Novice

Novice 81 do 100 od 181

DOGODEK URA ZA KODO 2018

Datum objave: 2. december 2018 | Datum poteka: 15. januar 2019

Novica je potekla!

Dogodek "Ura za kodo", https://hourofcode.com/us, se bo letos odvijal od 3. 12. 2018 do 9. 12. 2018. Uro za kodo je enourni uvod v računalništvo z namenom demistificirati kodo in pokazati, da se lahko vsakdo nauči osnov programiranja. Namreč, vsak učenec mora imeti priložnost za učenje računalništva. Izboljšuje reševanje nalog, logiko in ustvarjalnost. Z zgodnjim začetkom bodo imeli temelje za uspeh v vseh poklicih 21. stoletja. Oglejte si promocijski video na https://youtu.be/KsOIlDT145A. Inštitut za računalništvo bo tudi letos izvedel preko 10 dogodkov na temo računalniškega programiranja.

PROF. DR. MARJAN MERNIK IMENOVAN VISOKO CITIRAN RAZISKOVALEC ZA LETO 2018

Datum objave: 2. december 2018 | Datum poteka: 10. januar 2019

Novica je potekla!

Clarivate Analytics, Web of Science Group, je 27. novembra 2018 objavil seznam visoko citranih raziskovalcev za leto 2018 (https://hcr.clarivate.com/). Na seznamu je že drugo leto zapored prof. dr. Marjan Mernik. Njegove raziskave se uvrščajo med zgornjih 1% najbolj citiranih del na področju računalništva in imajo izjemen vpliv. Več o njegovih raziskavah na https://lpm.feri.um.si/en/members/mernik/. Na seznamu visoko citiranih raziskovalcev za leto 2018 sta samo dva raziskovalca iz Slovenije, oba iz Univerze v Mariboru. Ob prof. dr. Marjanu Merniku se je na seznamu uvrstil tudi prof. dr. Matjaž Perc iz Fakultete za naravoslovje in matematiko. Uvrstitev na seznam visoko citiranih raziskovalcev pa je pomembna tudi za rangiranje univerz. Šanghajska lestvica (ARWU) je ena izmed najbolj uveljavljenih lestvic univerz, ki pripravlja pregled najboljših univerz vse od leta 2003. Uporablja 6 kazalnikov (Alumni, Award, HiCi, N&S, PUB, PCP). V kazalniku HiCi (visokocitirani raziskovalci) v obsegu 20% upošteva seznam visoko citiranih raziskovalcev, ki ga pripravi Clarivate Analytics.

UMETNA INTELIGENCA V EVROPI

Datum objave: 16. november 2018 | Datum poteka: 31. december 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval v raziskavi "Mapping of the Artificial intelligence players in Europe", katere namen je bil ugotoviti trenutni ekosistem na področju umetne inteligence v Evropi. Slovenija se je uvrstila visoko - med države vzhajajočih zvezd. Več o poročilu na https://www.rolandberger.com/fr/Publications/Joining-the-dots-A-map-of-Europe's-AI-ecosystem.html.

DOGODEK TEDEN PROGRAMIRANJA JE USPEŠNO ZAKLJUČEN

Datum objave: 19. oktober 2018 | Datum poteka: 25. november 2018

Novica je potekla!

V okviru dogodka "Tedna programiranja" smo na Inštitutu za računalništvo izvedli sledeče delavnice:

 • Razvoj sodobnih spletnih aplikacij,
 • Prvi koraki v svet svetovnega spleta,
 • Android aplikacije in IoT,
 • Programiranje skozi igro,
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu,
 • Prvi koraki v razvoj iger,
 • Snovanje 3D računalniške igre v Blenderju.

Poslanstvo delavnic je računalniško opismenjevanje širše publike, hkrati pa mladim predstaviti možnosti, ki nam jih ponujajo računalniki. V vsakem poklicu se srečujemo z računalniškimi sistemi. Vprašanje je samo, v kolikšni meri znamo to okolje izkoristiti. V preteklih dveh tednih smo izvedli devetnajst dogodkov, ki so bili porazdeljeni po celotni vzhodni Sloveniji, od Raven na Koroškem pa do Murske Sobote.

Več o preteklem dogodku Tedna programiranja, si oglejte na naslovu https://codeweek.eu/

V kolikor se letos niste imeli priložnosti udeležiti katerega izmed številčnih dogodkov, bo za to spet naslednja priložnost čez eno leto.

PATENT ZA "PAMETNO DRŽALO ZOBNE ŠČETKE"

Datum objave: 9. oktober 2018 | Datum poteka: 20. november 2018

Novica je potekla!

V Laboratoriju za sisteme v realnem času so v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca in Laboratorijem za načrtovanje sistemov razvili »Pametno držalo zobne ščetke« in za njega pridobili patent. Pametno držalo zobne ščetke omogoča spremljanje položaja ščetke v prostoru in merjenje pritiska glave ščetke na zobe. Z svetlobnimi signali in vibracijami opozarja uporabnika na nepravilno uporabo ščetke. S pomočjo Bluetooth vmesnika se podatki lahko pošiljajo tudi na mobilno napravo ali računalnik za nadaljnjo obdelavo. Pridobljeni podatki se lahko uporabijo za znanstvene raziskave, za povezavo z resno igro, ki bo spodbujala čiščenje zob pri otrocih, in podobno. Držalo je konstruirano tako, da omogoča uporabo različnih ščetk. Držalo ima vgrajen indukcijski polnilec in omogoča polnjenje akumulatorja v držalu ščetke, ko ga ne uporabljamo. V ta namen je bilo izdelano tudi ustrezno oblikovano stojalo. Razvoj Pametnega držala ščetke je potekal v sklopu projekta EkoSMART (Eko Sistem Pametnega Mesta), ki ga sofinancirata Slovensko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt s strani FERI vodi in koordinira prof. Peter Kokol, vodja Laboratorija za načrtovanje sistemov.

PROF. DR. MARJAN MERNIK JE POSTAL GLAVNI IN ODGOVORNI UREDNIK REVIJE "JOURNAL OF VISUAL LANGUAGES AND COMPUTING"

Datum objave: 4. oktober 2018 | Datum poteka: 5. november 2018

Novica je potekla!

Zaradi uspešnega vodenja revije Computer Languages, Systems and Structures (https://www.journals.elsevier.com/computer-languages-systems-and-structures/) - revija je močno dvignila faktor vpliva in je trenutno kategorije A2 - je prof. dr. Marjan Mernik postal glavni in odgovorni urednik še za revijo Journal of Visual Languages and Computing (https://www.journals.elsevier.com/journal-of-visual-languages-and-computing). V letu 2019 se bosta obe reviji združili.

IEEE dan

Datum objave: 2. oktober 2018 | Datum poteka: 25. oktober 2018

Novica je potekla!

Danes z IEEE praznujemo "uporabo tehnologije za boljši jutri". Praznovanje bomo obeležili z dogodkom ob 14:00 uri na FERI, v diplomski sobi G3.

Poleg svetovnega praznovanja izpostavimo še nekaj uspehov ekipe članov IEEE v Mariboru:

 • zlata nagrada za priznanje pridobivanja in zadržanja članov IEEE 2018
 • organizirana konferenca IWSSIP 2018 (20. - 22. junija 2018 pod tehničnim sponzorstvom IEEE),
 • priznanje novim članom IEEE Senior Member: doc. dr. Aleš Zamuda, red. prof. dr. Janez Brest
 • 2. mesto študenta Domna Ulbla s prispevkom "Intuitivno vodenje robotske roke s kretnjami" na konferenci ERK, ki jo organizira IEEE Slovenia Section

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2018

Datum objave: 29. september 2018 | Datum poteka: 5. november 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval na evropski noči raziskovalcev 2018 (http://www.ern.um.si/, https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/actions/european-researchers-night_en), ki je potekala 28. 9. 2018 istočasno v več kot 340 mestih EU.

V “raziskovalnem mestu” Europark Maribor se je Inštitut za računalništvo predstavil s projekti: V stiku z računalniškim vidom in umetno inteligenco, Z mobilnimi in vseprisotnimi napravami za varen vsakdan, Orodje za odkrivanje plagiatov v dokumentih. Zanimanje je bilo veliko. Oglejte si galerijo slik.

NAGRADE ZA RECENZENTSKO DELO 2018

Datum objave: 22. september 2018 | Datum poteka: 25. oktober 2018

Novica je potekla!

Publons (https://publons.com) je objavil seznam 1% raziskovalcev, ki so opravili največ recenzij v letu 2018 . Za področje računalništva in informatike ("Computer Science") so se na seznam uvrstili Marjan Mernik (28. mesto), Iztok Fister ml. (29. mesto) in Aleš Zamuda (32. mesto). Za področje inženiringa ("Engineering") pa Niko Lukač na 82. mesto. Na seznamu zasledimo samo 8 raziskovalcev iz Slovenije. Več informacij na https://publons.com/awards/2018/esi/?order_by=place.

USPEŠEN ZAKLJUČEK POLETNE ŠOLE RAČUNALNIŠTVA 2018

Datum objave: 6. september 2018 | Datum poteka: 10. oktober 2018

Novica je potekla!

V zadnjem tednu avgusta smo uspešno zaključili že tretjo Poletno šolo računalništva:

Poletno šolo računalništva se je udeležilo okrog 60 znanja vedoželnih deklet in fantov. S poletno šolo bomo nadaljevali tudi naslednje leto saj so odzivi zelo pozitivni:

 • "Kar ostanite tako, ker ste na vrhuncu in so naši otroci zelo zadovoljni s tem tečajem."
 • "Super delavnica, veliko sem se naučil."
 • "Supeeer! Vse pohvale."

Poletno šolo računalništva so finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o., in Comtrade d.o.o..

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 27. 8. 2018 - 31 .8. 2018

Datum objave: 22. avgust 2018 | Datum poteka: 7. september 2018

Novica je potekla!

Že tretjo leto zapored Inštitut za računalništvo organizira Poletno šolo računalništva (https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2018/). Od 27.8.2018 pa do 31.8.2018 bodo potekale naslednje delavnice:

 • Programiranje za dekleta,
 • Izdelaj razvrščevalnik za bonbone,
 • Razvijmo svojo prvo računalniško igro,
 • Moja prva android igra.

Na delavnice v okviru Poletne šole računalništva je letos prijavljenih okrog 60 udeležencev in veselimo se, da jim bomo tudi letos lahko na zanimiv način približali čudoviti svet računalništva in informacijskih tehnologij ter jih seznanili z osnovami programiranja in morebiti tudi njihovim bodočim poklicem. Veseli nas, da se je prijavilo tudi veliko deklet. V svetu se vedno več deklet odloča za ta poklic. Zakaj ne bi bilo tako tudi pri nas?
Poletno šolo računalništva so letos finančno podprli donatorji: Inova d.o.o., Igea d.o.o. in Comtrade d.o.o.

PROF. DR. MARJAN MERNIK POSTAL ČLAN ČASTNEGA SVETOVALNEGA ODBORA USERN

Datum objave: 12. avgust 2018 | Datum poteka: 15. oktober 2018

Novica je potekla!

USERN (https://usern.tums.ac.ir/) je neodvisna, neprofitna in nevladna mreža, katere vizija je promovirati vrhunsko znanost z namenom, da bi si izboljšali kvaliteto življenja in poskrbeli za ohranitev javnih dobrin za prihodnje generacije. Častni svetovalni odbor mreže (https://usern.tums.ac.ir/Info/Board) sestavlja 14 Nobelovih nagrajencev, kakor tudi več kot 300 gornjih 1% znanstvenikov iz celega sveta, med katerimi sta tudi prof. dr. Marjan Mernik (UM FERI) in prof. dr. Matjaž Perc (UM FNM).

DOC. DR. NIKO LUKAČ POSTAL ČLAN UREDNIŠKEGA ODBORA REVIJE "DATA IN BRIEF"

Datum objave: 22. junij 2018 | Datum poteka: 31. avgust 2018

Novica je potekla!

Seznam revij (Computer Languages, Systems and Structures; Applied Soft Computing; Swarm and Evolutionary Computations; Information; Information Technology and Control; Computer Science and Information Systems; ...), kjer so člani Inštituta za računalništvo glavni uredniki, odgovorni uredniki oz. člani uredniških odborov se je ponovno povečal. Doc. dr. Niko Lukač je postal član uredniškega odbora revije "DATA IN BRIEF" (https://www.journals.elsevier.com/data-in-brief/editorial-board), ki se ukvarja s problemi ponovljivosti eksperimentov, dostopnosti podatkov in odprto znanostjo. Čestitamo!

RAZISKOVALCI INŠTITUTA ZA RAČUNALNIŠTVO POMEMBNO PRISPEVAJO K RANGIRANJU UNIVERZE V MARIBORU

Datum objave: 18. junij 2018 | Datum poteka: 30. september 2018

Novica je potekla!

Mnoge rangirne lestvice univerz (npr. Webometrics - http://www.webometrics.info/en) pri razvrščanju upoštevajo citiranost v Google Scholar. Pri tem raziskovalci Inštituta za računalništvo pomembno pripevajo k dobrim uvrstitvam Univerze v Mariboru. Tako med prvimi 20 najbolj citirananimi na Univerzi v Mariboru v Google Scholar (https://scholar.google.si/citations?view_op=view_org&hl=en&org=9174394767676762358) zasledimo kar 8 raziskovalcev Inštituta za računalništvo in 13 raziskovalcev Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

POROČILO O UVAJANJU OBVEZNEGA POUKA RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE V OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOLAH

Datum objave: 2. junij 2018 | Datum poteka: 1. avgust 2018

Novica je potekla!

Delovna skupina za analizo prisotnosti vsebin računalništva in informatike v programih osnovnih in srednjih šol ter za pripravo študije o možnih spremembah (RINOS) je 29.5.2018 predala zaključno poročilo Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (https://www.youtube.com/watch?v=bbJygmq8_qU). Skupina RINOS je bila ustanovljena 16.8.2016. V času delovanja je skupina pregledala poučevanje računalništva in informatike v preko 12 državah in naredila podrobnejšo analizo uvajanja obveznega pouka računalništva in informatike v štirih državah OECD. Podala je tudi predloge, kako naj Slovenija pristopi k uvajanju obveznega pouka računalništva in informatike. V skupini je uspešno deloval tudi član Inštituta za računalništvo doc. dr. Matej Črepinšek. Poročilo je dostopno na http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Aktualno/Porocilo_RINOS_30_5_18.pdf.

JOHN L. HENNESSY IN DAVID A. PATTERSON STA PREJEMNIKA TURINGOVE NAGRADE ZA LETO 2017

Datum objave: 25. maj 2018 | Datum poteka: 25. julij 2018

Novica je potekla!

John L. Hennessy in David A. Patterson sta prejemnika ACM Turingove nagrade za leto 2017 za pionirsko delo pri oblikovanju in vrednotenju računalniških arhitektur s trajnim vplivom na industrijo mikroprocesorjev. Vse od leta 1966 združenje ACM (https://www.acm.org/) podeljuje Turingove nagrade za največje dosežke na področju računalništva in informatike. Z leti je ta nagrada postala najprestižnejša nagrada na tehničnem področju. Pogosto tudi imenovana kot “Nobel Prize of computing”. Kronološki seznam nagrajencev najdete na http://amturing.acm.org/byyear.cfm. Več o slovenski podružnici ACM pa na http://www.acm.si/node/1.

32. DELAVNICA ALGORITMI PO VZORIH IZ NARAVE

Datum objave: 25. maj 2018 | Datum poteka: 25. junij 2018

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je organiziral 32. delavnico Algoritmi po vzoru iz narave, ki je potekala 25.5.2018 na Donački gori. Program delavnice:

9.00-9.45 Aljoša Vodopija: Prilagoditev algoritma diferencialne evolucije za reševanje optimizacijskih problemov črne škatle
9.45-10.30 Nikola Ivković: Benefits of Using Quantiles for Measuring Performance of Stochastic Optimization Algorithms
10.30-11.15 Aleš Čep: Heterogeni večagentni sistem za reševanje dinamičnih optimizacijskih problemov
11.15-12.00 Rok Hribar: Evolucijski operatorji v memetskem algoritmu za problem matrične tri-faktorizacije

V kolikor bi želeli sodelovati na prihodnjih delavnicah pošljite obvestilo na marjan.mernik@um.si.

Dewesoft ekskurzija je za nami

Datum objave: 19. april 2018 | Datum poteka: 1. junij 2018

Novica je potekla!

Naši študenti so se odzvali na povabilo podjetja Dewesoft za udeležbo na njihovi konferenci.

Izkoristili smo priložnost in preverili, kaj počne svetovno vodilno podjetje na nivoju merilnih naprav. Njihove merilne naprave se uporabljajo na področju vesoljske in letalske industrije (NASA, ESA, SpaceX, Boeing,...), avtomobilske industrije (Mercedes, Audi, John Dear,...), nuklearne elektrarne in na številnih drugih področjih.
Konferenca je potekala tri dni. Mi smo imeli srečo in smo se je lahko udeležili prvi dan. Ta dan smo se udeležili različnih predstavitev, ogled sedeža podjetja in slavnostnega otvoritvenega dogodka v Trbovlju. Med odmori smo uživali v družbi kandidatk za letošnjo miss Slovenije.

Posnetek iz slavnostne otvoritve: https://youtu.be/MOQWmwY8CpM