Novice

Novice 21 do 40 od 276

VABLJENO PREDAVANJE PROF. DR. MARJANA MERNIKA NA SBLP 2023

Datum objave: 1. oktober 2023 | Datum poteka: 30. oktober 2023

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je 28. septembra 2023 imel na konferenci "27th Brazilian Symposium on Programming Languages - SBLP 2023", Campo Grande, Brazilija, vabljeno predavanje z naslovom "From Grammar Inference to Semantic Inference of Domain-Specific Languages". Več o konferenci SBLP 2023 in predavanju si lahko preberete na https://cbsoft2023.ufms.br/en-US/palestras/sblp.

Uspešna predstavitev na 55. mednarodnem sejmu MOS 2023

Datum objave: 20. september 2023 | Datum poteka: 30. oktober 2023

Novica je potekla!

Tudi letos sta se Inštitut za računalništvo in UM FERI predstavila na 55. Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju, in sicer na razstavišču "Stičišče znanosti in gospodarstva", pod okriljem projekta Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga že vrsto let vodi g. Janez Škrlec.

V sklopu evropskega projekta HybridNeuro, ki ga financira Evropska Komisija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (št. pog. 101079392), smo ob uporabi tehnologije obogatene resničnosti prikazali 3D model človeškega telesa in sicer anatomijo mišičevja, živčevja, ožilja, notranjih organov in skeleta. Na navidezno človeško telo, ki so si ga lahko obiskovalci ogledali skozi očala Microsoft Hololens, smo dodatno namestili tudi bionske vsadke, in sicer nevrostimulator za blaženje motoričnih motenj, polja elektrod za neinvazivni zajem površinskih elektromiogramov ter kapo za merjenje elektroencefalogramov. Slednje je v sklopu svoje diplomske naloge pod mentorstvom doc. dr. Simona Kolmaniča zmodeliral naš študent Aleksandr Shishkov. Obiskovalci sejma so lahko v obogateni resničnosti premikali dele človeškega telesa, raziskovali notranjost in funkcionalnosti bionskih vsadkov ter polj merilnih elektrod. Predstavili smo tudi elektrode za neinvazivni zajem površinskih elektromiogramov ter nabor različnih aplikacij za merjenje elektromiogramov in elektroencefalogramov, od objektivnega merjenja rehabilitacij do blaženja simptomov patološkega tremorja.

Nekaj utrinkov s sejma si lahko ogledate v galeriji.

Nov učbenik Aplikacije računalniških algoritmov

Datum objave: 15. september 2023 | Datum poteka: 31. oktober 2023

Novica je potekla!

Prof. Borut Žalik je pripravil in s pomočjo Univerzitetne založbe izdal nov učbenik z naslovom Aplikacije računalniških algoritmov. Učbenik je namenjen študentkam in študentom prve stopnje študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije s ciljem, spoznati algoritme, ki jih uporabniki pri svojem delu pogosto uporabljajo. Z implementacijo teh algoritmov bodo študentke in študentje pridobili prepotrebno rutino za vstop v umetnost programiranja univerzalnega stroja, to je računalnika. Učbenik naslavlja naslednje vsebine: urejanje podatkov v linearnem času, iskanje vzorcev v nizih, iskanje minimalne razdalje urejanja, preproste šifrirnike, metode brezizgubnega stiskanja podatkov, metode transformacije nizov, priponska polja in priponska drevesa ter algoritme v rastrskem prostoru (verižne kode in krivulje polnjenja prostora). Več o učbeniku si lahko preberete na spletni strani https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/787.

PREDAVANJE PROF. DR. RALF-A LAEMMEL-A IZ UNIVERZE KOBLENZ

Datum objave: 3. september 2023 | Datum poteka: 12. september 2023

Novica je potekla!

Prof. dr. Ralf Laemmel iz Univerze Koblenz, Nemčija, bo imel v torek 12. 9. 2023 ob 11 uri v predavalnici Beta vabljeno predavanje z naslovom "The Paradigm Shift in SE & PL Research & Teaching due to LLMs". Več informacij na spodnji povezavi. Vljudno vabljeni!


Title: The Paradigm Shift in SE & PL Research & Teaching due to LLMs,

Abstract: AI has slowly (?) made it into the reality of software engineering (SE) and programming language (PL) research and teaching over the last 10-20 years. For example, in research, think of grammar inference and pretty-printing models in PL; think of bug-prediction models and search-based software re-engineering in SE. However, the capabilities of (contemporary) large language models (LLMs) in terms of understanding (?) of software languages and related tasks of evaluation, translation, summarization, etc. may be interpreted as reaching a new level of AI-related qualities in SE and PL research and teaching -- to the extent of challenging the status quo. In this meeting, let’s put on the SE/PL hat and discuss a few related questions such as these: i) How can stereotypical SE/PL "tasks" be differently approached in the view of contemporary LLMs and other AIs? ii) How do SE/PL courses need to be adjusted to appropriately develop student skills in the view of contemporary LLMs and other AIs? iii) How does SE/PL research need to be adjusted in the view of contemporary LLMs and other AIs? iv) How do SE/PL symbolic computation approaches of parsing, type checking, refactoring, etc. need to be reevaluated in the view of impressive (?) and contemporary LLM/AI capabilities -- does ML make symbolic computations redundant (to what extent)? v) How to usefully inject more classic SE/PL strongholds into LLM architectures so that we get a win-win (rather than hallucinating AIs and the lack of using strong symbolic computation capabilities)? vi) How to — in terms of (AI) ethics and policy —  redefine priorities or the value system in SE/PL research and teaching so that we — as a community — can make a useful contribution to a stable society in the near future?

The speaker: Prof. Dr. Ralf Lämmel, University of Koblenz, Germany
Joint work: Susanne Göbel, University of Koblenz, Germany

About the speaker: Ralf Lämmel held positions at University of Rostock, CWI & VU Amsterdam, Microsoft USA, University of Koblenz, Facebook London  as well as various appointments during sabbaticals. He is a W3 professor in CS and dean of the CS faculty at the youngest university of Germany — University of Koblenz. He is professor in software languages and his research and teaching interests relate to the intersection of the areas of software engineering and programming languages with particular interest in executable language definitions, software analysis and transformation, as well as AI applications in these areas. He is the award-winning author of the "Software Languages Book". He is a co-founder of the SLE conference and the GTTSE summer school series.

Links:
https://dblp.org/pid/l/RalfLammel.html
https://scholar.google.com/citations?user=rlhpWRQAAAAJ&hl=en

Poletne šole računalništva 2023

Datum objave: 31. avgust 2023 | Datum poteka: 15. oktober 2023

Novica je potekla!

Že osmo leto zapored je Inštitut za računalništvo v okviru Akademije FERI organiziral poletne počitniške, ki so bile namenjene osnovnošolcem in srednješolcem. Od 24. do 26. avgusta 2022 so pod mentorstvom članic in članov Inštituta za računalništvo potekale delavnice:

 • Programerka.si,
 • Razvoj interaktivne spletne aplikacije,
 • Umetna (ne)inteligenca,
 • Zakaj Linux v računalništvu?,
 • Programiranje z delčki: začetniki in
 • Moja prva aplikacija na operacijskem sistemu Android.

O naših počitniških šolah so poročali tudi na TV MARIBOR.

Končana 3. poletna šola akademske integritete

Datum objave: 28. avgust 2023 | Datum poteka: 31. december 2023

Novica je potekla!

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je od 21. do 25. avgusta potekala 3. poletna šola akademske integritete, ki je bila izvedena v okviru Erasmus+ projekta z naslovom Facing Academic Integrity Threats (FAITH ). Več informacij o poletni šoli najdete na http://enai-summerschool2023.um.si/. Na tem spletnem naslovu bodo objavljene prosojnice ter videoposnetki predavanj in delavnic. Glavne teme so bile raziskovalna integriteta, upravljanje podatkov, kršitve akademske in raziskovalne integritete, plagiatorstvo, pogodbeno goljufanje, akademsko pisanje, etično objavljanje in razširjanje, politika akademske integritete ter akademska integriteta pri uporabi orodij umetne inteligence.

V ponedeljek 21. 8. so se udeleženci poletne šole osredotočili na uporabo orodij umetne inteligence v povezavi z akademsko integriteto. V torek 22. 8. so obravnavali teme, ki so vezane na plagiatorstvo, pogodbeno goljufanje (pisanje nalog študentom ali pisanje člankov raziskovalcev s strani tretjih oseb) in predstavili portal za pomoč žrtvam kršitev akademske integritete. V sredo, 23.8., so predavatelji predstavili kako se lotiti implementacije ustrezne politike na področju akademske in raziskovalne integritete. V četrtek 24. 8. so se udeleženci poletne šole spoznali z načeli etičnega objavljanja in razširjanja rezultatov raziskav ter z akademskim pisanjem, ki je v skladu z načeli akademske integritete. V petek 25. 8. pa so spoznali odgovore na vprašanja, ki so vezana na etičnost raziskav ter upravljanje s podatki. V sredo 23, 8. so predavatelji in študenti obiskali Inštitut informacijskih znanosti, kjer so jim zaposleni na tem inštitutu predstavili s čim se ukvarjajo. Poudarek je bil na predstavitvi super računalnika Vega, ki je največji super računalnik v Sloveniji. 

Poletno šolo je obiskovalo 18 študentov iz Češke, Gruzije, Turčije in Slovenije, ki so poslušali predavanja v živo ali preko videokonference. Na poletni šoli je predavalo 12 predavateljev iz Velike Britanije, Češke, Nemčije, Turčije in Slovenije. Na poletni šoli sta aktivno sodelovali tudi dve članici projekta FAITH iz Portugalske. Prijavljenih je bilo tudi 83 virtualnih udeležencev (41 iz Slovenije, devet iz Ukrajine, osem iz Gruzije, šest iz Kazahstana, šest iz Omana, trije iz Latvije, trije iz Kanade, dva iz Romunije, eden iz Angole, eden iz Egipta, eden iz Irske in eden iz Indije in eden iz Velike Britanije), ki so poslušali predavanja in delavnice preko videokonference.

3. poletna šola akademske integritete ENAI 2023

Datum objave: 16. avgust 2023 | Datum poteka: 26. avgust 2023

Novica je potekla!

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko organiziramo 3. poletno šolo akademske integritete ENAI 2023 (več informacij najdete na http://enai-summerschool2023.um.si/), ki jo izvajamo v okviru projekta Erasmus+, z naslovom Facing Academic Integrity Threats (FAITH ). Poletna šola bo potekala od 21. do 25. avgusta na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Koroška 46, v Mariboru. Glavne teme bodo akademska integriteta pri uporabi orodij umetne inteligence, plagiatorstvo, pogodbeno goljufanje, akademsko pisanje, etično objavljanje in razširjanje rezultatov raziskav, upravljanje podatkov, kršitve akademske in raziskovalne integritete ter politike na področju akademske integritete. Predavanja bodo izvedena v angleškem jeziku.

Poletna šola je odprta za vse, ki jih zanimajo tematike iz področja akademske integritete. V ponedeljek (21. 8.) se bomo ukvarjali s problemi akademske integritete na področju umetne inteligence. Torek (22. 8.) bo namenjen plagiarizmu in pogodbenemu goljufanju. V sredo (23.8.) bomo predstavili kako se lotiti implementacije ustrezne politike na področju akademske in raziskovalne integritete. V četrtek (24. 8.) se bomo osredotočili na etično objavljanje in razširjanje rezultatov raziskav ter akademsko pisanje. V petek (25. 8.) pa bomo odgovorili na vprašanja, ki so vezana na etičnost raziskav ter upravljanje s podatki.

Predavanja bomo izvedli hibridno, delavnico pa samo na lokaciji UM-FERI. Vsa predavanja bodo v predavalnici G2 - Beta (zemljevid zgradb Tehniških fakultet in zemljevid objekta G2 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Koroška cesta 46 v Mariboru. Vsi, ki jih zanima sodelovanje na poletni šoli se lahko prijavijo j preko spletnega obrazca. Po uspešni prijavi boste en dan pred dogodkom, na katerega ste se prijavili, dobili spletno povezavo da se boste lahko priključili videokonferenci.

Urnik predavanj in delavnic je dosegljiv na http://enai-summerschool2023.um.si/#schedule.

Vljudno vabljeni,
v imenu organizacijskega odbora
dr. Milan Ojsteršek

Študentski računalniški raziskovalni simpozij - SCORES 2023

Datum objave: 1. avgust 2023 | Datum poteka: 5. oktober 2023

Novica je potekla!

Študentski računalniški raziskovalni simpozij (angl. Student Computing Research Symposium, krajše SCORES) je letna raziskovalna konferenca, ki jo skupaj organiziramo: Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Cilj konference je spodbujati študente za predstavitev in objavo njihovega raziskovalnega dela na področju računalništva in informatike ter jim olajšati medsebojno sodelovanje in mreženje.

Simpozij je za sodelujoče brezplačen, čeprav bi želeli, da se ti zaradi organizacijskih zahtev predhodno registrirajo.
V skladu z zahtevami z več strani podaljšujemo končni rok oddaje prispevkov do 31. 8. 2023 - pomembnejši datumi konference pa so nasledji:

Oddaja: 31. 8. 2023
Potrditev:: 22. 9. 2023
Registracija: 10.9. 2023
Konferenca: 5. 10. 2023
Kraj: UP FAMNIT, Koper, Slovenia
Web-stran: https://www.scores.si/

Več infromacij na: https://www.scores.si/assets/SCORES23.pdf

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 28. 8. 2023 - 30 .8. 2023

Datum objave: 30. julij 2023 | Datum poteka: 31. avgust 2023

Novica je potekla!

Že osmo leto zapored Inštitut za računalništvo sodeluje pri organizaciji Poletne šole računalništva, ki bo izvedena v okviru Akademije FERI.
Od 28. 8. 2023 do 30. 8. 2023 bodo pod mentorstvom članov Inštituta za računalništvo organizirane naslednje delavnice:

Več informacij na https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2023/ in na https://feri.um.si/akademija-feri/pocitniske-sole/

Uspešno izvedena delavnica "Leap to Hybrid BCI" (“Skok do hibridnih vmesnikov možgani-stroj”) projekta HybridNeuro na univerzi Imperial College London, Velika Britanija

Datum objave: 11. julij 2023 | Datum poteka: 15. avgust 2023

Novica je potekla!

V okviru projekta HybridNeuro bomo izvedli serijo dogodkov in izobraževanj. Med 4. in 6. julijem 2023 smo na univerzi Imperial College London v Veliki Britaniji izvedli delavnico "Leap to Hybrid BCI". Raziskovalci, nevroznanstveniki in inženirji so združili moči, da bi prikazali najsodobnejši napredek na področju vmesnikov možgani-računalnik (ang. brain-computer interfaces, BCI) in njihovo integracijo s širokim naborom nevrofizioloških aplikacij.

Začetek niza dogodkov je bilo 2. srečanje partnerjev projekta HybridNeuro, ki je služilo kot platforma za izmenjavo znanja in spodbujanje sodelovanja med strokovnjaki na tem področju. Sledila je delavnica "Leap to Hybrid BCI", ki je udeležencem nudila praktično usposabljanje o ključnih vidikih elektrofizioloških signalov, orodjih za nevromodulacijo in naprednih tehnikah nadzora človeškega motoričnega sistema. Predavanja na delavnici so dopolnjevala praktična usposabljanja, vključno z:

 1. Posnetki EEG in hdEMG: Udeleženci so se poglobili v tehnike zajema in analize elektroencefalogramov (EEG) in večkanalnih površinskih elektromiogramov (ang. high-density electromyograms, hdEMG). Te tehnike omogočajo analizo električnih signalov, ki izvirajo iz možganov oziroma mišic in zagotavljajo dragocen vpogled v aktivnost motoričnega korteksa in motorični nadzor.
 2. Neinvazivna orodja za nevromodulacijo: Usposabljanje je osvetlilo najnovejši napredek na področju orodij za neinvazivno nevromodulacijo. Udeleženci so se seznanili s transkranialno magnetno stimulacijo (TMS), ki ponuja napredne možnosti za modulacijo možganske aktivnosti ter povečanje kognitivnih in motoričnih funkcij pri ljudeh.
 3. Napredni nadzor v simulacijah in nadzor protez v resničnem življenju: To predavanje je bilo osredotočeno na napredne strategije nadzora protetičnih okončin, tako simuliranih kot tudi realnih. Udeleženci so prejeli strokovne napotke o najsodobnejših algoritmih in pristopih, ki povečujejo natančnost, spretnost in intuitivnost gibov s protetičnimi okončinami, kar vodi k opolnomočenju posameznikov z izgubo okončin ali motoričnimi okvarami.
 4. Zajem znotrajmišičnega EMG: Ta seja je prikazala tehnike pridobivanja znotrajmišične elektromiografije (EMG). Udeleženci so pridobili vpogled v proces vstavljanja žičnih elektrod v mišice, in sicer z namenom zajemanja in analize njihove električne aktivnosti. Ta tehnika dopolnjuje večkanalne površinske signale EMG in omogoča globlje razumevanje mehanizmov motoričnega nadzora in delovanja mišic.

Delavnica "Leap to Hybrid BCI" je zaznamovala pomemben mejnik na našem popotovanju k izboljšanju interakcije med človeškimi možgani in zunanjimi napravami. Prikazala je ogromen potencial vključevanja različnih nevrofizioloških področij v BCI, s čimer je tlakovala pot napredku v nevrorehabilitaciji, podpornih tehnologijah in izboljšanju človeškega gibanja. Hkrati je spodbudila sodelovanje, izmenjavo znanja in skupne inovacijske dejavnosti partnerjev projekta HybridNeuro.

Spremljajte prihodnje dogodke projekta HybridNeuro, vključno s prihajajočimi spletnimi seminarji »Upravljanje podatkov in etika v raziskavah« in »Validacija rezultatov« (jesen 2023) ter delavnico »Povezljivost možganov in inverzno modeliranje njihove aktivnosti« v Barceloni, Španija (februar 2024).

Projekt HybridNeuro koordinira red. prof. Aleš Holobar, financira pa ga Evropska Komisija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa (št. pog. 101079392).

Austrian-Slovenian HPC Meeting 2023 – ASHPC23

Datum objave: 4. julij 2023 | Datum poteka: 29. julij 2023

Novica je potekla!

Med 13. in 15. junijem je v Mariboru na IZUM potekalo srečanje Austrian-Slovenian HPC Meeting 2023 – ASHPC23.

Srečanje, katerega član programskega odbora je bil izr. prof. dr. Aleš Zamuda, je bilo namenjeno znanstvenikom in tehnikom iz področja superračunalništva, kjer so bile prediskutirane številne tematike iz visokozmogljivega računalništva (HPC) in sorodnih tem.

Program je vključeval zanimive primere iz področja superračunalništva s primeri iz industrije in akademskih vrst, predstavitve nove HPC infrastrukture v Evropi, HPC pobude kompetenčnih centrov EuroCC in še veliko več.

Hibridna konferenca GECCO 2023 v Lizboni organizirana z virtualno izkušnjo s pomočjo Inštituta za računalništvo na UM FERI

Datum objave: 4. julij 2023 | Datum poteka: 20. julij 2023

Novica je potekla!

Med 15. in 19. julijem 2023 bo potekala konferenca genetskega in evolucijskega računanja, GECCO 2023 (The Genetic and Evolutionary Computation Conference), ki bo letos potekala drugič v hibridnem formatu digitalno in fizično.

Organizacija konference bo poteka mednarodno: za digitalizirano izkušnjo (hibridizacijo) je odgovoren izr. prof. dr. Aleš Zamuda iz UM FERI.

Ob siceršnji 17-članski osrednji ekipi organizatorjev pri pripravi konference sodeluje še trideset članov ter ducate prostovoljcev, sicer članov ACM, številni pa so v preteklosti sodelovali tudi že kot vidni člani Evropskega sodelovanja na področju znanosti in tehnologije (COST) v akciji CA15130 (ImAppNIO), ki je bila projektno vključena tudi na UM FERI ter H2020 projektu DAPHNE (prav tako projektno vključenem na UM FERI).

Na konferenci je pričakovanih več kot 1000 udeležencev iz več kot 500 organizacij po vsem svetu, pri tem pa bo več kot polovica udeležencev v oddaljenem načinu (virtualno). Na prizadevanja dr. Zamude je digitalna udeležba posebej poenostavljena (Whova in ACM vmesnik), ob tem pa je kotizacija udeležencem z digitalno izkušnjo za člane SIGEVO tudi zastonj. Letošnja konferenčna izkušnja preko digitalnih platform vključuje posebej pripravljeno aplikacijo v Whova, srečanja bodo potekala preko orodij Zoom in Gather.Town, znanstveni prispevki pa so objavljeni na spletnih straneh SIGEVO ter bodo dostopni v digitalni knjižnici ACM. V sklopu digitalne izkušnje je pripravljen na voljo urnik prispevkov in srečanj, ki razporeja več sto znanstvenih predstavitev in sto tematik v več kot deset vzporednih časovnic.

Na konferenci potekajo tudi razna tekmovanja, ki se jih udeležijo predvsem doktorski študenti in številni drugi raziskovalci:

Organizator in sponzor konference je ACM SIGEVO (Association for Computing Machinery Special Interest Group for Genetic and Evolutionary Computation), sicer pa so sponzorji tudi Abzu (od odkrivanja do računalniškega iskanja tarč pri zdravilih), Google, Cognizant, Autogenetics in Springer.

Več o konferenci je na voljo na spletni strani konference in družbenih omrežjih:

Brezplačna delavnica "Leap to hybrid Brain Computer Interfaces"

Datum objave: 30. junij 2023 | Datum poteka: 7. julij 2023

Novica je potekla!

V okviru EU projekta HybridNeuro bomo od 4. do 6. julija na univerzi Imperial College London izvedli delavnico Leap to hybrid Brain Computer Interfaces. Neinvazivni vmesniki možgani-stroj (angl. Brain Computer Interfaces) uporabljajo elektroencefalografijo (EEG) za dekodiranje različnih možganskih stanj. Ocenjene informacije se uporabljajo za nadzor zunanjih naprav ali ovrednotenje učinkovitosti rehabilitacij. Najnovejši napredek na področju elektromiografije (EMG) je pokazal, da je mogoče dekodirati delovanje skeletnih mišic in to informacijo uporabiti za modeliranje možganskih valovanj.

Na delavnici bomo osvetlili naslednje tematike:

 1. dan: Osnove elektrofiziologije BCI: temeljni teoretični in praktični koncepti o pridobivanju in obdelavi signalov EMG in EEG ter njihovi uporabi na področju vmesnikov človek-stroj BCI
 2. dan – Hibridni BCI za nevromodulacijo: pregled aplikacij EMG in EEG za modulacijo centralnega živčnega sistema.
 3. dan – Hibridni BCI protetični nadzor: načela EMG in metode obdelave signalov v realnem času za dekodiranje mišične aktivnosti in namere gibanja za definiranje vedenja virtualnih in resničnih protetičnih rok.

Več o delavnici si lahko preberete na spletni strani https://www.hybridneuro.feri.um.si/workshops/BCI.html.

Ne zamudite priložnosti, da se udeležite te 3-dnevne delavnice (brezplačna udeležba) z osrednjimi predavanji o hibridnih vmesnikih možgani-stroj in praktičnimi prikazi delovanja. Registrirajte se s kodo QR!

Projekt HybridNeuro financira Evropska Komisija iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa (št. pog. 101079392).

Zotkini talenti 2023

Datum objave: 14. junij 2023 | Datum poteka: 15. julij 2023

Novica je potekla!

Včeraj, 11. junija 2023, smo bili v Cankarjevem domu, kjer smo predstavili UM FERI Zotkinim talentom (Zveza za tehnično kulturo Slovenije - ZOTKS).

Predstavili smo zapestnico, ki omogoča izdelavo osnovnega vmesnika mišice-stroj, uporabljena pa je bila na primeru upravljanja v virtualnem okolju in eksponatom z magnetno tekočino, na katerem je prikazan odziv tekočine na spreminjajoče se magnetno polje.

Mladi so navdušeni nad razstavljenim, veselijo pa se tudi Poletne šole FERI.

Mladen Borovič je sodeloval na delavnici "ChatGPT in druga orodja umetne inteligence"

Datum objave: 12. junij 2023 | Datum poteka: 30. junij 2023

Novica je potekla!

Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo UM FERI je v sredo 8. 6. 2023 sodeloval na delavnici "ChatGPT in druga orodja umetne inteligence", ki je bila del internega izobraževanja Inovirajmo strastno - junijska inovacijska (spo)znanja 2023 v Zavarovalnici Sava. Na kratko je predstavil področje obdelave naravnega jezika z umetno inteligenco in govoril o uporabi ChatGPT v delovnem okolju. Dogodek na daljavo je povezoval Urban Lapajne (Tovarna podjemov), govorca pa sta bila Peter Mesarec (seos.si) in Mladen Borovič. Prisotnih je bilo 160 udeležencev.

VABLJENO PREDAVANJE PROF. DR. MARJANA MERNIKA NA INTIS 2023

Datum objave: 2. junij 2023 | Datum poteka: 30. junij 2023

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je 26 maja 2023 imel na konferenci "11th Conference on New Technologies, Artificial Intelligence and Smart Data - INTIS 2023", Tangier, Maroko, vabljeno predavanje z naslovom "Formal and Practical Aspects of Domain-Specific Languages". Več o konferenci in predavanju si lahko preberete na https://intis2023.sciencesconf.org/.

Na Inštitutu za računalništvo UM FERI koordiniramo projekt HybridNeuro, ki naslavlja izdelavo naprednih vmesnikov možgani-stroj in mišice-stroj

Datum objave: 31. maj 2023 | Datum poteka: 30. junij 2023

Novica je potekla!

Si predstavljate, da imate tretjo roko, ki jo lahko ločeno upravljate? Med smučanjem uporabljate dve roki za lovljenje ravnotežja, s tretjo roko pa snemate smuko s kamero ali pišete elektronsko sporočilo. Scenariji, ki so včasih bili le plod domišljije ali koncept znanstveno fantastičnih filmov danes postaja resničnost.

Na Inštitutu za računalništvo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru smo januarja 2023 pričeli izvajati projekt HybridNeuro, ki nudi vpogled v prihodnost neivazivnih vmesnikov mišice-stroj in možgani-stroj. Pod našim okriljem nastajajo nove metode in ideje, ki bodo v prihodnje uporabnikom omogočale takšne "znanstveno-fantastično" primere uporabe. Projektne cilje in metode je prof. dr. Aleš Holobar predstavil v članku, ki je objavljen na portalu Maribor24.si. V njem je prof. Holobar podal še več primerov uporabe razvitih tehnologij in neinvazivnih vmesnikov človek-stroj: tretja roka, izboljšana rehabilitacija, neinvazivno zajemanje signalov in branje misli. Poudarja tudi, da je UM FERI na področju vmesnikov mišice-stroj ena izmed vodilnih raziskovalnih inštitucij na svetu. Projekt HybridNeuro, v katerem sodelujejo Univerza Chalmers iz Švedske, Politehnika Universitat Politècnica de Catalunya, Španija, Imperial College London, Velika Britanija, vodi pa ga UM FERI, je iz okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa, finančno podprla Evropska Komisija (št. pog. 101079392).