Novice

Novice 101 do 120 od 181

Tekmovanje UPM 2018

Datum objave: 20. marec 2018 | Datum poteka: 20. april 2018

Novica je potekla!

Pričenja se študentsko tekmovanje v programiranju trojk - Univerzitetni programerski maraton (UPM). V skupini tekmujejo po trije študenti. Cilj je rešiti čim več nalog v čim krajšem času.

Pričenjamo novo sezono tekmovanja v programiranju trojk - Univerzitetni programerski maraton (UPM). Za prvaka UPM se potegujejo vse slovenske univerze (Maribor, Ljubljana, Primorska). Najboljša mariborska skupina se bo prav tako udeležila regijskega ACM tekmovanja v Pragi (Češka).

Študentom R-IT se prizna nekaj obveznosti iz vaj.

Trije člani sočasno rešujejo probleme na enem računalniku. Zmagovalec je tista skupina, ki v najkrajšem času reši več problemov. Programirate lahko v večih programskih jezikih (C++, Java, Python, C#).

V kolikor ste sami ali vam še manjka član, pridite in vas bomo razdelili v skupine.

Za več podatkov in prijave: http://tekmovanja.acm.si/upm.

ROSUS 2018

Datum objave: 23. februar 2018 | Datum poteka: 26. marec 2018

Novica je potekla!

Vabimo Vas, da se udeležite 13. strokovne konference z naslovom »Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2018 (ROSUS 2018)«. Ta enodnevna konferenca bo potekala v četrtek, 22. marca 2018, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Maribor. Novost letošnje konference bo demonstracijska sekcija z naslovom »Zajem slikovnega materiala: Praktični nasveti strokovnjakov«.

Podrobne informacije in prijavni obrazec so na spletni strani konference http://rosus.feri.um.si/ .

Za študente je ob predhodni prijavi (na e-mail rosus.feri@um.si ) vstop na konferenco brezplačen.

Organizacijski odbor konference ROSUS 2018

PROGRAM:

POSVET »IZZIVI EVOLUCIJSKEGA RAČUNANJA«

Datum objave: 12. februar 2018 | Datum poteka: 20. marec 2018

Novica je potekla!

INŠTITUT ZA RAČUNALNIŠTVO VAS DNE 16. 2. 2018 VABI NA POSVET »IZZIVI EVOLUCIJSKEGA RAČUNANJA«, KI BO V PREDAVALNICI G2 GAMA.

Izraz »evolucijsko računanje« označuje družino stohastičnih algoritmov za globalno optimizacijo, ki povzemajo ideje biološke evolucije kot so selekcija, križanje in mutacija. Ti računalniški algoritmi sodijo na področje umetne inteligence, ki je danes ponovno v razcvetu. Na posvetu bomo predstavili nekatere izzive s katerimi se raziskovalci na področju evolucijskega računanja dandanes spopadajo.

PROGRAM POSVETA

 • 10.10 - 10.15: Uvod in namen posveta
 • 10.15 - 10.40: red. prof. dr. Janez Brest  – Uvod v evolucijsko računanje
 • 10.40 - 11.05: red. prof. dr. Janez Brest  – Izzivi enokriterijske optimizacije
 • 11.05 - 11.30: Miha Ravber – Izzivi večkriterijske optimizacije
 • 11.30 - 12.00: red. prof. dr. Marjan Mernik – Preiskovanje prostora rešitev z evolucijskimi algoritmi
 • 12.00 - 13.00: Druženje in diskusija v G3 II. nadstropje

 
Vljudno vabljeni!

Predstojnik Inštituta za računalništvo
red. prof. dr. Marjan Mernik

INŠTITUT ZA RAČUNALNIŠTVO JE PREJEL PRIZNANJE PROMETEJ ZNANOSTI ZA ODLIČNOST V KOMUNICIRANU ZA LETO 2017

Datum objave: 26. januar 2018 | Datum poteka: 1. marec 2018

Novica je potekla!

Slovenska Znanstvena Fundacija (http://www.u-szf.si/) je Inštitutu za računalništvo podelila priznanje PROMETEJ ZNANOSTI za odličnost v komuniciranju za leto 2017. V obrazložitvi so zapisali: "Za razvoj in uporabo različnih komunikacijskih oblik in tehnik pri ozaveščanju državljanov o pomenu raziskav na področjih, ki jih pokriva Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ter pri promociji tehniških poklicev za prihodnost Slovenije."

PODELITEV PRIZNANJ OB DNEVU FERI - 19.12.2017

Datum objave: 30. december 2017 | Datum poteka: 31. januar 2018

Novica je potekla!

Priznanja ob Dnevu FERI 2017 so prejeli naslednji sodelavci Inštituta za računalništvo:

 • red. prof. dr. Aleš Holobar - priznanje za raziskovalno delo,
 • red. prof. dr. Janez Brest, doc. dr. Borko Boškovič - priznanje za raziskovalno delo,

ter študentje študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije:

 • Gal Meznarič - najboljši diplomant prvostopenjskih univerzitetnih študijskih programov na FERI v študijskem letu 2016/17,
 • Aljaž Jeromel - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak - priznanje za izjemni prispevek študentov,
 • Žan Skamljič, Jan Pomer - priznanje za izjemni prispevek študentov.


Nagrajencem iskreno čestitamo!

13. strokovna konferenca Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2018 (ROSUS 2018)

Datum objave: 21. december 2017 | Datum poteka: 16. februar 2018

Novica je potekla!

Vabimo Vas na 13. strokovno konferenco Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2018, ki bo v četrtek, 22. marca 2018, na FERI UM (G2 – predavalnica Beta). Novost letošnje konference je demonstracijska sekcija z naslovom »Zajem slikovnega materiala: Praktični nasveti strokovnjakov«.

Več informacij: https://rosus.feri.um.si/

USPEŠNI ZNANSTVENIKI, KI DELUJEJO NA MARIBORSKI UNIVERZI

Datum objave: 19. december 2017 | Datum poteka: 25. januar 2018

Novica je potekla!

Oglejte si kratko reportažo iz TV oddaje "PO SLOVENIJI".

Oglejte si kratko reportažo iz TV oddaje "PO SLOVENIJI" http://4d.rtvslo.si/arhiv/po-sloveniji/174508455, kjer je predstavljeno delo treh visoko citiranih raziskovalcev za leto 2017: prof. dr. Marjan Mernik, Inštitut za računalništvo, UM FERI, prof. dr. Željko Knez in prof. dr. Mojca Škerget, Laboratorij za separacijske procese in produktno tehniko, UM FKKT.

POSVET O POUČEVANJU RAČUNALNIŠTVA IN INFORMATIKE

Datum objave: 11. december 2017 | Datum poteka: 15. januar 2018

Novica je potekla!

V organizaciji Slovenske akademije znanosti in umetnosti je dne 1.12.2017 potekal posvet o poučevanju računalništva in informatike.

Na posvetu smo osvetlili vprašanja, kakšno naj bo poučevanje računalništva in informatike, ki naj omogoča otroku, da postane ustvarjalec, in ne zgolj uporabnik informacijsko-komunikacijske tehnologij. Preberite si glavne sklepe razporave na http://www.sazu.si/events/5a25516ac153ea56172aa425, kjer so dostopni tudi povzetki predavanj in video posnetek posveta.

ŠTUDENTJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ OSVOJILI 2. MESTO NA FINTECH HACKATHON 2017

Datum objave: 6. december 2017 | Datum poteka: 5. januar 2018

Novica je potekla!

Ekipa študentov Žan Skamljič, Jan Pomer in Andrej Rokavec je na Fintech Hackathonu 2017, ki ga je organiziral Startup:Maribor v sodelovanju z Novo KBM, zasedla drugo mesto.

Razvili so rešitev Pay'N'Go – zamenjava plačilne kartice s telefonom. Zamislili so si mobilno aplikacijo s hardversko komponento, ki omogoča plačevanje in dvigovanje gotovine na bankomatu v kombinaciji z mobilnim telefonom. Več o rezultatih tekmovanja na http://www.startupmaribor.si/sl-si/novica/97/zmagovalec-fintech-hackathona-2017-je-resitev-subscription-guard-

PROF. DR. MARJAN MERNIK IMENOVAN VISOKO CITIRAN RAZISKOVALEC ZA LETO 2017

Datum objave: 19. november 2017 | Datum poteka: 31. december 2017

Novica je potekla!

Njegove raziskave se uvrščajo med zgornjih 1% najbolj citiranih del na področju računalništva in imajo izjemen vpliv. Več o njegovih raziskavah na https://lpm.feri.um.si/en/members/mernik/.

Na seznamu visoko citiranih raziskovalcev za leto 2017 so samo trije raziskovalci iz Slovenije, vsi iz Univerze v Mariboru. Ob prof. dr. Marjanu Merniku so na tem seznamu še prof. dr. Željko Knez in prof. dr. Mojca Škerget, oba iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Več o omenjenem seznamu najdete na https://clarivate.com/hcr/ ali pa si oglejte YouTube video, kjer boste spoznali metodologijo, ki je bila pri tem uporabljena, ter kaj to imenovanje pomeni za posamezne raziskovalce in njihove institucije.

FERI na sejmu Feel the Future

Datum objave: 11. november 2017 | Datum poteka: 30. november 2017

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo smo predstavili na FERI-jevi stojnici sejma Inovativnih digitalnih rešitev (Feel the Future) med 19. in 21. oktobrom 2017 na Celjskem sejmu. Že ime sejma nakazuje, da so rdeče niti tehnologije, ki prihajajo v veljavo in ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Kot raziskovalci v panogi, kateri pripisujejo zelo pomembno vlogo za krojenje prihodnosti, smo imeli kaj za pokazati. Obiskali so nas dijaki (potencialno bodoči študentje), naši študentje s končano diplomo, kakor tudi različna podjetja za skupno sodelovanje.

ZNANI UNIVERZITETNI PRVAKI UM TEKMOVANJA UPM 2017

Datum objave: 25. oktober 2017 | Datum poteka: 1. december 2017

Novica je potekla!

Univerzitetni programerski maraton (http://tekmovanja.acm.si/upm) je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov.

V finalnem kolu smo dobili letošnjega prvaka Univerze v Mariboru. Skupino sestavljajo študenti študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije: Izak Glasenčnik, Nejc Maček, Robi Novak. Kot prvaki univerze se bodo od 17. do 19. Novembra udeležili regijskega tekmovanja CERC 2017 (http://cerc.hsin.hr/), kjer bodo tekmovale ekipe iz Avstrije, Češke republike, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije.

Najboljše ekipe nadaljujejo tekmovanje v prestolnici Kitajske, Beijing, od 15. do 20. aprila 2018.

Dogodki iz Tedna programiranja

Datum objave: 24. oktober 2017 | Datum poteka: 18. november 2017

Novica je potekla!

Zaključili smo z aktivnostmi za dogodek Teden programiranja. Tokrat so zaradi pete obletnice, dogodki potekali čez dva tedna. Poslanstvo delavnic je računalniško opismenjevanje širše publike, hkrati pa mladim predstaviti možnosti, ki nam jih ponujajo računalniki. V vsakem poklicu se srečujemo z računalniškimi sistemi. Vprašanje je samo, v kolikšni meri znamo to okolje izkoristiti.

V preteklih dveh tednih smo v organizaciji Inštituta za računalništvo izvedli sedemnajst dogodkov. Dogodke so bili porazdelili po celotni vzhodni Sloveniji, od Slovenj Gradca do Murske Sobote. Vsebine so pokrivale različne teme in so bili prilagojene za splošno publiko.

Delavnice smo izvedli na osnovnih in srednjih šolah.

V okviru Tedna programiranja smo izvedli sledeče dogodke:

 • Osnove spletnega programiranja, OŠ Bakovci
 • 2D računalniška igrica, OŠ Kamnica
 • Programiranje skozi igro, OŠ Rače
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu, Prva Gimnazija Maribor
 • Izdelava preproste računalniške igre, 2. gimnazija Maribor
 • Osnove programiranja za Androidne, OŠ Videm
 • Osnove latex-a, Gimnazija Murska Sobota
 • Naredimo svojo računalniško igro z Blenderjem, Ljudska Univerza Ormož
 • Prvi koraki v svet svetovnega spleta, OŠ Slava Klavora Maribor
 • 2D računalniška igrica, OŠ Kamnica
 • Programiranje za gimnazijce v Pythonu, Prva Gimnazija Maribor
 • Obogatena resničnost, Gimnazija Slovenj Gradec
 • Blender in izdelava 3D računalniške igre, OŠ Prežihovega Voranca Maribor

Več o preteklem dogodku Tedna programiranja, si oglejte na naslovu: http://codeweek.si/

V kolikor se letos niste imeli priložnosti udeležiti katerega izmed številčnih dogodkov, bo za to spet naslednja priložnost čez eno leto.

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2017

Datum objave: 2. oktober 2017 | Datum poteka: 5. november 2017

Novica je potekla!

Inštitut za računalništvo je sodeloval na evropski noči raziskovalcev 2017, ki je potekala 29. 9. 2017 istočasno v več kot 250 mestih EU.

V “raziskovalnem mestu” Europark Maribor se je Inštitut za računalništvo predstavil s projekti: Računalniška inteligenca in šport, Moderna navidezna resničnost, Računalniška grafika. Zanimanje je bilo veliko. Oglejte si galerijo slik.