Novice

Novice 81 do 100 od 296

ROSUS 2023

Datum objave: 27. december 2022 | Datum poteka: 23. marec 2023

Novica je potekla!

Spoštovani!

Vabimo Vas, da se udeležite 17. strokovne konference z naslovom »Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2023 (ROSUS 2023)«. Ta enodnevna konferenca bo potekala v četrtek, 23. marca 2023, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor. Popoldanska sekcija z naslovom »Praktični nasveti strokovnjakov« je naravnava praktično.

Podrobne informacije in prijavni obrazec so na spletni strani konference http://rosus.feri.um.si/.

Za študente je ob predhodni prijavi (na e-mail rosus.feri@um.si) vstop na konferenco brezplačen.

Organizacijski odbor konference ROSUS 2023

Nagrade in priznanja ob Dnevu FERI 2022

Datum objave: 28. november 2022 | Datum poteka: 15. januar 2023

Novica je potekla!

Tudi letos so člani Inštituta za računalništvo, študenti študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije in poslovni partnerji našega Inštituta na prireditvi Dan FERI prejeli veliko nagrad in priznanj

Plaketo za najboljšega diplomanta prvostopenjskih univerzitetnih študijskih programov je prejel Alen Granda.
Plaketo za najboljšega diplomanta drugostopenjskih študijskih programov sta prejela Mitja Žalik in Vid Keršič.
Plakete za izjemni prispevek študentov so prejeli Leon Abraham, Ivor Canjuga, Martin Domajnko, Alen Granda, Sašo Ivič, Mitko Nikov, Matko Zlatić in Aljaž Žel.
Plaketo za odlično sodelovanje s FERI je prejelo podjetje Dewesoft.
Plaketo za pedagoško delo je prejel izr. prof. dr. Tomaž Kosar.
Plaketo za raziskovalno delo je prejel Dino Vlahek.
Plaketo za raziskovalno-razvojno delo je prejel Matej Brumen.
Plaketo za strokovno delo je prejel Mario Casar.

Čestitamo!

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Raziskovalci Inštituta za računalništvo UM FERI prispevali k pomembnemu odkritju zakonitosti delovanja živčnomišičnega sistema pri ljudeh

Datum objave: 23. november 2022 | Datum poteka: 15. december 2022

Novica je potekla!

Mednarodna skupina raziskovalcev je v reviji ScienceAdvances objavila prispevek, v katerem je predstavila novo metodologijo za spremljanje aktivnosti motoričnih nevronov, ki oživčujejo skeletne mišice. Metodologija temelji na zajemu in analizi večkanalnih znotrajmišičnih elektromiogramov (EMG). Raziskovalci so v študiji dokazali, da lahko s pomočjo inovativnih sistemov za zajem večkanalnih znotrajmišičnih signalov EMG in računalniških algoritmov, ki so bili razviti na Inštitutu za računalništvo UM FERI spremljamo sočasno aktivnost relativno velikega števila motoričnih nevronov v preučevani skeletni mišici, in sicer do 67 sočasno aktivnih motoričnih nevronov z 99% natančnostjo razpoznave. Slednje bistveno presega učinkovitost do sedaj znanih postopkov. Predstavljena metodologija omogoča opazovanje novih zakonitosti v delovanju motoričnih nevronov, ki jih z do sedaj uveljavljenimi merilnimi postopki ni bilo moč odkriti ali opazovati. Med njimi sta v prispevku obravnavani funkcionalna sklopljenost motoričnih nevronov na bistveno višjih frekvencah, kot je bilo znano do sedaj (tudi na frekvencah okoli 75 Hz) in vpliv inhibicije Renshawjevih celic na delovanje motoričnih nevronov. Predstavljena metodologija in odkritja potrjujejo uporabnost nove paradigme analize motoričnega sistema pri ljudeh, ki temelji na velikih populacijah sočasno aktivnih motoričnih nevronov. Prispevek je dostopen na spletni strani https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.abo5040?af=R

UTRINKI S PREDAVANJA "PROGRAMMING UNMANNED AERIAL VEHICLES"

Datum objave: 13. november 2022 | Datum poteka: 15. december 2022

Novica je potekla!

Na Inštitutu za računalništvo je v sklopu predavanj zunanjih strokovnjakov pri predmetu Evolucijsko računanje, 2. letnik R-IT MAG, 10. novembra 2022 potekalo predavanje z naslovom "Programming Unmanned Aerial Vehicles". Predaval je prof. dr. Yu David Liu iz State University New York at Binghamton. Utrinki s predavanj so na priloženih slikah.

10. mednarodna konferenca BIOMA 2022

Datum objave: 13. november 2022 | Datum poteka: 20. november 2022

Novica je potekla!

V organizaciji Inštituta za računalništvo bo na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v času od 17.11.2022 do 18.11.2022 potekala 10. mednarodna konferenca BIOMA 2022 (https://bioma2022.um.si/). Raziskovalci prihajajo iz Belgije, Češke, Francije, Hrvaške, Indija, Italije, Japonske, Južne Afrike, Južne Koreje, Kitajske, Nemčije, Nizozemske, Romunije, Slovenije, Srbije in ZDA. Predstavljali bodo trenutna dognanja s področja evolucijskega računanja. Vabljena predavatelja sta dr. Carola Doerr iz Sorbonne Université, Francija, in dr. Shih-Hsi Liu iz CSU Fresno, ZDA.

Vljudno vabljeni!

Univerzitetni programerski maraton 2022: Znani so univerzitetni prvaki UM

Datum objave: 9. november 2022 | Datum poteka: 30. november 2022

Novica je potekla!

Univerzitetni programerski maraton je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Finale je bilo letos v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Po 5 urah reševanja 9 tekmovalnih nalog, smo dobili prvake Univerzitetnega programerskega maratona 2022 in prvake posameznih univerz.

Letošnji prvak Univerze v Mariboru je ekipa "git pull", ki jo sestavljajo Alen Granda, Mitko Nikov in Aljaž Žel. Drugo mesto je osvojila ekipa "Coffee Break", ki jo sestavljata Martin Domanjko in Jakob Kordež. Tretje mesto pa je zasedla ekipa "20 five", ki jo sestavljata Rene Klement in Luka Lonec. Na državni ravni je ekipa "git pull" dosegla visoko 4. mesto, uspešna pa je bila tudi ekipa "Coffee Break", ki je dosegla 8. mesto.

Najboljše ekipe iz posameznih univerz bodo imele priložnost zastopati svoje univerze na srednje-evropskem tekmovanju CERC, ki bo potekalo med 25. in 27. novembrom v Ljubljani, kjer se bodo ekipe pomerile v močni konkurenci univerz iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske in Slovaške.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo za svoje dosežke in upamo, da se vidimo spet prihodnje leto na finalu v Mariboru!

Šest raziskovalcev iz Inštituta za računalništvo na Stanfordovi lestvici 2 % najboljših znanstvenikov na svetu

Datum objave: 8. november 2022 | Datum poteka: 30. november 2022

Novica je potekla!

Univerza Stanford je objavila seznam 2 % najboljših znanstvenikov na svetu. Raziskava je zajela 10.020.500 znanstvenikov, ki so bili razvrščeni v 22 znanstvenih področij in 176 podpodročij. Na seznamu so tudi prof. dr. Janez Brest, prof. dr. Iztok Fister, prof. dr. Marjan Mernik, prof. dr. Aleš Holobar, prof. dr. Borut Žalik in izr. prof. dr. Aleš Zamuda iz Inštituta za računalništvo, UM FERI. Podrobni rezultati so objavljeni na uradni spletni strani. Čestitamo!

GOSTUJOČE PREDAVANJE "PROGRAMMING UNMANNED AERIAL VEHICLES"

Datum objave: 7. november 2022 | Datum poteka: 10. november 2022

Novica je potekla!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj zunanjih strokovnjakov pri predmetu Evolucijsko računanje, 2. letnik R-IT MAG, organiziramo v četrtek 10. 11. 2022 ob 10h v predavalnici G2-P06 predavanje z naslovom "Programming Unmanned Aerial Vehicles". Predaval bo prof. dr. Yu David Liu iz State University New York at Binghamton (http://www.cs.binghamton.edu/~davidl/).

Vljudno vabljeni!

IEEEXtreme 16.0 - dosežki študentov

Datum objave: 24. oktober 2022 | Datum poteka: 30. november 2022

Novica je potekla!

Pretekli vikend je na UM FERI že drugič potekal slovenski del 24-urnega virtualnega svetovnega tekmovanja v programiranju IEEEXtreme (https://ieeextreme.org/). Slovenske ekipe so istočasno tekmovale z ekipami iz celega sveta na enotnem svetovnem tekmovanju, pri tem pa se je sproti osveževala tudi skupna lestvica uvrstitev.

Izmed prijavljenih ekip v Sloveniji je prvo mesto dosegla ekipa GitPull (Mitko Nikov, Alen Granda, Aljaž Žel - vsi trije študenti ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki je dosegla tudi odličen rezultat med ekipami v IEEE regiji 8 (34. mesto izmed 1762 ekip) ter se na svetovni lestvici tega tekmovanja osvojila nagrado "Top 100", saj se je uvrstila na 83. mesto izmed 6373 ekip. Ta rezultat je primerljiv z lanskoletno uvrstitvijo ekipe BSD (https://cs.feri.um.si/novice/ieeextreme-15.0-dosezki-studentov/), ki se je v regiji uvrstila na 25. mesto izmed 1288 ekip. Glede na znatno povečanje števila letošnjih ekip je rezultat, gledano relativno glede na število ekip, celo izboljšava lanskoletnega državnega rekorda (83/6373 napram 81/5561). Ekipa GitPull se je v letošnji konkurenci znotraj ekip iz celotne Srednje Evrope uvrstila na 3. mesto.

Ob ekipi GitPull sta letos nastopali še dve ekipi. Slovenska podprvaka sta postala člana ekipe CoffeeBreak (Martin Domajnko, Jakob Kordez - študenta ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki sta se uvrstila na 160. mesto v IEEE Regiji 8 oz. na 659. mesto na svetu. Tretje mesto v Sloveniji je zasedla ekipa NaN (Jure Dolar, Tim Prapotnik - študenta ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije), ki se je uvrstila na 202. mesto v IEEE Regiji 8 oz. na 769. mesto na svetu. Ko je ekipa CoffeeBreak rešila svojo 3. nalogo, je bila nekaj časa celo na 17. mestu na svetu. Nekaj časa so bile tudi vse ekipe pod 300. mestom. Vse tri ekipe so tekmovale pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Zamude, pri promociji in organizaciji dogodka pa je pomagal tudi Jani Dugonik, ki vodi študentsko vejo IEEE Univerze v Mariboru. Dogodek so sponzorsko podprli IEEE Slovenja in IEEE CIS Slovenija, Inštitut za računalništvo ter Inštitut za informatiko.

Več o tem dogodku na UM FERI je napisano v poročilu za IEEE (https://events.vtools.ieee.org/m/329065).

Iskreno čestitamo!

Vpis 15. generacije študentov študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije

Datum objave: 10. oktober 2022 | Datum poteka: 15. november 2022

Novica je potekla!

1. oktobra 2022 smo na UM FERI pričeli z izobraževanjem 15. generacije študentov univerzitetnega in visokošolskega strokovnega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije. Do sedaj je na teh študijskih programih diplomiralo 971 študentov. Čestitamo, 15. generaciji študentov pa želimo obilo študijskih uspehov!

Fulbrightov štipendist prof. dr. Yu David Liu

Datum objave: 7. oktober 2022 | Datum poteka: 30. november 2022

Novica je potekla!

Prof. dr. Yu David Liu (http://www.cs.binghamton.edu/~davidl/) s State University New York Binghamton (https://www.binghamton.edu/)
je pridobil Fulbrightovo štipendijo za 4 mesečno raziskovanje na Univerzi v Mariboru s področja "zelenega računanja". Na Inštitutu za računalništvo, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko bo sodeloval pri načrtovanju in implementaciji programskega jezika, ki se zaveda porabe energije z zmožnostjo samooptimiziranja, ki ga poganja evolucijsko računanje.

Vabljeno predavanje prof. dr. Marjana Mernika na Università Ca' Foscari

Datum objave: 26. september 2022 | Datum poteka: 23. oktober 2022

Novica je potekla!

Prof. dr. Marjan Mernik je 20. septembra 2022 imel na Università Ca' Foscari, Benetke, vabljeno predavanje z naslovom "Formal and Practical Aspects of Domain-Specific Languages: An Overview of my work on DSLs" (https://www.unive.it/data/agenda/9/64209), kjer je predstavil njegovo raziskovalno delo na področju domensko specifičnih jezikov. Na tem področju deluje več kot 20 let in je med najbolj citiranimi raziskovalci (https://scholar.google.com/citations?view_op=search_authors&hl=en&mauthors=label:domain_specific_languages).

Odlična predstavitev FERI in Inštituta za računalništvo na mednarodnem sejmu MOS2022

Datum objave: 21. september 2022 | Datum poteka: 15. oktober 2022

Novica je potekla!

Na mednarodnem sejmu MOS2022 se je na razstavnem prostoru "Stičišče znanosti in gospodarstva", ki ga je s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport vodil g. Janez Škrlec tudi letos predstavilo več kot 40 fakultet, inštitutov, centrov odličnosti in visokotehnoloških podjetij. Predstavljeno je bilo več kot sto inovacij. Komisija Celjskega sejma je zlato priznanje podelila predstavitvi "Bionika kot podporni svet sodobne medicine", ki sta jo pripravila g. Janez Škrlec in red. prof. dr. Aleš Holobar iz Inštituta za računalništvo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Čestitamo!

Poletne šole računalništva 2022

Datum objave: 16. september 2022 | Datum poteka: 15. oktober 2022

Novica je potekla!

Že sedmo leto zapored je Inštitut za računalništvo v okviru Akademije FERI organiziral Poletne šole računalništva.
Od 24. do 26. avgusta 2022 so pod mentorstvom članov Inštituta za računalništvo in zunanjih strokovnjakov potekale delavnice:

 • Bločni jeziki – programiranje z delčki (OŠ 7. do 9. razred)
 • Dekleta programirajo (OŠ 7. do 9. razred)
 • Zakaj Linux v računalništvu? (SŠ)
 • Razvoj interaktivne spletne aplikacije (SŠ)
 • Z umetno inteligenco razpoznavamo slike (SŠ)

Več informacij je na https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2022/

Za finančno podporo pri organizaciji se iskreno zahvaljujemo podjetju Endava.

Slovenski klinični preizkus (19. 9. 2022) in mednarodna konferenca v okviru projekta STAMINA (20. 9. 2022)

Datum objave: 8. september 2022 | Datum poteka: 21. september 2022

Novica je potekla!

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je skupaj z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor (ZDM) v letu 2020 pridobila projekt okvirnega programa EU Obzorje »Smart support platform for pandemic prediction and management - STAMINA«. Ob prijavi so se člani projektne skupine osredotočali na takrat aktualne virusne bolezni, kot so npr. pandemična gripa N1P1, E.coli, Ebola, virus Zika in ošpice. Ker je leta 2020 v Vuhanu na Kitajskem izbruhnila pandemija COVID-19, se je projekt STAMINA hitro usmeril tudi v reševanje trenutne pandemske krize.

V projektu sodeluje 38 različnih institucij iz 16 držav (Slovenije, Avstrije, Grčije, Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Italije, Češke, Tunizije Romunije, Litve, Francije, Španije, Turčije, Luksemburga). Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) v projektu sodeluje kot tehniški partner, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor (ZDM) pa kot končni uporabnik rešitev. Naloga obeh partnerjev je preizkus platforme pametnih podpornih rešitev za obvladovanje pandemij. V okviru preizkusa, ki se bo na terenu odvijal dne 19. 9. 2022, bodo zdravstveni delavci različnih organizacijskih enot ZDM (OE Nujna medicinska pomoč, Splošno zdravstveno varstvo) ob pomoči sodelavcev FERI preizkusili delovanje pametnih orodij SmarKo, ENGAGE in COP.

Rešitve projekta STAMINA bodo pomagale nacionalnim načrtovalcem in regionalnim agencijam za krizno upravljanje pandemij pri doseganju naslednjih petih ključnih ciljev:

 • Oblikovanje seznama najboljših praks in smernic za izboljšanje pripravljenosti in odziva na pandemske krize;
 • Zainteresiranim stranem zagotoviti nova, uporabniško prijazna programska orodja, ki dopolnjujejo obstoječe sisteme na ravni EU;
 • Omogočiti premik paradigme od izvajanja preiskav samo v laboratoriju do izvajana preiskav in oskrbe na vsakem mestu, kjer je treba zagotoviti oskrbo bolnika, na primer na kraju dogodka, v postelji, na urgenci, ambulanti ali v reševalnem vozilu s povečano diagnostično zmogljivostjo;
 • Izboljšati sodelovanje med in znotraj držav članic EU ter s sosednjimi tretjimi državami;
 • Zagotoviti implementacijo razvitih rešitev in srednjeročno sprejetje le teh s ciljem, da bi uporaba orodij STAMINA zaživela v popolnosti.

Razvita orodja projekta STAMINA bodo omogočala podporo kriznemu vodenju, prediktivno modeliranje na podlagi podatkovnega rudarjenja velepodatkov na ravni EU, generiranje in preizkušanje različnih scenarijev, zgodnje opozarjanje o nevarnosti pandemij, analizo socialnih omrežij v realnem času, prenosne diagnostične naprave in nosljive senzorične naprave.

Slovenski klinični preizkus se bo odvijal dne 19. 9. 2022 v Multimedijski učilnici ZD Maribor, 6. nadstropje, Vošnjakova ulica 2-4, 2000 Maribor, od 9.30 do 14.00 ure.

Mednarodna konferenca v okviru projekta STAMINA pa se bo odvijala dne 20. 9. 2022 v Multimedijski učilnici ZD Maribor, 6. nadstropje, Vošnjakova ulica 2-4, 2000 Maribor, od 9.00 do 14.00 ure.

Projekt STAMINA financira Evropska Unija v okviru okvirnega programa Obzorje 2020 (pogodba št. 883441). Več o projektu si lahko preberete na https://stamina-project.eu/.

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 24. 8. 2022 - 26 .8. 2022

Datum objave: 17. avgust 2022 | Datum poteka: 26. avgust 2022

Novica je potekla!

Že sedmo leto zapored Inštitut za računalništvo sodeluje pri organizaciji Poletne šole računalništva.
Od 24.8.2022 pa do 26.8.2022 bodo potekale naslednje delavnice, ki bodo potekale pod mentorstvom članov Inštituta za računalništvo:

 • Bločni jeziki – programiranje z delčki (OŠ 7. do 9. razred)
 • Dekleta programirajo (OŠ 7. do 9. razred)
 • Zakaj Linux v računalništvu? (SŠ)
 • Razvoj interaktivne spletne aplikacije (SŠ)
 • Z umetno inteligenco razpoznavamo slike (SŠ)

Več informacij na: https://feri.um.si/akademija-feri/pocitniske-sole/

Hibridna konferenca GECCO v Bostonu organizirana z virtualno izkušnjo s pomočjo Inštituta za računalništvo na UM FERI

Datum objave: 6. julij 2022 | Datum poteka: 31. julij 2022

Novica je potekla!

Med 9. in 13. julijem 2022 bo potekala konferenca genetskega in evolucijskega računanja, GECCO 2022 (The Genetic and Evolutionary Computation Conference), ki bo letos prvič v hibridnem formatu digitalno in fizično. Organizacija konference poteka mednarodno: za digitalizirano izkušnjo (virtualizacijo) je odgovoren izr. prof. dr. Aleš Zamuda iz FERI, za lokalno (fizično) pa prof. dr. Erik Hemberg iz MIT v ZDA (raziskovalna skupina AnyScale Learning For All (ALFA) na MIT Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL)).

Ob siceršnji 10-članski osrednji ekipi organizatorjev pri pripravi konference sodeluje še dvajset članov ter ducate prostovoljcev, sicer članov ACM, številni pa so v preteklosti sodelovali tudi že kot vidni člani Evropskega sodelovanja na področju znanosti in tehnologije (COST) v akciji CA15130 (ImAppNIO), ki je bila projektno vključena tudi na UM FERI.

Na konferenci je pričakovanih več kot 880 udeležencev iz več kot 500 organizacij po vsem svetu, pri tem pa bo več kot polovica udeležencev v oddaljenem načinu (virtualno). Na prizadevanja dr. Zamude je registracija za konferenco letos posebej poenostavljena (ACM vmesnik za Whova), ob tem pa je kotizacija udeležencem z digitalno izkušnjo za člane SIGEVO tudi zastonj. Letošnja konferenčna izkušnja preko digitalnih platform vključuje posebej pripravljeno aplikacijo v Whova, srečanja bodo potekala preko orodij Zoom in Gather.Town, znanstveni prispevki pa so objavljeni na spletnih straneh SIGEVO ter bodo dostopni v digitalni knjižnici ACM. V sklopu digitalne izkušnje je na voljo urnik prispevkov in srečanj, ki razporeja več sto znanstvenih predstavitev in sto tematik v več kot deset vzporednih časovnic.

Na konferenci potekajo tudi razna tekmovanja, ki se jih udeležijo predvsem doktorski študenti in številni drugi raziskovalci:

Organizator in sponzor konference je ACM SIGEVO (Association for Computing Machinery Special Interest Group for Genetic and Evolutionary Computation), sicer pa so sponzorji tudi TII, Google, Autogenetics in Beacon.

Več o konferenci je na voljo na spletni strani konference in družbenih omrežjih:

Član inštituta za računalništvo med prejemniki priznanj IEEE Slovenija

Datum objave: 16. junij 2022 | Datum poteka: 16. avgust 2022

Novica je potekla!

Na letnem srečanju slovenske sekcije IEEE, ki je potekalo 6. 6. 2022 na Vranskem je potekala slavnosna podelitev priznanj za vodenje, sodelovanje in svetovanje v preteklem obdobju. Na tej podelitvi je priznanje prejel tudi član Inštituta za računalništvo, izr. prof. dr. Aleš Zamuda, "za dolgoletno požrtvovalno sodelovanje kot podpredsednik Slovenske sekcije IEEE in vodenje odbora Computational Intelligence".

Več o poročilu iz dogodka je na voljo na naslednjih povezavah:

Inštitut za računalništvo je v oddaji Ugriznimo znanost pojasnil razliko med delovanjem starih in mladih mišic

Datum objave: 10. junij 2022 | Datum poteka: 15. julij 2022

Novica je potekla!

V četrtek, 9. junija 2022, so v oddaji Ugriznimo znanost na TV SLO 1 razpravljali o staranju človeških skeletnih mišic. V prispevku so člani Inštituta za računalništvo in študentje študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije razložili in ponazorili razliko med električnim delovanjem mlade in stare mišice. Prispevek si lahko ogledate na spletni povezavi https://365.rtvslo.si/arhiv/ugriznimo-znanost/174879235?t=775.