Novice

Novice 1 do 20 od 276

Ob Rektorjevem dnevu številna priznanja našim raziskovalcem

Datum objave: 1. februar 2024 | Datum poteka: 15. marec 2024

Na Univerzi v Mariboru so na slovesnosti ob Rektorjevem dnevu 2024 podelili nagrade za izjemne dosežke v akademski skupnosti. Dogodek je poudaril pomen znanstvenega in pedagoškega prispevka na univerzi ter spodbujal nadaljnje inovacije in odličnost v akademskem svetu. Med nagrajenci so bili tudi člani Inštituta za računalništvo, ki so prejeli priznanja za svoje izstopajoče delo v raziskavah, študiju in razvoju tehnologij v povezavi z gospodarstvom:

 • Niko Uremovič - Perlachova nagrada za študijsko leto 2022/2023
 • Mitja Žalik - Rektorjeva nagrada
 • Borut Žalik - Nagrada Univerze v Mariboru za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja
 • Niko Lukač - Nagrada Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo
 • Marko Bizjak - Priznanje Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo

Več o dogodku lahko prebereta na https://www.um.si/objava/rektorjev-dan-2024/

Intervjuju z Nino Murks

Datum objave: 25. januar 2024 | Datum poteka: 29. februar 2024

V intervjuju z Nino Murks, magistrico inženirko računalništva in informacijskih tehnologij, smo odkrili, da programiranje ni nedostopna čarovnija, temveč logično reševanje ugank. Nina Murks, raziskovalka na Univerzi v Mariboru, je predstavila svoj še nastajajoč učbenik "Osnove programiranja v Pythonu" ki se osredotoča na dostopne koncepte, kot so spremenljivke in zanke. S sklicevanjem na igro sudoku je pojasnila, kako je proces programiranja podoben reševanju logičnih izzivov. Poudarila je, da so napake neizogiben del poti do uspeha in spodbudila mlade, naj ne obupajo ob prvih težavah. Intervju, ki je objavljen na portalu Inženirke in inženirji bomo!, je prinesel tudi vpogled v projekt HybridNeuro, ki se zavzema za večjo vključenost žensk v računalniški svet. Nina je poudarila, da je programiranje enako dostopno tako dekletom kot fantom, in spodbudila mlade, naj se ne bojijo vstopiti v ta čudoviti svet reševanja logičnih ugank.

Več si lahko preberete an spletni strani:https://www.inzenirji-bomo.si/sl/novice/2024011912594074/--radi-resujte-sudoku-preizkusite-se-v-programiranju!--

ROSUS 2024

Datum objave: 12. januar 2024 | Datum poteka: 22. marec 2024

Spoštovani!

Vabimo Vas, da se udeležite 18. strokovne konference z naslovom »Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2024 (ROSUS 2024)«. Ta enodnevna konferenca bo potekala v četrtek, 21. marca 2024, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor. Popoldanska sekcija je naravnava praktično.

Podrobne informacije in prijavni obrazec so na spletni strani konference http://rosus.feri.um.si/.

Za študente je ob predhodni prijavi (na e-mail rosus.feri@um.si) vstop na konferenco brezplačen.

Organizacijski odbor konference ROSUS 2024

Delavnici o programiranju na OŠ Bojana Ilicha v Mariboru

Datum objave: 10. januar 2024 | Datum poteka: 29. februar 2024

Član Inštituta za računalništvo Niko Uremović je 19. in 21. 12. 2023 na OŠ Bojana Ilicha v Mariboru izvedel delavnici o programiranju za osnovnošolce. Učenci so na delavnicah delili svoje izkušnje z uporabo računalnikov pri učenju in igranju računalniških igric, in se pogovorili o drugih področjih računalništva, za katera so slišali. Spoznali so, kako deluje računalnik in kaj je to programiranje. Nazadnje so na primerih iz priljubljenih računalniških iger spoznali elemente igric, kot so domišljijski svet, kamera, uporabniške kontrole itd. V drugem delu delavnice so pridobljeno znanje uporabili pri programiranju lastne računalniške igre v bločnem programskem jeziku, v preostalem času pa igrali igrice, ki so jih ustvarili. Delavnica je potekala v sklopu projekta Hour of Code 2023.

40. obletnica vpisa prve generacije študentov računalništva in informatike na Univerzi v Mariboru

Datum objave: 9. januar 2024 | Datum poteka: 29. februar 2024

Pred 40 leti se je na takratno Tehniško Fakulteto, Univerza v Mariboru, vpisala 1. generacija študentov računalništva in informatike. Takratni študijski program Računalništva in informatike je imel v 2. letniku tri smeri: Programska oprema, Informatika, Logika in sistemi. Vsi študentje prve generacije pa so izbrali smer Programska oprema, ki je bila predhodnica današnjega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije.
40. obletnico vpisa prve generacije študentov računalništva in informatike na Univerzi v Mariboru in hkrati 35. obletnico prvih diplomatov računalništva in informatike na Univerzi v Mariboru so bivši študenti obeležili z dogodkom in ponovno obiskali fakulteto. Sprejel jih je predstojnik Inštituta za računalništvo, prof. dr. Aleš Holobar, ogledali pa so si tudi Laboratorij za geoprostorsko modeliranje, multimedijo in umetno inteligenco (GeMMA).

SREDNJEEVROPSKO TEKMOVANJE V PROGRAMIRANJU - CERC 2023

Datum objave: 21. december 2023 | Datum poteka: 31. januar 2024

Novica je potekla!

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je med 8. in 10. decembrom 2023 potekalo srednjeevropsko tekmovanje v programiranju Central European Regional Contest (CERC) 2023. Tekmovalci so se spopadli s serijo izzivov v programiranju, pri čemer so dokazovali svoje sposobnosti reševanja kompleksnih problemov v omejenem času. Najboljše ekipe na regijskem tekmovanju so se uvrstile na svetovni finale ICPC, kjer se bodo pomerile na globalnem nivoju. Na tekmovanju so sodelovali študenti univerz iz Hrvaške, Češke, Madžarske, Latvije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Tekmovanja so se udeležile tudi najboljše ekipe iz slovenskih univerz, med katerimi sta našo univerzo zastopala študenta UM FERI Mitko Nikov in Alen Granda z mentorjem Mitjo Žalikom. Naša študenta sta se odlično odrezala in v izjemno zahtevni konkurenci zasedla končno 36. mesto (https://cerc.acm.si/#results).

Ura za kodo: Programiranje v Scratchu z LEGO Spike

Datum objave: 18. december 2023 | Datum poteka: 15. januar 2024

Novica je potekla!

Člana Inštituta za računalništvo sta 6. 12. 2023 na OŠ Leona Štuklja v Mariboru izvedla delavnico za osnovnošolce. Učenci 8. in 9. razreda so se pri delavnici spoznali z osnovami programiranja v programskem jeziku Scratch, s pomočjo katerega so programirali svojega LEGO robotka. Na koncu delavnice sta se ekipi udeležencev pomerili v reševanju zadanih nalog z njihovimi robotki. Delavnica je potekala v sklopu projekta Hour of Code 2023.

Predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo

Datum objave: 5. december 2023 | Datum poteka: 9. januar 2024

Novica je potekla!

Red. prof. dr. Aleš Holobar, predstojnik Inštituta za računalništvo UM FERI, je v petek, 17. 11. 2023 na Nevrološki kliniki v Ljubljani izvedel predavanje Sekcije za klinično nevrofiziologijo z naslovom "Analiza in uporaba večkanalnih površinskih elektromiogramov".

Vabljeno predavanje v Univerzitetni bolnišnici Olomouc in na univerzi Palacký University Olomouc, Češka

Datum objave: 5. december 2023 | Datum poteka: 9. januar 2024

Novica je potekla!

Red. prof. dr. Aleš Holobar, predstojnik Inštituta za računalništvo UM FERI, je 7. 11. 2023 v Univerzitetni bolnišnici Olomouc in na univerzi Palacký University Olomouc, Češka, izvedel vabljeno predavanje: The advantages and challenges of high-density electromyograms in assessment of human motor control.

Dosežki študentov na študentskem tekmovanju v programiranju IEEEXtreme 17.0 v Mariboru

Datum objave: 5. december 2023 | Datum poteka: 31. december 2023

Novica je potekla!

Zadnji vikend oktobra je tudi letos na UM FERI potekal slovenski del 24-urnega virtualnega svetovnega tekmovanja v programiranju IEEEXtreme (https://ieeextreme.org/), tokrat že tretjič. Slovenske ekipe so istočasno tekmovale z ekipami iz celega sveta na enotnem svetovnem tekmovanju, pri tem pa se je sproti osveževala tudi skupna lestvica uvrstitev.

Izmed prijavljenih ekip v Sloveniji je prvo mesto dosegla ekipa CodeMonkeys (Enej Krabonja, Oskar Forštnarič, Sven Wolf Zajšek - vsi trije študenti ŠP R-IT). Ta ekipa je tidi najmlajša ekipa med prijavljenimi na ta tekmovanja v Sloveniji. Med ekipami v IEEE regije 8 je ekipa dosegla 717. mesto ter se na svetovni lestvici tega tekmovanja uvrstila na 2361. mesto izmed 4221 na rangirno lestvico uvrščenih ekip. Letos se je na to svetovno lestvico uvrstilo 1229 več ekip kot lansko leto, s čimer je letošnje tekmovanje postalo tudi največje doslej (https://mga.ieee.org/news/32-ieee-news/504-mga-scoop-december-2023-ip).

Tudi letošnja ekipa je tekmovala pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Zamude. Tako pri promociji dogodka kot organizaciji je pomagal tudi asist. Jani Dugonik, ki vodi tudi študentsko vejo IEEE Univerze v Mariboru. Dogodek so sponzorsko podprli tudi IEEE Slovenja in IEEE CIS Slovenija, Inštitut za računalništvo ter Inštitut za informatiko.

Več o tem dogodku na UM FERI je napisano v poročilu za IEEE (https://events.vtools.ieee.org/m/381068), seznam rezultatov tekmovanja pa je dostopen na spletni strani tekmovanja (https://ieeextreme.org/ieeextreme-17-0-ranking/).

Iskreno čestitamo!

Predstavitev na dogodku Digitalno področje v programu Obzorje Evropa in Evropski svet za inovacije

Datum objave: 5. december 2023 | Datum poteka: 31. december 2023

Novica je potekla!

UM FERI je v soorganizaciji z Direktoratom za znanost in inovacije Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter SPIRIT Slovenija javne agencije, v ponedeljek, 27. novembra 2023, izvedla dogodek, na katerem sta bila predstavljena dva EU programa: Digitalno področje v programu Obzorje Evropa (Grozd 4-Digitalno) in Evropski svet za inovacije – EIC ter aktualni razpisi za leto 2024.

Udeležence sta uvodoma pozdravila red. prof. dr. Gorazd Štumberger, dekan UM FERI in dr. Tomaž Boh, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za znanost in inovacije (MVZI). Sledil je nagovor izr. prof. dr. Marka Hölbla, prodekana za raziskovalno dejavnost, ter Državne sekretarke na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aide Kamišalić Latifić.

Mag. Darija Valančič (Nacionalna koordinatorka mreže nacionalnih kontaktnih točk, MVZI) je predstavila NKT Obzorja Evropa in naloge, ki jih opravljajo. Dr. Andreja Umek Venturini pa je predstavila ključne poudarke programa za digitalno področje Grozda 4 Digitalno in aktualne razpise za leto 2024.Dr. Igor Milek (SPIRIT Slovenija) je udeležence seznanil z oblikami podpore pri prijavah na programe EIC, ki jih lahko brezplačno prejmejo s strani Nacionalnih kontaktnih točk in Podporne mreže Enterprise Europe Network.

Svoje izkušnje so predstavili tudi uspešni prijavitelji Obzorja Evropa in EIC Accelerator: red. prof. dr. Aleš Holobar (UM FERI), mag. Daniel Copot (ITC Murska Sobota / DIH Agrifood) in red. prof. dr. Aleksandra Lobnik (IOS d.o.o.).

Nagrade in priznanja ob Dnevu FERI 2023

Datum objave: 4. december 2023 | Datum poteka: 15. januar 2024

Novica je potekla!

Tudi letos so študenti ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije in člani Inštituta za računalništvo na prireditvi Dan FERI prejeli veliko nagrad in priznanj.

 • Plakete za izjemni prispevek študentov so prejeli Jan Popič, Mitko Nikov in Alen Granda
 • Plaketo za raziskovalno delo je prejel izr. prof. dr. Damjan Strnad
 • Plaketi za strokovno delo je prejel Jurij Munda

Med osmimi doktorandi, ki so zaključili študij za pridobitev naziva doktor znanosti so bili kar štirje naši študenti, in sicer

 • dr. Jernej Cukjati
 • dr. Aljaž Frančič
 • dr. Bojan Žlahtič
 • dr. Matej Kramberger

Čestitamo!

Obisk iz Univerze Dalian Minzu

Datum objave: 23. november 2023 | Datum poteka: 31. december 2023

Novica je potekla!

Dne 22. novembra 2023 smo sprejeli na UM FERI gostujoče raziskovalce iz Univerze Dalian Minzu, Ljudska republika Kitajska.

Raziskovalci v okviru bilateralnega projekta ARIS sodelujejo z laboratorijem GEMMA, Inštitutom za računalništvo. Predstavili so svoje raziskovalno delo in izmenjali ideje za medsebojno nadaljnjo sodelovanje. Gostujočo raziskovalno ekipo sestavlja vodja prof. dr. Shuang Liu, in sodelavci dr. Qiguo Dai, dr. Di Zhao in dr. Dandan Zhao. Dr. Qiguo Dai je predstavil okvir učenja s heterogenimi kombinacijami funkcij za napovedovanje interakcije pri ncRNA, Dr. Di Zhao pa raziskave o ključnih tehnologijah rudarjenja biomedicinskih besedil.

Uporaba pametnih tehnologij v pridelavi sadja in zelenjave v praksi

Datum objave: 23. november 2023 | Datum poteka: 31. december 2023

Novica je potekla!

V torek, 14. 11. 2023, se je doc. dr. Simon Kolmanič udeležil okrogle mize Uporaba pametnih tehnologij v pridelavi sadja in zelenjave v praksi. Ta je potekala v okviru druge Sadjarsko zelenjadarske konference, ki jo v prizadevanjih za dvig samooskrbe s sadjem in zelenjavo organizira Gospodarska zbornica Slovenije. Konferenca je potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva 3, Ljubljana. Doc. dr. Kolmanič je predstavil delo na projektu Razvoj in uvajanje digitalnih orodij za podporo v pridelavi sadja, ki med drugim zajema tudi zgodnje napovedovanje pridelka iz posnetkov dreves v jablanovih nasadih.

Teden proramiranja: delavnica "Programski jezik Scratch"

Datum objave: 13. november 2023 | Datum poteka: 15. december 2023

Novica je potekla!

Izr. prof. dr. Tomaž Kosar in Matej Moravec, člana Inštituta za računalništvo, sta na OŠ Slave Klavora Maribor 18. 10. 2023 izvedla delavnico »Programski jezik Scratch«. Delavnica je potekala v sklopu evropskega projekta Teden proramiranja 2023, udeležilo pa se jo je 21 učenk in učencev. Več o delavnici si lahko preberete na https://www.solaklavora.si/2023/10/19/codeweek-2023/.

Teden proramiranja: delavnica "Osnove programiranje z LEGO Spike"

Datum objave: 13. november 2023 | Datum poteka: 15. december 2023

Novica je potekla!

Jan Popič in Luka Lukač, člana Inštituta za računalništvo sta 17. 10. 2023 na OŠ Bakovci izvedla delavnico za osnovnošolce. Tekom delavnice so se učenci spoznali z osnovnimi koncepti programiranja. V blokovnem načinu so programirali LEGO robotka, da se je le-ta uspešno premikal po prostoru in izogibal oviram. Delavnica je potekala v sklopu evropskega projekta Teden proramiranja 2023.

Član inštituta za računalništvo na UM FERI v intervjuju glasila organizacije ACM

Datum objave: 16. oktober 2023 | Datum poteka: 15. november 2023

Novica je potekla!

V glasilu mednarodnega združenja ACM so objavili intervju s članom inštituta za računalništvo doc. dr. Štefanom Kohekom kot enim izmed predstavnikov študentske sekcije ACM Student Chapter Maribor. Intervju si lahko ogledate v glasilu: https://www.acm.org/articles/people-of-acm-europe/2023/stefan-kohek.

ACM (angl. Association for Computing Machinery, https://www.acm.org/) je mednarodna krovna organizacija, ki združuje strokovnjake s področja računalništva in tako pomembno vpliva na razvoj računalništva. Pod pokroviteljstvom organizacije ACM izhaja veliko publikacij, med katerimi najdemo tudi pomembne znanstvene revije z najnovejšimi izsledki iz računalništva.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru smo že pred leti ustanovili Študentsko sekcijo ACM Student Chapter Maribor (https://ferichap.acm.org/). Pod okriljem študentske sekcije se organizirajo družabni dogodki in delavnice, na katerih se študenti mrežijo in pridobivajo novo znanje. Študenti, vabljeni, da se včlanite (https://ferichap.acm.org/wp/register/), da boste obveščeni tudi glede dogajanja v lokalnem okolju.

V oddaji Ugriznimo znanost tudi prispevek iz FERI

Datum objave: 16. oktober 2023 | Datum poteka: 17. november 2023

Novica je potekla!

V četrtek, 12. oktobra 2023 je na televizijskem programu Slovenija 1 v oddaji Ugriznimo znanost prof. dr. Domen Mongus povedal nekaj besed o projektu PLOTO.

V tokratni oddaji Ugriznimo znanost, je bila glavna tematika avtonomni vodni promet. Človek je sicer kriv za približno 80 % nesreč na morju. Njihovo število bi lahko zmanjšale popolnoma avtonomne ali polavtonomne ladje. Ali bo v prihodnosti vodni promet avtonomen? S tem vprašanjem, so se novinarji oddaje Ugriznimo znanost obrnili na našega prof. dr. Domna Mongusa in nosilca projekta na UM FERI PLOTO: Razvoj in ocena napovedovalnih, okoljsko trajnostnih in nastajajočih digitalnih tehnologij in orodij za izboljšano odpornost IWW na klimatske spremembe in ostale ekstreme.

Cilj PLOTO je povečati odpornost infrastruktur celinskih vodnih poti (IWW) in povezanih kopenskih infrastruktur ter tako zagotoviti zanesljivo razpoložljivost omrežja v neugodnih razmerah, kot so ekstremno vreme, nesreče in druge vrste nevarnosti. Naš glavni cilj je združiti pomanjšane scenarije podnebnih sprememb (ki vplivajo na infrastrukture IWW) s simulacijskimi orodji in dejanskimi podatki, da bi ustreznim organom in njihovim operaterjem zagotovili integrirano orodje, ki lahko podpira učinkovitejše upravljanje njihovih infrastruktur na strateškem in operativnem nivoju.

Celotno oddajo si lahko pogledate v arhivu RTVSLO.SI.

Naš študent Jan Popič dosegel odlično 2. mesto na tekmovanju študentskih prispevkov na konferenci ERK2023

Datum objave: 11. oktober 2023 | Datum poteka: 30. november 2023

Novica je potekla!

"Slovenska sekcija IEEE je 28. 10. 2023 v okviru 32. mednarodne Elektrotehniške in računalniške konference ERK 2023 organizirala tekmovanje študentskih prispevkov. Naš študent Jan Popič je pod mentorstvom doc. dr. Borka Boškovića in red. prof. dr. Janeza Bresta predstavil članek z naslovom "Nevronske mreže za iskanje binarnih sekvenc z nizko avtokorelacijo". S svojim prispevkom je dosegel odlično 2. mesto in se s tem uvrstil na regijsko tekmovanje "IEEE Student Paper Contest Region 8". Regijsko tekmovanje, ki pokriva celotno področje Evrope ter večji del Azije in Afrike, bo potekalo v sklopu konference MELECON 2024 v Portu na Portugalskem."

Študent ŠP računalništvo in informacijske tehnologije zmagal na konferenci SCORES

Datum objave: 9. oktober 2023 | Datum poteka: 10. november 2023

Novica je potekla!

Študent Mitko Nikov, član laboratorija GeMMa na Inštitutu za računalništvo, je zmagal na študentski raziskovalni konferenci SCORES s študentskim člankom Real-Time Vehicle Speed Estimation from Video, ki ga je napisal skupaj z Mitjem Žalikom in prof. dr. Domnom Mongusom.

V četrtek, 6. 10. 2022, je na UP FAMNIT potekala študentska raziskovalna konferenca SCORES (Student Computing Research Symposium), ki je namenjena študentom prve in druge stopnje. Organizirana je v sodelovanju Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem ter društva ACM.