Novice

Novice 1 do 20 od 107

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ RAČUNALNIŠKEGA RAZMIŠLJANJA - BOBER 2018/19

Datum objave: 14. januar 2019 | Datum poteka: 28. februar 2019

V so-organizaciji Inštituta za računalništvo se je 12.1.2019 uspešno zaključil državni del tekmovanja v računalniškem razmišljanju Bober 2018/19. Tekmovalo je 250 osnovnošolcev in srednješolcev uvrščenih iz šolskega tekmovanja, ki se ga je udeležilo 33.500 tekmovalcev. V okviru dogodka sta bili organizirani predavanji: Umetna inteligenca danes: ozadje nekaterih zadnjih dosežkov (izr. prof. dr. Damjan Strnad) in Telekomunikacije: prenos informacij na daljavo (doc. dr. Boštjan Vlaovič). Več o dogodku najdete na https://tekmovanja.acm.si/bober.

ACM ČESTITAL ŠTUDENTSKI SEKCIJI ACM MARIBOR ZA USPEŠNO SODELOVANJE PRI DOGODKU URA ZA KODO

Datum objave: 7. januar 2019 | Datum poteka: 30. januar 2019

Dogodek "Ura za kodo", ki je potekal do 3.12. do 9.12.2018, je globalno gibanje z namenom navdušuti mlade za programiranje in tehnologijo. ACM je čestital vsem sekcijam ACM, ki so sodelovale v letu 2018. Celoten seznam sekcij je objavljen na: https://www.acm.org/chapters/students/csedweek2018. Med njimi je tudi Študentska sekcija ACM Maribor.

VABLJEN PREDAVATELJ NA MEDNARODNI POLETNI ŠOLI IZ RAČUNSKE INTELIGENCE

Datum objave: 3. januar 2019 | Datum poteka: 1. februar 2019

Prof. dr. Janez Brest je bil vabljen predavatelj na šest dnevni poletni šoli "Computational Intelligence: Theory, Implementation & Applications", ki je potekala od 22. do 27. novembra 2018, v Hyderabad-u, Indija. Na poletni šoli, ki je potekala v organizaciji "IEEE Computational Intelligence Society" je opravil tri predstavitve o diferencialni evoluciji in aplikacijah.

14. strokovna konferenca Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2019 (ROSUS 2019)

Datum objave: 17. december 2018 | Datum poteka: 7. februar 2019

Vabimo Vas na 14. strokovno konferenco Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2019, ki bo v četrtek, 21. marca 2019, na FERI UM (G2 – predavalnica Beta). Novost letošnje konference je popoldanska sekcija z naslovom »Globoko učenje: Praktični nasveti strokovnjakov«.

Več informacij: https://rosus.feri.um.si/

SKUPŠČINA ACM SLOVENIJA 2018

Datum objave: 9. december 2018 | Datum poteka: 20. januar 2019

ACM (https://www.acm.org/) je mednarodno združenje za poučevanje in raziskave na področju računalništva. Ustanovljeno je bilo leta 1947. Slovenska podružnica ACM Slovenija (http://www.acm.si/) je bila ustanovljena leta 2001 in je eno osrednjih slovenskih računalniških društev, ki si prizadeva za razvoj računalništva v Sloveniji. V petek 7. 12. 18 je bila na UM FERI letna skupščina ACM Slovenija, kjer smo izvolili tudi novo predsedstvo. Prof. dr. Aleš Holobar pa je imel predavanje z naslovom Internet mišic: digitalni kodi v našem telesu.

PODELITEV PRIZNANJ OB DNEVU FERI - 29.11.2018

Datum objave: 4. december 2018 | Datum poteka: 20. januar 2019

Priznanja ob Dnevu FERI 2018 so prejeli naslednji sodelavci Inštituta za računalništvo:

 • Uroš Mlakar - plaketa za raziskovalno delo,
 • red. prof. dr. Marjan Mernik - plaketa za raziskovalno delo,
 • Ivan Kovačič - plaketa za strokovno delo,
 • Dragana Božovič, doc. dr. Simon Kolmanič, doc. dr. Niko Lukač, izr. prof. dr. Damijan Strnad - plaketa za strokovno delo.

ter študentje študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije:

 • Nikolaj Čolić - najboljši diplomant prvostopenjskih visokošolskih strokovnih študijskih programov na FERI v študijskem letu 2018/19,
 • Robi Novak - najboljši diplomant prvostopenjskih univerzitetnih študijskih programov na FERI v študijskem letu 2018/19,
 • Žiga Leber - najboljši diplomant drugostopenjskih univerzitetnih študijskih programov na FERI v študijskem letu 2018/19,
 • Vid Keršič, Niko Uremovič, Mitja Žalik - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Aljaž Jeromel, Gal Meznarič, Jan Mikolič - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Miha Antolinc, Niko Uremovič - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Luka Bašek - priznanje za izjemni prispevek študentov.

Nagrajencem iskreno čestitamo!

DOGODEK URA ZA KODO 2018

Datum objave: 2. december 2018 | Datum poteka: 15. januar 2019

Novica je potekla!

Dogodek "Ura za kodo", https://hourofcode.com/us, se bo letos odvijal od 3. 12. 2018 do 9. 12. 2018. Uro za kodo je enourni uvod v računalništvo z namenom demistificirati kodo in pokazati, da se lahko vsakdo nauči osnov programiranja. Namreč, vsak učenec mora imeti priložnost za učenje računalništva. Izboljšuje reševanje nalog, logiko in ustvarjalnost. Z zgodnjim začetkom bodo imeli temelje za uspeh v vseh poklicih 21. stoletja. Oglejte si promocijski video na https://youtu.be/KsOIlDT145A. Inštitut za računalništvo bo tudi letos izvedel preko 10 dogodkov na temo računalniškega programiranja.

PROF. DR. MARJAN MERNIK IMENOVAN VISOKO CITIRAN RAZISKOVALEC ZA LETO 2018

Datum objave: 2. december 2018 | Datum poteka: 10. januar 2019

Novica je potekla!

Clarivate Analytics, Web of Science Group, je 27. novembra 2018 objavil seznam visoko citranih raziskovalcev za leto 2018 (https://hcr.clarivate.com/). Na seznamu je že drugo leto zapored prof. dr. Marjan Mernik. Njegove raziskave se uvrščajo med zgornjih 1% najbolj citiranih del na področju računalništva in imajo izjemen vpliv. Več o njegovih raziskavah na https://lpm.feri.um.si/en/members/mernik/. Na seznamu visoko citiranih raziskovalcev za leto 2018 sta samo dva raziskovalca iz Slovenije, oba iz Univerze v Mariboru. Ob prof. dr. Marjanu Merniku se je na seznamu uvrstil tudi prof. dr. Matjaž Perc iz Fakultete za naravoslovje in matematiko. Uvrstitev na seznam visoko citiranih raziskovalcev pa je pomembna tudi za rangiranje univerz. Šanghajska lestvica (ARWU) je ena izmed najbolj uveljavljenih lestvic univerz, ki pripravlja pregled najboljših univerz vse od leta 2003. Uporablja 6 kazalnikov (Alumni, Award, HiCi, N&S, PUB, PCP). V kazalniku HiCi (visokocitirani raziskovalci) v obsegu 20% upošteva seznam visoko citiranih raziskovalcev, ki ga pripravi Clarivate Analytics.

UMETNA INTELIGENCA V EVROPI

Datum objave: 16. november 2018 | Datum poteka: 31. december 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval v raziskavi "Mapping of the Artificial intelligence players in Europe", katere namen je bil ugotoviti trenutni ekosistem na področju umetne inteligence v Evropi. Slovenija se je uvrstila visoko - med države vzhajajočih zvezd. Več o poročilu na https://www.rolandberger.com/fr/Publications/Joining-the-dots-A-map-of-Europe's-AI-ecosystem.html.

DOGODEK TEDEN PROGRAMIRANJA JE USPEŠNO ZAKLJUČEN

Datum objave: 19. oktober 2018 | Datum poteka: 25. november 2018

Novica je potekla!

V okviru dogodka "Tedna programiranja" smo na Inštitutu za računalništvo izvedli sledeče delavnice:

 • Razvoj sodobnih spletnih aplikacij,
 • Prvi koraki v svet svetovnega spleta,
 • Android aplikacije in IoT,
 • Programiranje skozi igro,
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu,
 • Prvi koraki v razvoj iger,
 • Snovanje 3D računalniške igre v Blenderju.

Poslanstvo delavnic je računalniško opismenjevanje širše publike, hkrati pa mladim predstaviti možnosti, ki nam jih ponujajo računalniki. V vsakem poklicu se srečujemo z računalniškimi sistemi. Vprašanje je samo, v kolikšni meri znamo to okolje izkoristiti. V preteklih dveh tednih smo izvedli devetnajst dogodkov, ki so bili porazdeljeni po celotni vzhodni Sloveniji, od Raven na Koroškem pa do Murske Sobote.

Več o preteklem dogodku Tedna programiranja, si oglejte na naslovu https://codeweek.eu/

V kolikor se letos niste imeli priložnosti udeležiti katerega izmed številčnih dogodkov, bo za to spet naslednja priložnost čez eno leto.

PATENT ZA "PAMETNO DRŽALO ZOBNE ŠČETKE"

Datum objave: 9. oktober 2018 | Datum poteka: 20. november 2018

Novica je potekla!

V Laboratoriju za sisteme v realnem času so v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca in Laboratorijem za načrtovanje sistemov razvili »Pametno držalo zobne ščetke« in za njega pridobili patent. Pametno držalo zobne ščetke omogoča spremljanje položaja ščetke v prostoru in merjenje pritiska glave ščetke na zobe. Z svetlobnimi signali in vibracijami opozarja uporabnika na nepravilno uporabo ščetke. S pomočjo Bluetooth vmesnika se podatki lahko pošiljajo tudi na mobilno napravo ali računalnik za nadaljnjo obdelavo. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za znanstvene raziskave, za povezavo z resno igro, ki bo spodbujala čiščenje zob pri otrocih, in podobno. Držalo je konstruirano tako, da omogoča uporabo različnih ščetk. Držalo ima vgrajen indukcijski polnilec in omogoča polnjenje akumulatorja v držalu ščetke, ko ga ne uporabljamo. V ta namen je bilo izdelano tudi ustrezno oblikovano stojalo. Razvoj Pametnega držala ščetke je potekal v sklopu projekta EkoSMART (Eko Sistem Pametnega Mesta), ki ga sofinancirata Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt s strani FERI vodi in koordinira prof. Peter Kokol, vodja Laboratorija za načrtovanje sistemov.

PROF. DR. MARJAN MERNIK JE POSTAL GLAVNI IN ODGOVORNI UREDNIK REVIJE "JOURNAL OF VISUAL LANGUAGES AND COMPUTING"

Datum objave: 4. oktober 2018 | Datum poteka: 5. november 2018

Novica je potekla!

Zaradi uspešnega vodenja revije Computer Languages, Systems and Structures (https://www.journals.elsevier.com/computer-languages-systems-and-structures/) - revija je močno dvignila faktor vpliva in je trenutno kategorije A2 - je prof. dr. Marjan Mernik postal glavni in odgovorni urednik še za revijo Journal of Visual Languages and Computing (https://www.journals.elsevier.com/journal-of-visual-languages-and-computing). V letu 2019 se bosta obe reviji združili.

IEEE dan

Datum objave: 2. oktober 2018 | Datum poteka: 25. oktober 2018

Novica je potekla!

Danes z IEEE praznujemo "uporabo tehnologije za boljši jutri". Praznovanje bomo obeležili z dogodkom ob 14:00 uri na FERI, v diplomski sobi G3.

Poleg svetovnega praznovanja izpostavimo še nekaj uspehov ekipe članov IEEE v Mariboru:

 • zlata nagrada za priznanje pridobivanja in zadržanja članov IEEE 2018
 • organizirana konferenca IWSSIP 2018 (20. - 22. junija 2018 pod tehničnim sponzorstvom IEEE),
 • priznanje novim članom IEEE Senior Member: doc. dr. Aleš Zamuda, red. prof. dr. Janez Brest
 • 2. mesto študenta Domna Ulbla s prispevkom "Intuitivno vodenje robotske roke s kretnjami" na konferenci ERK, ki jo organizira IEEE Slovenia Section

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2018

Datum objave: 29. september 2018 | Datum poteka: 5. november 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval na evropski noči raziskovalcev 2018 (http://www.ern.um.si/, https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/actions/european-researchers-night_en), ki je potekala 28. 9. 2018 istočasno v več kot 340 mestih EU.

V “raziskovalnem mestu” Europark Maribor se je Inštitut za računalništvo predstavil s projekti: V stiku z računalniškim vidom in umetno inteligenco, Z mobilnimi in vseprisotnimi napravami za varen vsakdan, Orodje za odkrivanje plagiatov v dokumentih. Zanimanje je bilo veliko. Oglejte si galerijo slik.

NAGRADE ZA RECENZENTSKO DELO 2018

Datum objave: 22. september 2018 | Datum poteka: 25. oktober 2018

Novica je potekla!

Publons (https://publons.com) je objavil seznam 1% raziskovalcev, ki so opravili največ recenzij v letu 2018 . Za področje računalništva in informatike ("Computer Science") so se na seznam uvrstili Marjan Mernik (28. mesto), Iztok Fister ml. (29. mesto) in Aleš Zamuda (32. mesto). Za področje inženiringa ("Engineering") pa Niko Lukač na 82. mesto. Na seznamu zasledimo samo 8 raziskovalcev iz Slovenije. Več informacij na https://publons.com/awards/2018/esi/?order_by=place.

USPEŠEN ZAKLJUČEK POLETNE ŠOLE RAČUNALNIŠTVA 2018

Datum objave: 6. september 2018 | Datum poteka: 10. oktober 2018

Novica je potekla!

V zadnjem tednu avgusta smo uspešno zaključili že tretjo Poletno šolo računalništva:

Poletno šolo računalništva se je udeležilo okrog 60 znanja vedoželnih deklet in fantov. S poletno šolo bomo nadaljevali tudi naslednje leto saj so odzivi zelo pozitivni:

 • "Kar ostanite tako, ker ste na vrhuncu in so naši otroci zelo zadovoljni s tem tečajem."
 • "Super delavnica, veliko sem se naučil."
 • "Supeeer! Vse pohvale."

Poletno šolo računalništva so finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o., in Comtrade d.o.o..

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 27. 8. 2018 - 31 .8. 2018

Datum objave: 22. avgust 2018 | Datum poteka: 7. september 2018

Novica je potekla!

Že tretjo leto zapored Inštitut za računalništvo organizira Poletno šolo računalništva (https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2018/). Od 27.8.2018 pa do 31.8.2018 bodo potekale naslednje delavnice:

 • Programiranje za dekleta,
 • Izdelaj razvrščevalnik za bonbone,
 • Razvijmo svojo prvo računalniško igro,
 • Moja prva android igra.

Na delavnice v okviru Poletne šole računalništva je letos prijavljenih okrog 60 udeležencev in veselimo se, da jim bomo tudi letos lahko na zanimiv način približali čudoviti svet računalništva in informacijskih tehnologij ter jih seznanili z osnovami programiranja in morebiti tudi njihovim bodočim poklicem. Veseli nas, da se je prijavilo tudi veliko deklet. V svetu se vedno več deklet odloča za ta poklic. Zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas?
Poletno šolo računalništva so letos finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o. in Comtrade d.o.o.

PROF. DR. MARJAN MERNIK POSTAL ČLAN ČASTNEGA SVETOVALNEGA ODBORA USERN

Datum objave: 12. avgust 2018 | Datum poteka: 15. oktober 2018

Novica je potekla!

USERN (https://usern.tums.ac.ir/) je neodvisna, neprofitna in nevladna mreža, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi si izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije. Častni svetovalni odbor mreže (https://usern.tums.ac.ir/Info/Board) sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1% znanstvenikov iz celega sveta, med katerimi sta tudi prof. dr. Marjan Mernik (UM FERI) in prof. dr. Matjaž Perc (UM FNM).