Novice

Novice 281 do 296 od 296

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI UM) je postala nova članica združenja Informatics Europe

Datum objave: 20. september 2016 | Datum poteka: 15. november 2016

Novica je potekla!

Informatics Europe je združenje, ki predstavlja akademsko in raziskovalno skupnost na področju računalništva in informatike v Evropi in bližnjih deželah. Njen cilj je vzpodbujanje kvalitetnega izobraževanja in raziskovanja na področju računalništva in informatike (http://www.informatics-europe.org/about/purpose.html).

Seznam članic skupnosti najdete na tem naslovu: http://www.informatics-europe.org/membership/current-members.html.

Delavnica iz programskega orodja Scratch

Datum objave: 31. avgust 2016 | Datum poteka: 20. september 2016

Novica je potekla!

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je 30.8.2016 v prostorih FERI organizirala delavnico iz programskega orodja Scratch za mentorje osnovnih in srednjih šol.

Doc. dr. Aleš Zamuda, prejemnik nagrade "Danubius Young Scientist Award" za Slovenijo v letu 2016.

Datum objave: 23. avgust 2016 | Datum poteka: 11. november 2016

Novica je potekla!

Iskrene čestitke doc. dr. Alešu Zamudi, letošnjemu prejemniku nagrade "Danubius Young Scientist Award" za Slovenijo.

Omenjeno nagrado so avstrijsko zvezno Ministrstvo za znanost, raziskovanje in ekonomijo (BMWFW) in Inštitut za podonavsko regijo in centralno Evropo (IDM) zasnovali leta 2011 z namenom počastiti posameznike z izjemnimi dosežki, znanstvenimi rezultati in produkcijo v povezavi s podonavsko regijo, ki jo zajemajo naslednje države: Avstrija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Nemčija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, Srbija, Slovaška, Slovenija, Romunija in Ukrajina. Nagrada je vsako leto podeljena 14. mladim znanstvenikom, vsakemu iz ene države, ki je del strategije EU za Podonavje.

Kandidati za Scientist Award Danubius lahko prihajajo iz vseh znanstvenih disciplin, predlaga pa jih lahko Univerza ali posamezna fakulteta. Vsaka Univerza lahko imenuje oz. predlaga le tri kandidate, ki pa lahko prihajajo iz različnih fakultet, inštitutov ali raziskovalnih skupin. Strokovna žirija nato pregleda prijave in najvišje uvrščeni kandidat posamezne države pride v ožji krog, kot prejemnik nagrade. Namen nagrade je izpostaviti znanstveno delo in talent mladih znanstvenikov in izboljšati prepoznavnost znanstvene skupnosti v regiji. Poleg tega pa nagrada spodbuja mlade znanstvenike, da se vključijo v znanstvenem proučevanju večplastnih vprašanj in vprašanj povezanih s Podonavjem.

Več o raziskovalnem  delu doc. dr. Aleša Zamude na http://labraj.feri.um.si/~ales in predstavitvenem dokumentu (pdf).

OUTFIT7 IŠČE NAJBOLJŠE MED NAJBOLJŠIMI

Datum objave: 20. april 2016 | Datum poteka: 23. maj 2016

Novica je potekla!

Snovalci iger - pozor prijave za Outfit7 Talent Camp so odprte
Expect the best. Prepare for the very best.
8. - 22. julij, 2016

Ekipa2 d.o.o., hčerinsko podjetje Outfit7 Limited, najbolj znano po globalni blagovni znamki Talking Tom and Friends, letos že drugič prireja strokovno delavnico Outfit7 Talent Camp, namenjeno kreativnim posameznikom s področja razvoja iger. Udeleženci, ki bodo prikazali največ znanja in veščin, bodo imeli kasneje možnost zaposlitve v podjetju.

Na dogodek, ki bo potekal v Ljubljani med 8. in 22. julijem, vabijo vse talente s področja razvoja mobilnih aplikacij, Unity3D, zalednih sistemov, razvoja mobilnih iger in oblikovanja (2D, 3D, ilustracije, animacije). Udeleženci bodo ustvarjali pod budnim očesom vodilnih strokovnjakov v industriji mobilnih iger razvili aplikacijo vse od začetne ideje do delujočega prototipa.

Prijave za Outfit7 Talent Camp so že odprte! Vsi zainteresirani se lahko prijavijo do 22. maja 2016 preko http://talentcamp.outfit7.com, kjer so navedene tudi vse podrobnosti o pogojih sodelovanja. Vabljeni tudi, da všečkate Facebook stran www.facebook.com/Outfit7TalentCamp, kjer boste izvedeli informacije iz prve roke in dobili odgovore na vsa potencialna vprašanja.

Konferenca ROSUS 2016

Datum objave: 21. marec 2016 | Datum poteka: 28. marec 2016

Novica je potekla!

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je v četrtek, 17. marca 2016 potekala že 11. Strokovna konferenca računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2016 (ROSUS 2016).

Konferenca se je pričela ob 9. uri z uvodnim pozdravom predsednika konference, prof. dr. Božidarja Potočnika, sledil pa mu je pozdravni nagovor dekana, prof. dr. Boruta Žalika, ki je organizatorjem čestital za uspešno že 11. izvedbo konference ter dodal, da se že veseli naslednje, 12.

Tako kot vsako leto do sedaj, je bil glavni poudarek konference na aplikacijah s področja računalniške obdelave slik, ki so že integrirane v poslovne procese. S tem želijo organizatorji pokazati, da takšna obdelava, zaradi svojen natančnosti in hitrosti, lahko prinese veliko ekonomsko korist ter tudi, da aplikacije računalniške obdelave slik nudijo nove priložnosti za uveljavitev na trgu visokih tehnologij.

Na konferenci ROSUS 2016 so bile predstavljene aplikacije in prototipi računalniške obdelave slik namenjene za najrazličnejša področja človekovega delovanja. Med zanimivejše lahko zagotovo štejemo demonstracijo uporabe tehnik računalniškega vida in obdelave slik za izločanje informacij iz 3D slik površja, kar posledično omogoča razpoznavo terena, vegetacije ter stavb in izgradnjo digitalnih modelov reliefa ter površja. Ob tem so udeleženci konference lahko spoznali še nov algoritem vidljivosti v 3D prostoru, s katerim lahko enostavno ocenimo kompleksnost opazovanega terena. Seznanili so se še z novostmi, ki jih prinašajo smernice Industrija 4.0 na področje strojnega vida v industrijskem okolju.

Demonstriranih je bilo tudi več industrijskih aplikacij in sicer od algoritma za kontrolo ustreznosti obročev, do postopka za popravljanje barv, da bo izgled slike skoraj neodvisen od vira osvetlitve, pa vse do sortirnika peletov, ki temelji na storitvah strojnega vida.

Udeleženci konference so se srečali tudi z naprednimi tehnikami za prepoznavanje obraznih izrazov, s katerimi lahko izboljšamo uporabniške vmesnike ali pa anonimiziramo informacije v slikah.

Na koncu so spoznali uporabo tehnik računalniškega vida pri teku na 100 metrov, videli kako lahko enostavneje načrtujemo specialne medicinske vijake za hrbtenico ter, kako postopki obdelave digitalnih slik služijo pri prepoznavanju poslovnih vizitk.

Kot pravi predsednika konference, prof. dr. Božidar Potočnik so prvi odzivi udeležencev konference nedvomno pozitivni. Tudi sam se strinja, da so dan preživeli v prijetnem vzdušju, ob izredno zanimivih predavanjih in diskusijah, pa ne le formalnih, ampak tudi neformalnih v času odmorov. Konferenci je prisostvovalo okrog 30 udeležencev iz industrijskega okolja in raziskovalnih inštitucij, omeniti pa je treba še množico študentov, ki so se čez dan izmenjevali na predavanjih.

Pečat uspešnemu dnevu so ob prodornih in razvojno-raziskovalno izzivalnih predstavitvah – posebej je izpostavil vabljene predavatelje – vsekakor dale smernice in nasveti, kako premakniti področje računalniškega vida in obdelave slik v Sloveniji na še višjo točko ter ga še bolj približati končnim uporabnikom.

dr. Danilo Korže in dr. Borko Bošković, skupaj z ekipo, osvojila 2. mesto na 18. olimpijadi v dopisnem šahu.

Datum objave: 25. februar 2016 | Datum poteka: 25. marec 2016

Novica je potekla!

Po več kot treh letih se je končala 18. olimpijada v dopisnem šahu. Slovenija je osvojila drugo mesto in srebrno medaljo, kar je daleč največji ekipni uspeh v vsej zgodovini slovenskega dopisnega šaha. V slovenski ekipi sta nastopila tudi dr. Danilo Korže in dr. Borko Bošković, zaposlena na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI). Oba prihajata iz Inštituta za računalništvo, kjer so razvili tudi šahovski program MinkoChess.

Olimpijski zmagovalci so postali Nemci, ki so našo vrsto prehiteli le za pol točke, bronasta medalja pa je pripadla Špancem. V finale se je iz kvalifikacij prebilo 13 ekip, končni vrstni red pa je naslednji:

1. Nemčija 41

2. Slovenija 40,5

3. Španija 39

4. Rusija 38,5

5. Italija 36,5

6. Francija 36

7. Slovaška 35,5

8. Luksemburg 34,5

9. Švedska 34,5

10. Romunija 33,5

11. Izrael 33

12. Finska 32,5

13. ZDA 32.

Kot je pojasnil dr. Danilo Korže se partije igrajo preko spletnega strežnika. Vsak igralec igra na svoji deski proti vsem svojim nasprotnikom hkrati, z vsakim po eno partijo. Na olimpijadi je skupaj 6 desk, na vsak deski pa 13 igralcev, torej igra vsaka država skupaj 6*12=72 partij, vsak posamezni igralec pa 12 partij. Točke vseh igralcev iste reprezentance se seštevajo v končen rezultat, zmaga prinaša 1 točko, remi pa polovico točke.

V vsaki partiji je na voljo vsakemu od igralcev v povprečju po 5 dni časa za razmislek na vsako potezo, neporabljen čas se privarčuje in se lahko porabi pozneje, ko je pozicija bolj komplicirana. Tako posamezna partija tipično traja od nekaj mesecev pa tja do dobrih treh let, v ekstremnih primerih tudi dlje.

Pri igri si lahko vsak igralec pomaga z vsem, kar pač lahko uporabi: bazami otvoritev, bazami partij, bazami končnic, šahovskimi programi (motorji), literaturo, tudi posvet z drugimi dopisnimi igralci. Zato pa je seveda kvaliteta takšnih partij dosti večja, pa tudi zmagati je dosti težje, saj tudi nasprotnik uporablja vsa možna sredstva, ki so mu na voljo.

Kaj je po mnenju dr. Danila Koržeta in Borka Boškovića bistvo igre?

»Še vedno pa je bistveni del pri vsem skupaj človek: njegove ideje, ocena pozicije, odločitev za vsako potezo sproti. Potrebnega je dosti časa in vloženega dela, da lahko partijo kvalitetno odigraš in dosežeš čim boljši rezultat.«

Dr. Borko Bošković ste tudi avtor šahovskega programa MinkoChess, nam ga lahko na kratko predstavite?

Kot je že omenjeno, je MinkoChess šahovski program. Njegova igralna moč znaša približno 2900 rating točk. Je prosto dostopen odprtokodni program. Objavljen je pod licenco GPLv3 na spletnem sistemu SourceForge. Uporabljati zna podatkovne baze končnic programa Gaviota in otvoritvene knjižnice programa Polyglot.

MinkoChess nima lastnega grafičnega uporabniškega vmesnika. Je konzolna aplikacija, ki komunicira z grafičnim vmesnikom s pomočjo UCI (Universal Chess Interface) vmesnika. S pomočjo programa Polyglot je možno program povezati tudi s vmesniki, ki podpirajo le XBoard protokol.

Program je napisan v programskem jeziku C++ in možno ga je prevesti s pomočjo GNU C++ prevajalnika za Linux, Android, Windows in MAC OS X operacijske sisteme.

Je med mladimi, morda med študenti FERIja kaj zanimanja za dopisni šah? Konec koncev mora imeti igralec, tako kot študent FERIja, veliko potrpljenja, vztrajnosti in sposobnosti načrtovanja?

»Med mladimi na FERI ne zaznavam nekega posebnega zanimanja za dopisni šah, čeprav imamo med študenti na FERI celo članskega državnega prvaka v rednem (šahu OTB – over the board) Žana Tomazinija. Verjetno je ta disciplina za mlade nekoliko prenaporna, predvsem pa partije razmeroma dolgo trajajo, kar nekatere odvrne od te zvrsti šaha.«

Kakšne so želje in cilji za naprej?

»Reprezentanca Slovenije še naprej sodeluje na močnih mednarodnih turnirjih, trenutno osebno igram v ekipi, ki bo na 9. Evropskem prvenstvu v dopisnem šahu verjetno prav tako osvojila eno od medalj. Kmalu pa bo tudi start naslednje, 20. Olimpijade ICCF (finale) in drugih močnejših tekmovanj.«

INFORMATIVNI DNEVI za dijake in dijakinje so potekali 12.2. - 13.2.2016

Datum objave: 15. februar 2016 | Datum poteka: 31. marec 2016

Novica je potekla!

Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje RAČUNALNIŠTVO IN
INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE
http://www.pridi-na-feri.si/studijski-programi/racunalnistvo-in-informacijske-tehnologije-vs

Univerzitteni študijski program 1. stopnje RAČUNALNIŠTVO IN
INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE
http://www.pridi-na-feri.si/studijski-programi/racunalnistvo-in-informacijske-tehnologije-uni

Nov uspeh Marka Bizjaka

Datum objave: 9. februar 2016 | Datum poteka: 29. februar 2016

Novica je potekla!

Marko Bizjak je s svojim člankom prišel med 5 najboljših in se sedaj poteguje za prva tri mesta na konferenci MELECON 2016.

Marko Bizjak, ki je septembra 2015 osvojil 1. mesto na 24. ERK konferenci v Portorožu in se s tem uvrstil na IEEE študentsko tekmovanje regije 8 (Evropa, Azija in Afrika), je sedaj postal eden izmed 5 finalistov tekmovanja. Komisija, ki je pregledala 29 prejetih člankov je sedaj 5 člankov, med njimi tudi Markovega, poslala v finale, kjer se bo skupaj z ostalimi potegoval za prva tri mesta.

Študent računalništva in informacijskih tehnologij je komisijo prepričal s člankom o razvoju novega algoritma za segmentacijo oblaka točk. Čedalje večja potreba po digitalizaciji realnih objektov ga je prepričala, da se je lotil raziskovanja. Algoritem je bil razvit v laboratoriju za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedije.

Konferenca MELECON 2016 bo potekala aprila na Cipru.

ROSUS 2016

Datum objave: 15. december 2015 | Datum poteka: 18. marec 2016

Novica je potekla!

11. strokovna konferenca Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2016 (ROSUS 2016)

Vabimo Vas na 11. strokovno konferenco Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2016, ki bo v četrtek, 17. 3. 2016, s pričetkom ob 9.00, na FERI UM (G2 – predavalnica Beta). Študenti imajo prost vstop na predavanja (registracija po e-pošti rosus.feri@um.si).

Več informacij: http://rosus.feri.um.si/rosus2016/

SLATE 2016

Datum objave: 10. december 2015 | Datum poteka: 1. marec 2016

Novica je potekla!

Rok za oddajo prispevkov na SLATE 2016 (http://slate-conf.org/2016/home) je 29.2.2016.

-------------------------------------------------------------------
SLATE 2016 - Symposium on Languages, Applications and Technologies

http://slate-conf.org/2016

20th and 21st June, 2016
University of Maribor, Slovenia
--------------------------------------------------------------------

We often use languages. First, to communicate between ourselves.
Later, to communicate with computers. And more recently, with the
advent of networks, we found a way to make computers communicate
between themselves. All these different forms of communication use
languages, different languages, but that still share many similarities.
In SLATE we are interested in discussing these languages.

Being languages such a broad subject, SLATE is organized in three
main tracks:

* HHL Track: Processing Human-Human Languages
(chair: Hugo Gonçalo Oliveira)

HHL is a forum dedicated to the discussion of research projects
and ideas involving natural language processing and their industrial
application.

Topics of interest in this area are:

- Computational morphology, syntax and semantics;
- Machine translation and tools for computer assisted translation;
- Computational terminology and lexicography;
- Speech synthesis and recognition;
- Information retrieval, extraction and automatic question answering;
- Corpora linguistics;
- NLP system and resources evaluation;
- Public tools and resources for NLP;
- Ontologies and knowledge representation;
- Statistical Methods applied to NLP;
- Language teaching support tools.


* HCL Track: Processing Human-Computer Languages
(chair: Marjan Mernik)

HCL is a forum where researchers, developers, educators exchange
ideas and information on the latest academic or industrial work on
language design, processing, assessment and applications.

Topics of interest in this area are:

- Programming language concepts and methodologies;
- Language and Grammars, design, formal specification and quality;
- Design of novel language constructs and their implementation;
- Domain Specific Languages design and implementation;
- Programming tools;
- Programming, refactoring and debugging environments;
- Dynamic and static analysis: Program Slicing;
- Program Comprehension;
- Compilation and interpretation techniques;
- Code generation and optimization;
- Program visualization and animation;
- Programming languages teaching methods;


* CCL Track: Processing Computer-Computer Languages
(chair: José Paulo Leal)

CCL main goal is to provide a broad space for discussion about the
XML markup language: examples of usage and associated technologies.

Topics of interest in this area are:

- Semantic Web and Ontologies;
- Methodologies for specification in XML
- XML compression, serialization and merging
- XML Parsing and Querying;
- XML Structuring
- XML Transformation
- XML Security
- Web Services -- Architectures and Practical Cases
- Web Technologies and Frameworks
- XML Libraries and digital repositories
- E-learning systems, standards and interoperability
- Serialization languages


Organization Comittee
-----------------------
* Marjan Mernik (program chair and HCL chair)
* José Paulo Leal (CCL chair)
* Hugo Gonçalo Oliveira (HHL chair)
* Alberto Simões (publication chair)

Importante Dates
------------------
* Full papers
- Paper Submission: February 29, 2016
- Paper Authors' Notification: April 20, 2016
- Final Paper Submission: May 13, 2016
* Short Papers
- Paper Submission: April 27, 2016
- Paper Authors' Notification: May 13, 2016
- Final Paper Submission: May 20, 2016
* Other Dates
- Accepted Paper's Author's Registration Deadline: May 31, 2016
- Conference: June 20 and 21, 2016

Submission and Publication Information
----------------------------------------
* Full and short papers will be published online under OASIcs -
OpenAccess Series in Informatic.
* Short papers should have a limit of 8 pages, and full
papers will have a limit of 16 pages.
* The papers should follow the OASIcs template, and be written in
English.