30. junij 2024

Novica je potekla!

V sodelovanju s študentskim društvom BEST Maribor so člani Inštituta za računalništvo (Mladen Borovič, Milan Zorman in Mitja Žalik) izvedli več predavanj in delavnic v sklopu mednarodnega dogodka "AI-rates of the Code-ibbean: Unraveling AI's Hidden Treasures", ki so se ga udeležili študentje iz več evropskih držav. Člani Inštituta za računalništvo so izvedli naslednja izobraževanja:

Mladen Borovič:

 • Effective prompt engineering for modern chatbots
 • Recommendation algorithms in popular applications
 • Ethics in development and use of artificial intelligence


Milan Zorman:

 • Machine learning and knowledge discovery
 • Assesment of classification performance
 • Decision trees


Mitja Žalik:

 • Building AI models for optical character recognition
 • Geospatial intelligence and its applications

Nekaj utrinkov s predavanj si lahko ogledate na spodnjih slikah.

GOSTUJOČE PREDAVANJE "A HEALTH DATA ANALYTICS MATURITY MODEL FOR HOSPITALS INFORMATION SYSTEMS"

Datum objave: 31. maj 2024 | Datum poteka: 12. junij 2024

Novica je potekla!

V sredo 12. 6. 2024 ob 14h v predavalnici G2-Beta organiziramo za doktorske študente predavanje z naslovom "A health data analytics maturity model for hospitals information systems". Predaval bo prof. dr. Álvaro Rocha iz Univerze v Lizboni. Povzetek predavanja in kratka biografija predavatelja je v priloženem dokumentu.

Vljudno vabljeni!

Poletna šola o Hibridnih nevronskih vmesnikih (HNI2024), Maribor, 8. – 12. Julij 2024

Datum objave: 31. maj 2024 | Datum poteka: 13. julij 2024

Novica je potekla!

V okviru evropskega projekta HybridNeuro - Hibridna nevroznanost, ki temelji na cerebralnih in mišičnih informacijah za motorično rehabilitacijo in živčnomišična obolenja, bodo zaposleni v Laboratoriju za sistemsko programsko opremo na UM FERI, pod vodstvom in koordinatorstvom prof. dr. Aleša Holobarja, skupaj s strokovnjaki iz partnerskih univerz Imperial College London, Universitat Politècnica de Catalunya in Chalmers University of Technology ter gostujočimi predavatelji iz Loughborough University, VB, in Znanstveno-Raziskovalnega Središča, Koper, organizirali poletno šolo z naslovom Hibridni nevronski vmesniki, ki bo potekala v živo (UM FERI, predavalnica G2-Alfa, Koroška cesta 46, Maribor) in oddaljeno preko spleta, in sicer med 08. in 12. julijem 2024.

Cilj projekta HybridNeuro je odpreti nove raziskovalne poti na področju živčno-mišičnega zlivanja podatkov za spremljanje človeškega senzomotoričnega sistema in za izboljšanje ocenjevanja in dopolnjevanja gibanja pri ljudeh.

Udeleženci bodo pridobili vpogled v prihodnost komunikacije človek-stroj. Nevronske vmesnike bodo lahko spoznali tudi v praktičnih demonstracijah.

Kdo naj se prijavi? Vsak posameznik, ki ga zanimajo naslednje teme:

 • Površinski in igelni večkanalni elektromiogrami (EMG) in analize motoričnih enot mišic,
 • elektroencefalogrami (EEG),
 • živčni kodi, s katerimi možgani krmilijo skeletne mišice,
 • usklajeno delovanja kortikalnih možganskih centrov,
 • ocenjevanje kognitivnih in motoričnih sposobnosti po poškodbah,
 • obogatitev gibanja in dodatne možnosti upravljanja zunanjih naprav z naravnimi gibi,
 • ultrazvok kot orodje za preiskavo skeletnih mišic in za krmiljenje bionskih rok preko sledenja aktivnostim motoričnih enot,
 • analiza gibanja s kinetičnimi vmesniki,
 • Uporaba nevronskih vmesnikov pri obravnavi motenj gibanja.

Udeležba je brezplačna! Predavanja bodo v angleškem jeziku. Za več informacij in prijavo obiščite spletno stran Poletne šola HNI2024.

Vljudno vabljeni, da se udeležite poletne šole HNI2024!

Projekt HybridNeuro financirata Evropska Unija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa (št. pogodbe 101079392) in Jamstvena shema vlade Združenega kraljestva za raziskave in inovacije (UKRI) za financiranje Obzorje Evropa (št. pogodbe 10052152).

Inštitut za računalništvo UM FERI ponovno prejel Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Datum objave: 31. maj 2024 | Datum poteka: 31. avgust 2024

27. maja 2024 je v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije potekala slavnostna podelitev priznanj Prometej znanosti. Inštitut za računalništvo UM FERI je že tretjič v zadnjih osmih letih prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Že vrsto let skrbimo za promocijo računalništva in informacijskih tehnologij v širšem družbenem okolju. V letih 2021-2023 smo kljub pandemiji COViD izvedeli več kot 70 izobraževalnih dogodkov. Mednje sodijo strokovne ekskurzije za študente, javne predstavitve študentskih projektov, številne delavnice za srednje in osnovne šole, poletne šole Akademije FERI, javni posveti, predstavitve na festivalih in sejmih, gostovanja v medijih, strokovne delavnice in mnogi drugi dogodki. Priznanje je v imenu Inštituta za računalništvo prevzel predstojnik red. prof. dr. Aleš Holobar.

Inštitut za računalništvo na festivalu Robotike in Umetne Inteligence, Celje

Datum objave: 16. maj 2024 | Datum poteka: 7. junij 2024

Novica je potekla!

Med 12. 4. in 24. 4. 2024 je v TehnoPark-u Celje potekal znanstveni Festival Robotike in Umetne Inteligence. Festival je na edinstven način združil strokovnjake, raziskovalce, študente, dijake ter navdušence na področju robotike in umetne inteligence. Iz Inštituta za računalništvo FERI se ga je udeležil Laboratorij za sistemsko programsko opremo z EU projektom »HybridNeuro« pod vodstvom prof. dr. Aleš Holobarja. Člani laboratorija so predstavili in demonstrirali razvite tehnologije na področju vmesnikov mišice-stroj in izvedli predavanje za splošno javnost. Festival je 19. 4. 2024 obiskala tudi predsednica RS, dr. Nataša Pirc Musar.

RESEARCH.COM JE OBJAVIL RANGIRNO LESTVICO RAZISKOVALCEV ZA LETO 2023

Datum objave: 6. maj 2024 | Datum poteka: 31. maj 2024

Novica je potekla!

Za disciplino računalništvo in informatiko so se na lestvico uvrstili tudi trije raziskovalci iz Inštituta za računalništvo. Pri rangiranju so uporabili D-indeks, kjer se upoštevajo le članki in citati, ki so bili objavljeni v tej disciplini. Zato D-indeks imenujemo tudi H-indeks discipline. Prag za uvrstitev na lestvico je bil D-indeks=30. Seznam najboljših raziskovalcev glede na D-indeks v svetovnem merilu za področje računalništvo in informatiko se nahaja na naslovu https://research.com/scientists-rankings/computer-science, v Sloveniji https://research.com/scientists-rankings/computer-science/si in na Univerzi v Mariboru https://research.com/university/computer-science/university-of-maribor.

Strokovna ekskurzija na konferenco Dewesoft MC 2024

Datum objave: 18. april 2024 | Datum poteka: 30. maj 2024

Novica je potekla!

Na povabilo podjetja Dewesoft smo se 17. aprila 2024 udeležili njihove merilne konference MC2024 (https://dewesoft.com/measurement-conference) v hotelu Thermana, Laško.

Udeležili smo se zanimivih predavanj in preverili, kaj počne eno izmed vodilnih podjetij merilnih naprav na svetu. Merilna konferenca je zelo hitro postala velika konferenca. Letos je v Slovenijo pripeljala več kot 500 gostov in partnerjev podjetja Dewesoft iz avtomobilske, letalske, vesoljske in številnih drugih industrij.

Konferenca je potekala tri dni. S študenti 1. letnika magistrskega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije smo se konference udeležili drugi dan, ki je bil namenjen merilni tehniki v avtomobilski industriji. Čisto od blizu smo si lahko ogledali tudi prestižni električni športni avtomobil Nevero proizvajalca Rimac.

Podjetju Dewesoft (https://dewesoft.com/) se za ponujeno možnost strokovne ekskurzije najlepše zahvaljujemo!

VABLJENI PREDAVANJI PROF. DR. MARJANA MERNIKA NA NIT KURUKSHETRA

Datum objave: 2. april 2024 | Datum poteka: 30. april 2024

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je imel 20. in 21. marca 2024 na National Institute of Technology Kurukshetra (https://nitkkr.ac.in/), Kurukshetra, Indija, vabljeni predavanji za dodiplomske študente z naslovoma "From Grammar Inference to Semantic Inference" in "Exploration and Exploitation in Evolutionary Algorithms: Recent Developments".

NAGRADA FUNDACIJE MTTF ZA ŽIVLJENSKO DELO

Datum objave: 26. marec 2024 | Datum poteka: 30. april 2024

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je prejel nagrado EARG (Entrepreneurs, Academicians & Researchers Guild Award) za življensko delo (Lifetime Achievement Award in Academia and Research) fundacije MTTF (MathTech Thinking Foundation). Kandidati so morali izpolnjevati naslednje kriterije: več kot 20 let delovanja s signifikantnimi prispevki na področju publikacij, mentoriranje doktorskim študentom, vabljenih predavanj in biti med 2% znanstvenikov na seznamu Univerze v Stanfordu. Podelitev je potekala 19. 3. 2024 na Poornima University, Jaipur, Indija.

Prof. Holobar v časopisu Mladina

Datum objave: 25. marec 2024 | Datum poteka: 20. april 2024

Novica je potekla!

8. marca 2024 je časopis Mladina objavil intervju z red. prof. dr. Aleš Holobar na temo nevronskih vmesnikov in gradnje mostu med naravno in umetno inteligenco. V intervju je prof. Holobar predstavil zadnje trende v razvoju vmesnikov možgani-stroj in mišice-stroj in opisal njihove sedanje in bodoče vplive na razvoj sodobne družbe.

Izbranih pet najboljših prispevkov za Tekmovanje študentskih člankov (SPC) IEEE Regije 8 2024

Datum objave: 19. marec 2024 | Datum poteka: 20. april 2024

Novica je potekla!

Prva faza tekmovanja se je uspešno zaključila. Od 32 prispevkov je komisija izbrala pet najboljših prispevkov, med katerimi je bil izbran prispevek našega doktorskega študenta Jana Popiča, pod mentorstvom doc. dr. Borka Boškovića in red. prof. dr. Janeza Bresta, z naslovom "Using Neural Networks in the Search of Low Auto-correlation Binary Sequences".

Druga faza tekmovanja vabi udeležence, da predstavijo svoj prispevek na mednarodno priznani konferenci IEEE R8 MELECON 2024, ki bo potekala v Portu, Portugalska, od 25. do 27. junija 2024. Študenti se potegujejo za prestižne nagrade, pri čemer najboljšim trem zmagovalcem sledijo nagrade v vrednosti $800, $500 in $200, poleg tega pa je dodatnih $250 namenjenih zmagovalni študentski sekciji. Po temeljiti oceni v obeh fazah bo žirija določila končne zmagovalce.

Iskrene čestitke avtorju in mentorjema!

izr. prof. dr. Božidar Potočnik je za maribor24.si izvedel intervju na temo računalniškega vida, umetne inteligence in konference ROSUS 2024

Datum objave: 18. marec 2024 | Datum poteka: 20. april 2024

Novica je potekla!

V nedeljo, 17. marca 2024 je izr. prof. dr. Božidar Potočnik za portal maribor24.si izvedel intervju na temo računalniškega vida, umetne inteligence in konference ROSUS 2024. Povzetek intervjuja je na voljo na spletni strani https://maribor24.si/lokalno/maribor/od-deepfakes-do-prepoznavanja-obrazov-tehnologijo-v-ozadju-ui-raziskujejo-tudi-v-mariboru/.

Intervjuju za Toti radio na temo direktive EU o umetni inteligenci (EU AI act)

Datum objave: 14. marec 2024 | Datum poteka: 15. april 2024

Novica je potekla!

V torek 12. 03. 2024 je dr. Mladen Borovič sodeloval v intervjuju za Toti radio na temo direktive EU o umetni inteligenci (EU AI act). Teme pogovora so bile prednosti in slabosti EU direktive, vpliv direktive na gospodarstvo in uporabnike, etična vprašanja umetne inteligence, algoritmi priporočilnih sistemov v družbenih omrežjih in avtonomna vožnja. Posnetek je objavljen na spletu v Audio špajzi, ki v obliki podkasta zajema več platform:

Objavljen je tudi kratek prispevek na naslovu https://totiradio.si/558. Odseki posnetka so bili 13. marca 2024 objavljeni v jutranjem programu Totega radia.

UDELEŽBA NA GLOBALNEM FORUMU O ETIKI V UMETNI INTELIGENCI

Datum objave: 11. marec 2024 | Datum poteka: 31. marec 2024

Novica je potekla!

V Kongresnem centru Brdo je 5. in 6. februarja 2024, potekal Globalni forumu o etiki v umetni inteligenci z naslovom "Spreminjanje krajine upravljanja z umetno inteligenco", ki ga je pod pokroviteljstvom UNESCA gostila Republika Slovenija. Iz UM FERI sta se ga udeležila prof. dr. Domen Mongus in dr. Izidor Mlakar.

Globalni forum je predstavljal odlično priložnost za razprave o napredku pri upravljanju z umetno inteligenco ter za predstavitve dosežkov in dobrih praks, ki smo jim priča v Sloveniji. Aktivno sodelovanje prof. dr. Domna Mongusa in dr. Izidorja Mlakarja ter zavezanost k iskanju rešitev za izzive, s katerimi se vsi soočamo, sta razpravam dodala izjemno vrednost in bosta nedvomno prispevala k oblikovanju prihodnjih pobud in politik na področju etike v umetni inteligenci. Globalno sodelovanje na področju umetne inteligence je zagotovo eden od pomembnejših dejavnikov, ki bodo prispevali k uspešnemu digitalnemu prehodu in skupnemu iskanju novih priložnosti na področju novih tehnologij.

ZAGON PROJEKTA ARIEN

Datum objave: 11. marec 2024 | Datum poteka: 31. marec 2024

Novica je potekla!

Izr. prof. dr. Niko Lukač in doc. dr. Štefan Kohek, člana Laboratorija za geoprostorsko modeliranje, multimedio in umetno inteligenco (GEMMA) na Inštitutu za računalništvo, sta se v dneh 15.02.2024 in 16.02.2024 v Palermu udeležila prve generalne skupščine projekta ARIEN (ARtificial IntelligencE in fighting illicit drugs production and traffickiNg), ki je financiran s strani programa Horizon Europe.

UM FERI je tudi partnerska organizacija v tem projektu, ter v sklopu demonstracijskih pilotov projekta tesno sodelujemo z ostalimi slovenskimi partnerji v konzorciju: Inštitut ICS, Pošta Slovenije in Ministrstvo za notranje zadeve. Skupaj z ostalimi partnerji smo načrtovali strategijo za učinkovit zagon projekta, ter določili konkretne cilje za izvedbo implementacijskih aktivnostih v posameznih delovnih sklopih. Zahvaljujemo se koordinatorju projekta Engineering Ingegneria Informatica SPA za odlično organizacijo dogodka.

PREDAVANJE NA TEMO GENERATIVNE UMETNE INTELIGENCE

Datum objave: 11. marec 2024 | Datum poteka: 31. marec 2024

Novica je potekla!

V petek, 23. februarja 2024, dr. Mladen Borovič izvedel vabljeno predavanje na temo generativne umetne inteligence na letnem srečanju Slovenskega društva za angleške študije (SDAŠ).

V predavanju z naslovom "Navigating the AI Tightrope: Balancing Responsibility and Innovation", ki je potekalo na daljavo se je dr. Borovič dotaknil trenutnega stanja orodij generativne umetne inteligence, etične uporabe teh orodij in podal nekaj primerov uporabe v izobraževalnem okolju.