Novice

Novice 1 do 20 od 69

POSVET O POUČEVANJU RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

Datum objave: 11. december 2017 | Datum poteka: 15. januar 2018

V organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti je dne 1.12.2017 potekal posvet o poučevanju računalništva in informatike.

Na posvetu smo osvetlili vprašanja, kakšno naj bo poučevanje računalništva in informatike, ki naj omogoča otroku, da postane ustvarjalec, in ne zgolj uporabnik informacijsko-komunikacijske tehnologij. Preberite si glavne sklepe razporave na http://www.sazu.si/events/5a25516ac153ea56172aa425, kjer so dostopni tudi povzetki predavanj in video posnetek posveta.

ŠTUDENTJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ OSVOJILI 2. MESTO NA FINTECH HACKATHON 2017

Datum objave: 6. december 2017 | Datum poteka: 5. januar 2018

Ekipa študentov Žan Skamljič, Jan Pomer in Andrej Rokavec je na Fintech Hackathonu 2017, ki ga je organiziral Startup:Maribor v sodelovanju z Novo KBM, zasedla drugo mesto.

Razvili so rešitev Pay'N'Go – zamenjava plačilne kartice s telefonom. Zamislili so si mobilno aplikacijo s hardversko komponento, ki omogoča plačevanje in dvigovanje gotovine na bankomatu v kombinaciji z mobilnim telefonom. Več o rezultatih tekmovanja na http://www.startupmaribor.si/sl-si/novica/97/zmagovalec-fintech-hackathona-2017-je-resitev-subscription-guard-

PROF. DR. MARJAN MERNIK IMENOVAN VISOKO CITIRAN RAZISKOVALEC ZA LETO 2017

Datum objave: 19. november 2017 | Datum poteka: 31. december 2017

Njegove raziskave se uvrščajo med zgornjih 1% najbolj citiranih del na področju računalništva in imajo izjemen vpliv. Več o njegovih raziskavah na https://lpm.feri.um.si/en/members/mernik/.

Na seznamu visoko citiranih raziskovalcev za leto 2017 so samo trije raziskovalci iz Slovenije, vsi iz Univerze v Mariboru. Ob prof. dr. Marjanu Merniku so na tem seznamu še prof. dr. Željko Knez in prof. dr. Mojca Škerget, oba iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Več o omenjenem seznamu najdete na https://clarivate.com/hcr/ ali pa si oglejte YouTube video, kjer boste spoznali metodologijo, ki je bila pri tem uporabljena, ter kaj to imenovanje pomeni za posamezne raziskovalce in njihove institucije.

FERI na sejmu Feel the Future

Datum objave: 11. november 2017 | Datum poteka: 30. november 2017

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo smo predstavili na FERI-jevi stojnici sejma Inovativnih digitalnih rešitev (Feel the Future) med 19. in 21. oktobrom 2017 na Celjskem sejmu. Že ime sejma nakazuje, da so rdeče niti tehnologije, ki prihajajo v veljavo in ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Kot raziskovalci v panogi, kateri pripisujejo zelo pomembno vlogo za krojenje prihodnosti, smo imeli kaj za pokazati. Obiskali so nas dijaki (potencialno bodoči študentje), naši študentje s končano diplomo, kakor tudi različna podjetja za skupno sodelovanje.

ZNANI UNIVERZITETNI PRVAKI UM TEKMOVANJA UPM 2017

Datum objave: 25. oktober 2017 | Datum poteka: 1. december 2017

Novica je potekla!

Univerzitetni programerski maraton (http://tekmovanja.acm.si/upm) je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.

V finalnem kolu smo dobili letošnjega prvaka Univerze v Mariboru. Skupino sestavljajo študenti študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije: Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak. Kot prvaki univerze se bodo od 17. do 19. Novembra udeležili regijskega tekmovanja CERC 2017 (http://cerc.hsin.hr/), kjer bodo tekmovale ekipe iz Avstrije, Češke republike, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije.

Najboljše ekipe nadaljujejo tekmovanje v prestolnici Kitajske, Beijing, od 15. do 20. aprila 2018.

Dogodki iz Tedna programiranja

Datum objave: 24. oktober 2017 | Datum poteka: 18. november 2017

Novica je potekla!

Zaključili smo z aktivnostmi za dogodek Teden programiranja. Tokrat so zaradi pete obletnice, dogodki potekali čez dva tedna. Poslanstvo delavnic je računalniško opismenjevanje širše publike, hkrati pa mladim predstaviti možnosti, ki nam jih ponujajo računalniki. V vsakem poklicu se srečujemo z računalniškimi sistemi. Vprašanje je samo, v kolikšni meri znamo to okolje izkoristiti.

V preteklih dveh tednih smo v organizaciji Inštituta za računalništvo izvedli sedemnajst dogodkov. Dogodke so bili porazdelili po celotni vzhodni Sloveniji, od Slovenj Gradca do Murske Sobote. Vsebine so pokrivale različne teme in so bili prilagojene za splošno publiko.

Delavnice smo izvedli na osnovnih in srednjih šolah.

V okviru Tedna programiranja smo izvedli sledeče dogodke:

 • Osnove spletnega programiranja, OŠ Bakovci
 • 2D računalniška igrica, OŠ Kamnica
 • Programiranje skozi igro, OŠ Rače
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu, Prva Gimnazija Maribor
 • Izdelava preproste računalniške igre, 2. gimnazija Maribor
 • Osnove programiranja za Androidne, OŠ Videm
 • Osnove latex-a, Gimnazija Murska Sobota
 • Naredimo svojo računalniško igro z Blenderjem, Ljudska Univerza Ormož
 • Prvi koraki v svet svetovnega spleta, OŠ Slava Klavora Maribor
 • 2D računalniška igrica, OŠ Kamnica
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu, Prva Gimnazija Maribor
 • Obogatena resničnost, Gimnazija Slovenj Gradec
 • Blender in izdelava 3D računalniške igre, OŠ Prežihovega Voranca Maribor

Več o preteklem dogodku Tedna programiranja, si oglejte na naslovu: http://codeweek.si/

V kolikor se letos niste imeli priložnosti udeležiti katerega izmed številčnih dogodkov, bo za to spet naslednja priložnost čez eno leto.

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2017

Datum objave: 2. oktober 2017 | Datum poteka: 5. november 2017

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval na evropski noči raziskovalcev 2017, ki je potekala 29. 9. 2017 istočasno v več kot 250 mestih EU.

V “raziskovalnem mestu” Europark Maribor se je Inštitut za računalništvo predstavil s projekti: Računalniška inteligenca in šport, Moderna navidezna resničnost, Računalniška grafika. Zanimanje je bilo veliko. Oglejte si galerijo slik.

1. R-IT TURNIR V NAMIZNEM TENISU IN NOGOMETU JE ZA NAMI

Datum objave: 2. oktober 2017 | Datum poteka: 5. november 2017

Novica je potekla!

V poletnem semestru študijskega leta 2016/17 je na Inštitut za računalništvo potekal turnir v namiznem tenisu in nogometu. Znani so zmagovalci turnirja.

Seznam tekmovalcev in pravila so zapisana v dokumentu "R-IT_turnir_2017.pdf"

Zmagovalci 1. R-IT turnirja so:

 • Namizni tenis: 1. mesto - Marjan Mernik, 2-3. mesto - Matej Črepinšek in Jani Dugonik.
 • Namizni nogomet: 1. mesto - Marko Bizjak-Bojan Žlahtič, 2. mesto - Matej Črepinšek-Goran Hrovat, 3. mesto - Jani Dugonik-Miha Ravber, Marko Ferme-Marjan Mernik.

PRIDRUŽITE SE DOGODKU "TEDEN PROGRAMIRANJA" (CODE WEEK)

Datum objave: 26. september 2017 | Datum poteka: 20. oktober 2017

Novica je potekla!

Dogodek je vseevropska iniciativa z namenom približati programiranje in digitalno opismenjevanje vsakomur na zabaven in privlačen način. Dogodek poteka od 7. 10. 2017 do 22. 10. 2017. Izvedite dogodek v vašem domačem kraju! Več o dogodku na http://codeweek.eu/.

ČLANEK S TRENUTNO NAJVIŠJIM FAKTORJEM VPLIVA NA INŠTITUTU ZA RAČUNALNIŠTVO

Datum objave: 19. september 2017 | Datum poteka: 20. oktober 2017

Novica je potekla!

Študija raziskovalne skupine 0796-010 (Laboratorij za sistemsko programsko opremo) je bila objavljena v prestižni revij "Proceedings of the IEEE" s faktorjem vpliva JCR IF (2016): 9,237. Na Inštitutu za računalništvo je sedaj ta članek z najvišjim faktorjem vpliva (https://cs.feri.um.si/raziskovalno-delo/objave/).

D. FARINA, A. HOLOBAR.  Characterization  of  human  motor  units  from  surface  EMG decomposition. Proceedings of the IEEE, 2016, 104(2): 353-373, JCR IF (2016): 9,237

Motorične enote so najmanjše funkcionalne enote naših mišic. Študija njihove aktivacije ponuja natančen vpogled v mehanizme gibanja pri ljudeh. Klasične metode za preiskave motoričnih enot so stare več desetletji in temeljijo na invazivnih posnetkih s selektivnimi igelnimi elektrodami. Nasprotno pa so bili neinvazivni (površinski) elektromiogrami (EMG) običajno obravnavani kot interferenčni signali, pri čemer je bilo pridobivanje informacij omejeno na njegove globalne značilnosti, ki so le grobo povezane z aktivnostmi motoričnih enot. V zadnjem desetletju smo v naši raziskovalni skupini izumili metode za zanesljivo ocenjevanje aktivnosti posameznih motoričnih enot iz površinskih signalov EMG. Te metode in njihove najnovejše aplikacije smo opisali v preglednem članku, objavljenim v prestižni reviji IEEE Proceedings s faktorjem vpliva 9,237.

Joint staff training event

Datum objave: 11. september 2017 | Datum poteka: 15. september 2017

Novica je potekla!

V okviru Erasmus+ projekta »European network of academic integrity« bo na fakulteti potekal dogodek »Joint staff training event«, ki je namenjen zaposlenim in študentom na akademskih inštitucijah, da se bolje spoznajo s temami, vezanimi na akademsko integriteto.

13. septembra bo potekalo sedem delavnic na Univerzi v Mariboru na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Koroška cesta 46 v Mariboru) in v Univerzitetni knjižnici Univerze v Mariboru (Gospejna ulica 10 v Mariboru). Delavnice so namenjene zaposlenim, študentom in knjižničarjem in so vezane na področja akademske integritete, etike pri biomedicinskih raziskavah in odkrivanja plagiatorstva.

14. septembra bo potekala konferenca na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (Masarykova 16 v Ljubljani). Predavatelji bodo predstavili zanimive teme iz področja akademske etike, bioetike, plagiatorstva, izvajanja študijskih obveznosti za nekoga drugega, izdelave etične infrastrukture in strategije kako izboljšati akademsko integriteto.

Več informacij na: http://enai-jste.um.si

Natečaj za najboljše raziskovalne dosežke študentov FERI za študijsko leto 2016/17

Datum objave: 26. junij 2017 | Datum poteka: 29. september 2017

Novica je potekla!

Tudi letos je Senat FERI razpisal natečaj za najboljše raziskovalne dosežke študentov. Vabljeni k prijavi!

Na natečaj se lahko prijavijo študenti ali skupine študentov, ki so vpisani na FERI oziroma so diplomirali v času enega leta pred razpisom natečaja. Natečaj je odprt do 29.9.2017.

Več informacij se nahaja v prilogah.

VELIK PORAST FAKTORJA VPLIVA REVIJE "COMPUTER LANGUAGES, SYSTEMS & STRUCTURES" V LETU 2016

Datum objave: 17. junij 2017 | Datum poteka: 1. avgust 2017

Novica je potekla!

Pod vodstvom glavnega in odgovornega urednika, prof. dr. Marjana Mernika, je revija v letu 2016 zabeležila velik porast faktorja vpliva (IF) revije. V letu 2015 je le-ta znašal 0.556, kar je revijo uvrščalo v 4. kvartal Q4. Faktor vpliva v letu 2016 znaša 1.615 in preskok v 2. kvartal Q2.

ALGORITEM jSO ZMAGAL NA TEKMOVANJU CEC 2017

Datum objave: 13. junij 2017 | Datum poteka: 31. julij 2017

Novica je potekla!

V sklopu konference "IEEE Congress on Evolutionary Computation 2017 (http://www.cec2017.org/)", 5. 6. - 8. 6. 2017, San Sebastian/Donostia, Španija, je potekalo tekmovanje "on Real-Parameter Single Objective Optimization", kjer je zmagal algoritem jSO.

Algoritem jSO so razvili Janez Brest, Mirjam Sepesy Maučec in Borko Bošković ter zmagali v konkurenci 12 algoritmov. Algoritem jSO je izboljšana verzija algoritmov L-SHADE in iL-SHADE, ki veljata za "state-of-the-art" algoritma na področju eno kriterijske optimizacije. ČESTITAMO!

Predstavitev izsledkov projekta PKP (Po kreativni poti do znanja)

Datum objave: 8. maj 2017 | Datum poteka: 1. junij 2017

Novica je potekla!

Vse, ki vas zanima, kako na sodoben digitalni način informirati, obveščati in sporočati svojim uporabnikom storitev in izdelkov novosti, vabimo na PREDSTAVITEV PROJEKTA Interaktivni multimedijski oglasni panoji – Adin DS: nadgradnja transformacijskega strežnika, gradnikov prikaza in trženja – IMOPADS.

Predstavitev bo potekala v sredo, 31.5.2017, s pričetkom ob 12.00 uri v dvorani Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje, Cesta na Ostrožno 4, 3000 Celje.

Predstavitev zajema nadgradnjo obstoječih sistemov digitalnega oglaševanja, obveščanja in sporočanja primernega za vse vrste uporabnikov v vseh dejavnostih tako v podjetjih kot v javni upravi in vam omogoča neomejene možnosti uporabe.

V sklopu projekta so študentje skupaj z mentorji po kreativni poti pridobili nova znanja preko konkretnega, industrijsko pomembnega in tržno zanimivega, razvojnega projekta, s tehnologijami IKT na podlagi platforme Adin DS.

Originalno vabilo se nahaja tukaj vabilo

Vaše prijave za udeležbo sprejemamo do petka, 26.5.2017, do 12. ure na mail tatjana.stinek@ozs.si.

Partnerji: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Fakulteta za logistiko UM, ADIN, digitalno sporočanje d.o.o., Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje

ČLANSTVO V PROGRAMSKIH ODBORIH KONFERENC NA PODROČJU PROGRAMSKIH IN MODELIRNIH JEZIKOV

Datum objave: 8. maj 2017 | Datum poteka: 20. junij 2017

Novica je potekla!

Sodelujemo v programskih odborih konferenc s področja programskih in modelirnih jezikov:

Prof. dr. Marjan Mernik pa je tudi vodja programskega odbora največje konference s področja inženiringa programskih jezikov:
10th ACM SIGPLAN International Conference on Software Language Engineering (SLE), ki bo potekala v oktobra 2017 v Vancouver, Kanada. Več o omenjeni konferenci najdete na http://2017.splashcon.org/ in http://www.sleconf.org/2017/