Novice

Novice 41 do 60 od 276

Izobraževanje v dobi umetne »inteligence«

Datum objave: 31. maj 2023 | Datum poteka: 30. junij 2023

Novica je potekla!

izr. prof. dr. Damjan Strnad, član Inštituta za računalništvo UM FERI, je 24. 5. 2023 na Univerzi v Mariboru izvedel predavanje na temo Izobraževanja v dobi umetne inteligence. Tematiko je uspešno približal širši javnosti, jo kritično predstavil in podkrepil z nazornimi primeri ter pojasnili. Predavanju je sledila zanimiva diskusija. Več o dogodku si lahko prebereta na spletni strani UM.

Predavanje "Podatkovni prostori v modelih podatkovnega zlivanja"

Datum objave: 18. maj 2023 | Datum poteka: 15. junij 2023

Novica je potekla!

V torek, 16. maja 2023, je v dvorani Antona Trstenjaka Univerze v Mariboru, potekalo inavguralno predavanje z naslovom "Podatkovni prostori v modelih podatkovnega zlivanja", ki ga je ob izvolitvi v rednega profesorja izvedel dr. Domen Mongus.

Foto Mitko Nikov

Študentska konferenca SCORES'23

Datum objave: 9. maj 2023 | Datum poteka: 5. oktober 2023

Novica je potekla!

SCORES (Student Computing Research Symposium) je letna raziskovalna konferenca, ki jo skupaj organizirajo Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

9. konferenca SCORES’23 bo potekala 5. oktobra 2023 na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Univerze v Kopru. Vse študente vabimo k aktivnemu sodelovanju z znanstvenimi in raziskovalnimi rokopisi. Sprejeti prispevki bodo objavljeni v zborniku konference. Več o konferenci in oddaji rokopisa si lahko preberete na spletni strani https://www.scores.si

VABLJENO PREDAVANJE PROF. DR. MARJANA MERNIKA NA IOCMA 2023

Datum objave: 3. maj 2023 | Datum poteka: 30. maj 2023

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je imel 2. maja 2023 vabljeno predavanje z naslovom "On Inferring Syntax and Semantics of Domain-Specific Languages" na IOCMA 2023 (https://iocma2023.sciforum.net/), "the 1st International Online Conference on Mathematics and Applications: A Celebration of the 10th Anniversary of Mathematics' Impact on Our Wellbeing".

Mladen Borovič gost v prispevku na temo vpliva tehnologije ChatGPT

Datum objave: 16. april 2023 | Datum poteka: 15. maj 2023

Novica je potekla!

Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo UM FERI je sodeloval v prispevku na temo vpliva tehnologije ChatGPT na izobraževanje, ki ga je pripravila Katedra za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede (FDV). Prispevek je bil objavljen 10. aprila 2023 na portalu Novinarji.si in je dostopen na povezavi https://www.novinarji.si/studentski-izdelki/2023/04/vpliv-tehnologije-chatgpt-na-izobrazevanje/

Mladen Borovič gost v prispevku na temo izzivov v šolskem okolju, ki jih prinaša razvoj umetne inteligence

Datum objave: 16. april 2023 | Datum poteka: 15. maj 2023

Novica je potekla!

Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo UM FERI je sodeloval v prispevku Maribor24.si na temo izzivov v šolskem okolju, ki jih prinaša razvoj umetne inteligence. Prispevek je bil objavljen 12. aprila 2023 in je dostopen na povezavi https://maribor24.si/globalno/dnevna-kako-se-sole-soocajo-z-izzivi-umetne-inteligence

Državno tekmovanje ACM RTK 2023 (Tekmovanje v izdelavi spletnih aplikacij)

Datum objave: 12. april 2023 | Datum poteka: 1. maj 2023

Novica je potekla!

V sklopu državnega tekmovanja ACM RTK je v soboto, 25. marca 2023, potekalo pet tekmovanj. V sklopu tega tekmovanja je bilo tudi Tekmovanje v izdelavi spletnih aplikacij, ki so ga organizirali in izvedli člani Inštituta za računalništvo, Inštituta za Informatiko in ACM študentske sekcije Maribor, in je bilo namenjeno dijakinjam in dijakom, ki jih zanima splet ter izdelava in oblikovanje enostavnih spletnih aplikacij.

Naloga je bila izdelati preprosto spletno aplikacijo, pri čemer je bil poudarek na uporabi spletnih tehnologij (HTML, JavaScript in CSS). Na tekmovanju so vsi tekmovalci prejeli isto nalogo, ki je vsebovala kriterije ocenjevanja. Naloga tekmovalcev je bila razviti spletno aplikacijo, ki je morala vizualno in funkcionalno ustrezati zahtevam naloge. Tekmovalci so tekmovali posamično. Svojo rešitev so razvili v času tekmovanja. Rešitev je morala delovati na spletnem brskalniku Google Chrome ali Mozilla Firefox. Letos je bila naloga izdelati spletno igro "Bomberman", kjer je bila sama igra poenostavljena in prilagojena tako, da so jo lahko izdelali v določenem času.

Na tekmovanju je sodelovalo 9 dijakov iz petih srednjih šol.

Mesto

Ime in priimek

Letnik

Šola

Mentor

Točke

1

Žan Gomboc

4

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Dominik Letnar

96

2

Gorazd Kotnik

3

Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola

Miran Zevnik

93

3

Niko Pozderec

4

Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota

Dominik Letnar

92

4

Anže Maj Blagus

3

Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola

Miran Zevnik

89

5

Timotej Kompare

3

Šolski center Velenje, Elektro in računalniška šola

Miran Zevnik

70

6

Neo Xander Kirbiš

4

Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor

Mirko Đukić

65

7

Mai Rupnik

4

Šolski center Nova Gorica, Elektrotehniška in računalniška šola

Boštjan Vouk

61

8

Aljaž Brodar

4

Šolski center Nova Gorica, Elektrotehniška in računalniška šola

Boštjan Vouk

56

9

Alex Kaučevič

3

Šolski center Ptuj, Elektro in računalniška šola

Franc Vrbančič

52

Več o državnem tekmovanju ACM RTK: https://rtk.ijs.si/

Nina Murks na RTV

Datum objave: 25. marec 2023 | Datum poteka: 30. april 2023

Novica je potekla!

Nina Murks, mag. inž. rač. in inf. tehnol., študentka doktorskega programa računalništva in informatike na UM FERI, je bila gostja v oddaji Dobro jutro na programu Televizije Slovenija 1, RTV. V javljanju iz naše fakultete se je z voditeljico programa pogovarjala o zastopanosti žensk v znanosti in v računalništvu. Poudarja, da je sistematičnost vrlina žensk, ki je zelo dobrodošla v študiju in poklicu računalništva.

Posnetek je na voljo na: https://365.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174945149?t=1745

VABLJENO PREDAVANJE PROF. DR. MARJANA MERNIKA NA ICAISE 2023

Datum objave: 23. marec 2023 | Datum poteka: 29. april 2023

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je imel 16. marca 2023 na mednarodni konferenci "International Conference on Artificial Intelligence & Software Engineering", Kochi, Indija, https://icaise.cusat.ac.in/ vabljeno predavanje z naslovom "From Grammar Inference to Semantic Inference". Najboljši prispevki konference bodo povabljeni v objavo v reviji "Journal of Computer Languages" (https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-computer-languages) in "Applied Soft Computing" (https://www.sciencedirect.com/journal/applied-soft-computing), kjer je prof. Marjan Mernik glavni oz. odgovorni urednik.

ROSUS 2023

Datum objave: 8. marec 2023 | Datum poteka: 23. marec 2023

Novica je potekla!

Organizacijski odbor konference ROSUS 2023 Vas vabi, da se udeležite 17. strokovne konference z naslovom »Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2023 (ROSUS 2023)«. Ta enodnevna konferenca bo potekala v četrtek, 23. marca 2023, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor. Popoldanska sekcija z naslovom »Praktični nasveti strokovnjakov« je naravnava praktično.

Podrobne informacije in prijavni obrazec so na spletni strani konference http://rosus.feri.um.si/.

Za študente je ob predhodni prijavi (na e-mail rosus.feri@um.si) vstop na konferenco brezplačen.

O GPT klepetalniku v oddaji Dobro jutro

Datum objave: 3. marec 2023 | Datum poteka: 15. april 2023

Novica je potekla!

V oddaji Dobro jutro so danes, 2. marca, govorili o umetni inteligenci, natančneje o ChatGPT – jezikovnemu modelu, ki zna odgovarjati na vprašanja, prevajati, generirati in popravljati besedila. Uporabljajo ga milijoni ljudi po vsem svetu. V oddaji so debatirali, kakšna je njegova vrednost in uporabnost ter kje se skrivajo nevarnosti. Med povabljenimi govorci sta bila izr. prof. dr. Damjan Strnad in študentka doktorskega študija Nina Murks iz Inštituta za računalništvo, UM FERI.

GPT klepetalnik je na trg prišel konec lanskega leta in je po dveh mesecih dosegel 100 milijonov uporabnikov, ker niso pred njim dosegli niti Google, Tik-Tok ali Facebook, ki so potrebovali bistveno dlje časa, da so dosegli takšno število uporabnikov.

Nina Murks, ki je že preizkusila ChatGPT je o njem povedala, da zmore marsikaj od tega, da simulira naraven pogovor, popravlja paragrafe, pri čemer zelo lepo nadomešča določene besede in parafrazira stavke. Med drugim zmore tudi generirati nekoliko osnovno kodo, ki jo lahko nadgradimo. Je pa izpostavila tudi slabost, da določene algoritme, o katerih na internetu ni veliko podatkov slabo napiše.

ChatGPT je zelo dober v iskanju informacij na internetu. Namesto da bi sami iskali odgovor na želeno vprašanje s pomočjo spletnega iskalnika in bi potem morali kar nekaj strani prečesati, da bi našli odgovor, nam ChatGPT kar sam generira odgovor in tako prihranimo čas. »V ozadju ChatGPT je jezikovni model. To je sistem, ki je bil naučen, da zna napovedovati naslednjo besedo, v kolikor mu je podan določen kontekst. Uporabnik ChatGPT mu s postavitvijo vprašanja poda ta kontekst, znotraj katerega klepetalnik deluje in navezuje besedo na besedo.« pa je njegovo delovanje razložil prof. dr. Strnad, ki kljub prepričljivosti ChatGPT svetuje, da se njegove informacije preverijo. Sam je namreč ugotovil, da si določene podatke, v kolikor jih nima, tudi izmisli.

Delovanje klepetalnika lahko preverite tudi študenti. »ChatGPT uporabljam za raziskovanje. Namesto da na Google vpišem vprašanje in iščem odgovor, mi ChatCGP že kar sam prispeva odgovor, ki pa ga je seveda treba tudi preveriti.« je povedala Nina Murks, ki ga uporablja tudi za pisanje stavkov in generiranje kode.

Dr. Strnad opozarja na netransparentnost. »Gre za ogromne modele, učene z ogromnimi količinami podatkov, in so na neki način to črne škatle, ne vemo točno kako pridejo do izhoda«. Na to bodo morale biti pozorne tudi Evropske regulative, ki so že v pripravi za vpeljavo umetne inteligence.

V oddaji so tudi opozorili na težavo v šolstvu, saj učencem v prihodnje ne bo treba samim poiskati podatkov, s pomočjo katerih so do sedaj pisali razne seminarske naloge, ampak jim bo nalogo napisal kar klepetalnik.

Malden Borovič: Kako dober je ChatGPT v programiranju?

Datum objave: 22. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Novica je potekla!

Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo, je sodeloval pri nastajanju prispevka "Kako dober je ChatGPT v programiranju, ali že ogroža svoje stvaritelje?", ki ga je 19. februarja objavil portal N1. Prispevek si lahko preberete na spletni povezavi https://n1info.si/magazin/digitalno/kako-dober-je-chatgpt-v-programiranju-ali-ze-ogroza-svoje-lastne-stvaritelje/.

Uspešna izvedba informativnih dni 2023

Datum objave: 20. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Novica je potekla!

Na UM FERI smo uspešno izvedli informativne dni 2023. V petek 17. in soboto 18. februarja 2023 si je predstavitve študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije ogledalo preko 390 dijakinj in dijakov. Iskrena hvala vsem in veselimo se generacije študentk in študentov 2023/2024!

izr. prof. dr. Damjan Strnad gost oddaje Omizje na TV Maribor

Datum objave: 6. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Novica je potekla!

V sredo, 1. 2. 2023, se je izr. prof. dr. Damjan Strnad, član Inštituta za računalništvo, udeležil oddaje Omizje, ki je bila predvajana ob 20h na TV Maribor (https://365.rtvslo.si/arhiv/omizje-tv-maribor/174933037). Osrednja tema oddaje je bila Varna raba interneta, govora pa je bilo tudi o Internetu stvari in umetni inteligenci, predvsem njenem vplivu na varnost Interneta in avtomatizacijo nalog.

Startup: müsli - Kako lahko ChatGPT dvigne vašo produktivnost?

Datum objave: 3. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Novica je potekla!

V torek 24. januarja 2023 se Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo, udeležil dogodka z naslovom "Kako lahko ChatGPT dvigne vašo produktivnost?", kamor je bil vabljen kot govorec. Zraven njega so bili govorci še Aleksej Miloševič, Miha Pavlinek (oba iz podjetja Databox) in Blaž Škrlj (podjetje Outbrain). Dogodek je organiziral Start:up Maribor in je potekal v Tehnološkem parku Ptuj, tematika pogovora pa je bil klepetalni robot ChatGPT in njegov vpliv na produktivnost našega dela. Pogovor je bil tudi posnet in je objavljen na platformi SoundCloud (https://soundcloud.com/startupmaribor/startup-musli-chatgpt).

Umetna inteligenca, superinteligenca in prihodnost interneta - AIDEA podkast #90

Datum objave: 3. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Novica je potekla!

Novembra 2022 je bil Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo, gost na AIDEA podkast-u, kjer je tekel pogovor o umetni inteligenci, njenem razvoju, pomenu za človeštvo in njenih raznih aplikacijah v današnjem svetu. Epizoda je bila 19. januarja 2023 objavljena na platformi YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=KvMKYWJAsEs) in več ostalih popularnih platformah (Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts; več povezav na https://kite.link/90-aidea).

Tudi letos so naši študentje in zaposleni prejemniki številnih nagrad ob Rektorjevem dnevu

Datum objave: 31. januar 2023 | Datum poteka: 15. marec 2023

Novica je potekla!

Ob Rektorjevem dnevu 2023 so nagrade prejeli kar štirje člani Inštituta za računalništvo:

  • Dragana Ostojić, Rektorjeva nagrada za najboljše študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru v svoji vpisni generaciji;
  • izr. prof. dr. Iztok Fister, Priznanje Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo;
  • red. prof. dr. Marjan Mernik, Nagrado Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo;
  • izr. prof. dr. Domen Mongus, Nagrado Univerze v Mariboru za sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanja.

Več o dogodku in nagrajencih s lahko preberete na spletni povezavi https://www.um.si/objava/rektorjev-dan-2023/

Čestitamo!

Člani inštituta za računalništvo prejeli nagrado za najboljši članek v reviji Journal of Computer Languages za leto 2021

Datum objave: 12. januar 2023 | Datum poteka: 15. junij 2023

Novica je potekla!

Članek z naslovom "Automatic Compiler/Interpreter Generation from Programs for Domain-Specific Languages: Code Bloat Problem and Performance Improvement" (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590118422000132?via%3Dihub) avtorjev Željko Kovačević, Miha Ravber, Shih-Hsi Liu, Matej Črepinšek je bil izbran za najboljši prispevek v reviji Journal of Computer Languages (https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-computer-languages) za leto 2021.
Žirija je ocenjevala prejete prispevke predvsem glede na kvaliteto prispevka, novost in pomembnost raziskovalnega dela. Nagrada je bila podeljena na konferenci SPLASH 2022 (https://2022.splashcon.org/), Auckland, Nova Zelandija. Več o nagrajenih člankih je objavljeno na uradnih spletnih straneh revije https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-computer-languages/about/news

Čestitamo!