Novice

Novice 101 do 120 od 296

Odlična uvrstitev naših študentov na hekatonu Cleantech

Datum objave: 19. april 2022 | Datum poteka: 15. maj 2022

Novica je potekla!

Med 6. in 7. aprilom 2022 je bil na spletni platformi Openup.Education izveden 3. pomladanski mednarodni hekaton Cleantech na temo reševanja okolijskih izzivov s pomočjo računalniških in informacijskih rešitev. Študentje FERI so se v okviru praktičnega dela pri predmetu Inteligentni sistemi (1.letnik MAG študija R-IT in I-TK) v močni zasedbi udeležili dogodka in v mednarodni konkurenci šestnajstih ekip odigrali vodilno vlogo v vseh treh zmagovalnih ekipah.

V konkurenci študentov, ki so prihajali držav Evrope, Južne Amerike, Afrike, Bližnjega, Srednjega in Daljnega vzhoda, so študentje FERI zasedli naslednje uvrstitve:

 1. mesto Blaž Vidovič, Anže Galun in Sašo Ivič (ekipa Clean grain)
 2. mesto Luka Kobale in Andrija Novaković (ekipa Greener tomorrow)
 3. mesto Mario Močnik in Luka Klančar (ekipa Smart park)

Tekmovalcem in njihovim ekipam iskreno čestitamo!

Bionika in vpogled v prihodnost komunikacije človek-stroj

Datum objave: 19. april 2022 | Datum poteka: 15. maj 2022

Novica je potekla!

Predstojnik inštituta za Računalništvo UM FERI, red. prof. Aleš Holobar, je 13. 4. 2022 v okviru iniciative Znanost na cesti izvedel predavanje Bionika in vpogled v prihodnost komunikacije človek-stroj. Posnetek predavanja je na spletnem naslovu https://znc.si/dogodki/skodelica-znanosti/bionika-in-vpogled-v-prihodnost-komunikacije-clovek-stroj/?fbclid=IwAR3H6O3KdNsj659q7rjPGiaU50rrXSUivlTez0iLgpqsniSUA3SqGU9wYdE.

TEKMOVANJE PIŠEK

Datum objave: 15. marec 2022 | Datum poteka: 10. april 2022

Novica je potekla!

Od 31. januarja 2022 do 15. februarja 2022 je potekalo šolsko tekmovanje v bločnem programiranju imenovano Pišek (https://tekmovanja.acm.si/?q=pisek), ki ga organizira društvo ACM Slovenija.

Tekmovanje se izvaja spletno, pod vodstvom učiteljev mentorjev.
Tekmovanje poteka na portalu Pišek, ki je dostopen na naslovu pisek.acm.si. Učenci in dijaki se lahko tukaj tudi vso leto pripravljajo na tekmovanje.

Tekmovanje poteka v šestih tekmovalnih kategorijah za osnovne in srednje šole. Letos se je šolskega tekmovanja udeležilo 2386 učencev in dijakov.
Rezultati tekmovanja so objavljeni na naslednji povezavi (https://tekmovanja.acm.si/?q=node/681).

Tekmovanje podpira tudi Inštitut za računalništvo. V programskem svetu tekmovanja je aktiven izr. prof. dr. Tomaž Kosar, v ekipi tehnikov pa pomagata Aljaž Frančič, mag. inž. rač. in inf. in Jan Breznar.

Na FERI je potekalo tekmovanje Bober

Datum objave: 14. marec 2022 | Datum poteka: 31. marec 2022

Novica je potekla!

V soboto, 19. 2. 2022, se je uspešno zaključilo državno tekmovanje v računalniškem mišljenju ACM Bober, ki ga organizira društvo ACM Slovenija in je je del mednarodnega tekmovanja Bebras. Tokrat je izvedba tekmovanja zahtevala dodatne napore, saj je bilo, zaradi zagotavljanja medsebojne razdalje, tekmovanje izvedeno tako na UM FERI kot na UL FRI.

Tekmovanja se je udeležilo se ga je 248 tekmovalcev iz osnovnih in srednjih šol. Tekmovalci so se na državno tekmovanje uvrstili na podlagi rezultatov, ki so jih dosegli na šolskem tekmovanju, na katerem jih je tekmovalo 24.833. Tekmovanje na šolski stopnji predstavlja za učence in dijake prepotrebno prvo spoznavanje z digitalnimi veščinami in znanji.

V okviru dogodka sta bili organizirani tudi predavanji za mentorje. Mentorjem na FERI je dr. Tomaž Kosar predstavil računalniško tekmovanja v programiranju z delčki ACM Pišek, kise prav tako zaključuje te dni. Točne številke še niso znane, vendar kažejo, da je društvu ACM Slovenija uspelo privabiti med tri in štiri tisoč učencev in dijakov, da so tekmovali v programiranju.

Posebna zahvala velja vsem prostovoljcem in sponzorjem Združenju za informatiko in telekomunikacije, BASS d.o.o. in Založba Pasadena d.o.o., ki so omogočili izvedbo tekmovanja.

V nadaljevanju se nahajajo utrinki tekmovanja, ki jih je naredila Anja Petrovič.

Prejemniki nagrad ob Rektorjevem dnevu

Datum objave: 15. februar 2022 | Datum poteka: 14. marec 2022

Novica je potekla!

Tudi letos so naši študentje in zaposleni prejemniki nagrad ob Rektorjevem dnevu.

Ob Rektorjevem dnevu 2022 sta nagradi prejela:

 • Gal Meznarič, Rektorjeva nagrada za najboljše študijske uspehe študentov Univerze v Mariboru v svoji vpisni generaciji;
 • doc. Dr. Štefan Kohek, Priznanje Univerze v Mariboru za znanstvenoraziskovalno, umetniško in izobraževalno delo.

Gal je zaključil študijski program Računalništvo in informacijske tehnologije, Štefan pa je že vrsto let asistent in raziskovalec na Inštitutu za računalništvo.

Čestitamo!

Naš asistent dr. Danijel Žlavs v oddaji Dobro jutro na TV SLO1

Datum objave: 20. januar 2022 | Datum poteka: 1. marec 2022

Novica je potekla!

Januar je mesec čiščenja računalnikov. V oddaji Dobro jutro so v četrtek, 20. 1. 2022, govorili o čiščenju računalnikov. V studiu so povabili dr. Danijela Žlavsa, asistenta na študijskem programu Računalništvo in informacijske tehnologije UM FERI. Danijel je strokovno komentiral in demonstriral čiščenje računalnikov, tako v fizični kot tudi v elektronski obliki. Utrinek iz oddaje si lahko ogledate tukaj.

Raziskovalno-inovacijski projekt DAPHNE na UM FERI

Datum objave: 20. januar 2022 | Datum poteka: 28. februar 2022

Novica je potekla!

Med 9.-12. januarjem 2022 je v Chaminade v Kaliforniji (ZDA) potekala konferenca Conference on Innovative Data Systems Research (CIDR 2022, http://cidrdb.org/cidr2022/program.html). Na tej konferenci so bili prvič javno predstavljeni nekateri izsledki projekta DAPHNE, pri katerem sodeluje tudi Inštitut za računalništvo UM FERI. Predstavitev je na voljo tudi na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=AKbJCkPjJDQ), več o projektu pa je na voljo na spletni strani projekta https://daphne-eu.eu.

O projektu DAPHNE je iz vidika uporabe državne in EU infrastrukture HPC Vega pred nekaj dnevi poročal tudi Direktorat za znanost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na portalu GOV.SI (https://www.gov.si/novice/2022-01-05-hpc-vega-kot-temelj-za-inovacijsko-raziskovalni-projekt-daphne/). O poteku projekta in sodelovanjih so pri tem povprašali vodjo konzorcijskega deleža UM pri projektu DAPHNE, izr. prof. dr. Aleša Zamudo, člana Inštituta za računalništvo, ki je v imenu celotne ekipe UM FERI za ta projekt in uporabo infrastrukture HPC podal nekaj besed.

Viri grafičnega materiala in novice:
https://twitter.com/daphne_eu
https://twitter.com/daphne_eu/status/1483061647107411972?s=20
https://twitter.com/aleszamuda/status/1481187888901541891?s=20
https://twitter.com/aleszamuda/status/1478736982083837957?s=20
https://www.facebook.com/COBISS.SI/posts/hpc-vega-kot-temelj-za-inovacijsko-raziskovalni-projekt-daphne-httpswwwgovsinovi/4925486307473029/

red. prof. dr. Aleš Holobar gost oddaje Jutro na planetu, Planet TV

Datum objave: 1. januar 2022 | Datum poteka: 1. marec 2022

Novica je potekla!

21. decembra 2021 je v oddaji Jutro na Planetu na Planet TV gostoval red. prof. dr. Aleš Holobar, predstojnik Inštituta za računalništvo, in govoril o viziji čipov, ki jih lahko vgradimo v možgane in omogočajo naprednejše komunikacije med človekom in strojem. Podal je tudi vpogled v prihodnost neinvazivnih vmesnikov mišice-stroj in možgani-stroj, ki jih namestimo na površino kože in se s tem izognemo posegu v telo. Utrinek iz oddaje si lahko ogledate na fotografiji.

Nagrade in priznanja ob Dnevu FERI 2021

Datum objave: 29. november 2021 | Datum poteka: 15. januar 2022

Novica je potekla!

Tudi letos so člani Inštituta za računalništvo, študenti ŠP Računalništvo in informacijske tehnologije in poslovni partnerji našega Inštituta na prireditvi Dan FERI prejeli veliko nagrad in priznanj.

 • Plaketo za najboljšo diplomantko v študijskem letu 2020/2021 je prejela Dragana Ostojić.
 • Plakete za izjemni prispevek študentov so prejeli Vid Keršič, Mitja Žalik, Leon Abraham, Matic Rašl, Lina Zorman in Jakob Fras.
 • Plaketo za odlično sodelovanje s FERI je prejelo podjetje Igea d.o.o.
 • Plaketo za pedagoško delo je prejel Sandi Majninger.
 • Plaketo za raziskovalno-razvojno delo je prejel Blaž Repnik.
 • Plaketo dekana FERI je za izjemne raziskovalne dosežke prejel red. prof. dr. Aleš Holobar.

Čestitamo!

Jesenski mednarodni hekaton Hack4Health

Datum objave: 25. november 2021 | Datum poteka: 31. december 2021

Novica je potekla!

V četrtek, 18.11.2021, je bil na spletni platformi Openup.Education izveden jesenski mednarodni hekaton Hack4Health na temo reševanja zdravstvenih izzivov s pomočjo računalniških in informacijskih rešitev. Čeprav se tokrat slovenski študentje niso odločili za sodelovanje, je UM FERI s pomočjo UM EPF in podjetja Directforme d.o.o. prispeval ekipo mentorjev, zunanjih ekspertov in tudi člana komisije. V konkurenci šestih mednarodnih ekip je ekipa 'HealthGang' pod mentorstvom doc. dr. Petre Povalej Bržan osvojila prvo, ekipa 'SmartBracelet' pod mentorstvom red. prof. dr. Milan Zormana pa drugo mesto.

IEEEXtreme 15.0 - dosežki študentov

Datum objave: 25. oktober 2021 | Datum poteka: 20. november 2021

Novica je potekla!

Pretekli vikend je na UM FERI prvič potekal slovenski del 24-urnega virtualnega svetovnega tekmovanja v programiranju IEEEXtreme. Slovenske ekipe so istočasno tekmovale z ekipami iz celega sveta na enotnem svetovnem tekmovanju, pri tem pa se je sproti osveževala tudi skupna lestvica uvrstitev.

Izmed prijavljenih ekip iz Slovenije je prvo mesto dosegla ekipa BSOD (Vid Keršič, Mitja Žalik), ki je dosegla tudi odličen rezultat med ekipami v IEEE regiji 8 (25. mesto izmed 1288 ekip) ter se na svetovni lestvici tega tekmovanja uvrstila za nagrado "Top 100", na 81. mesto izmed 5561 ekip.

Dosežek na tekmovanju je odličen, poleg tega pa je tudi pionirski, saj se je UM FERI oz. Slovenija letos prvič udeležila tekmovanja in že prvo leto dosegla nagrajeno uvrstitev.

Več o dogodku na UM FERI je napisano v poročilu za IEEE.

Iskreno čestitamo!

Mednarodna študentska konferenca StuCoSReC '21

Datum objave: 16. september 2021 | Datum poteka: 15. oktober 2021

Novica je potekla!

Po enoletnem premoru smo na področju računalništva in informatike zopet organizirali mednarodno študentsko konferenco StuCoSReC, ki poteka v sodelovanju treh največjih slovenskih računalniškiih fakultet: FERI, FRI in FAMNIT. Letos smo pod pokroviteljstvom Inštituta za računalništva in UM FERI, konferenco izvedli že sedmič. Potekala je 14. 9. 2021 v prostorih UM FERI. Za oddaljene udeležence smo zagotovili tudi hibridno izvedbo preko sistema MS Teams. Na konferenci, ki je bila za udeležence brezplačna, so slovenski in mednarodni študentje predstavili 16 prispevkov. Nekaj utrinkov s konference predstavljamo v priloženih fotografijah. Več informacij o konferenci, skupaj z izdanim zbornikom, lahko najdete na spletnih straneh konference https://stucosrec.feri.um.si/2021/index.html?page=home.

Poletne počitniške šole za osnovnošolce in srednješolce

Datum objave: 1. september 2021 | Datum poteka: 30. september 2021

Novica je potekla!

Tudi letos je Inštitut za računalništvo pod okriljem Akademije FERI organiziral poletne počitniške šole za osnovnošolce in srednješolce. Počitniške šole so potekale med 25. in 27. avgustom 2021. Udeležba na delavnicah je bila brezplačna, udeleženci pa so pokazali veliko zanimanje za predstavljene tematike s področja računalništva. Poletne počitniške šole sta finančno podprli podjetji XLAB in Endava.

Nekaj utrinkov z delavnic si lahko ogledate na priloženih fotografijah. Več informacij o posamezni delavnici najdete na spodnjih povezavah.

Virtualna predstavitev hibridnih električnih letalskih pogonov, razvitih v okviru projekta MAHEPA na letalskem mitingu AEROS 2021

Datum objave: 20. avgust 2021 | Datum poteka: 15. september 2021

Novica je potekla!

V nedeljo, 15. 8. 2021 je v letalskem centru Skoke pri Mariboru potekal letalski miting AEROS 2021, kjer so bili med razstavljavci tudi člani Inštituta za računalništvo z virtualno predstavitvijo hibridnih električnih letalskih pogonov, razvitih v okviru evropskega projekta MAHEPA. Predstavitev je zajemala holografsko predstavitev letal Panthera in HY4 s hibridnima pogonoma, interaktivno predstavitev hibridnega pogona letala Panthera na očalih HoloLens ter predstavitev raziskovalnih rezultatov in samega projekta MAHEPA na mobilnih napravah s sistemom Android, krmiljenih s QR kodami. Vse tri predstavitve so bile razvite na Inštitutu za računalništvo in so pritegnile veliko pozornost obiskovalcev mitinga.

Doc. dr. Tomaž Kosar je prejel priznanje za somentorstvo pri raziskovalni nalogi

Datum objave: 2. julij 2021 | Datum poteka: 20. avgust 2021

Novica je potekla!

Doc. dr. Tomaž Kosar je prejel zlato priznanje na 55. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije 2021 za somentorstvo Zarji Kosar pri raziskovalni nalogi s področja računalništva ali telekomunikacij z naslovom "Moj prispevek k ohranjanju narave: zmanjševanje ogljičnega odtisa z uporabe mobilne aplikacije". Dogodek je potekal v organizaciji Zveze za tehnično kulturo mladih (ZOTKS). Čestitamo!

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Datum objave: 29. junij 2021 | Datum poteka: 31. avgust 2021

Novica je potekla!

22. junija 2021 je v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije potekala slavnostna podelitev priznanj Prometej znanosti. Inštitut za računalništvo UM FERI je že drugič v petih letih prejel priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju. Že vrsto let skrbimo za promocijo računalništva in informacijskih tehnologij v širšem družbenem okolju. V letih 2018-2020 smo izvedeli več kot 115 izobraževalnih dogodkov. Mednje sodijo strokovne ekskurzije za študente, javne predstavitve študentskih projektov, številne delavnice za srednje in osnovne šole, poletne šole Akademije FERI, javni posveti, predstavitve na festivalih in sejmih, gostovanja v medijih, strokovne delavnice in mnogi drugi dogodki. Priznanje je v imenu Inštituta za računalništvo prevzel predstojnik red. prof. dr. Aleš Holobar.

Potekale so sobotne delavnice Akademije FERI

Datum objave: 11. junij 2021 | Datum poteka: 30. julij 2021

Novica je potekla!

Med 8. majem in 5. junijem smo v okviru Akademije FERI izvedli serijo sobotnih delavnic za dijake in dijakinje. Aktivnosti se je udeležilo 11 dijakov in dijakinj iz vzhodne kohezijske regije.

Prve tri delavnice so potekale na daljavo, zadnji dve pa na fakulteti.

Na delavnici »Je že čas za novi splet? Gemini!« so po spoznavanju teoretičnih pojmov in zgodovine razvoja spleta, udeleženci izdelali svoj strežnik in brskalnik za Gemini. Za implementacijo so uporabili programski jezik Python. Sodelujoči dijaki so se naučili osnov omrežnega in asinhronega programiranja.

Na delavnici »Učinkovito računanje« so v teoretičnem delu udeleženci spoznali primere učinkovitega računanja nad vektorji in matrikami. Pri praktičnem delu so dijaki implementirali določene operacije nad vektorji in matrikami, pri čemer so uporabili programska jezika C++ in Python z različnimi pristopi. Za vsak implementiran program so merili čas izvajanja in dosežene rezultate primerjali med seboj.

V uvodu delavnice »Umetna inteligenca - ozadje tehnologije, ki spreminja svet« je bilo dijakom predstavljeno teoretično ozadje in koncepti delovanja nekaterih tehnologij, ki so v zadnjem času zaznamovale področje umetne inteligence. V praktičnem delu so udeleženci spoznali nekatere aplikacije in tehnike obogatene resničnosti, ki uporabljajo metode strojnega učenja za to, da se zavedajo svoje okolice.

Na delavnici »Kvantno biti ali ne biti? Uvod v kvantno razmišljanje in računalništvo« so s preprostimi besedami najprej prediskutirali osnovne principe kvantne mehanike, ki jih izkoriščajo kvantni računalniki. Pogovarjali so se tudi o tem, kako bi lahko, in kako verjetno tudi bomo, te principe v prihodnosti izkoristili za razvoj novih postopkov in rešitev, ki bodo temeljito spremenili delovanje človeške družbe. Praktični del delavnice je potekal s pomočjo prostodostopnih simulatorjev kvantnih računalnikov - na njem so udeleženci primerjali zasnove klasičnih in kvantnih algoritmov.

Na delavnici »Kako iz besedila pridobiti znanje, ki ga razume računalnik, da lahko odgovarja na vprašanja« so se udeleženci najprej spoznali z osnovami procesiranja besedil v naravnem jeziku in z nekaterimi aplikacijami iz področja procesiranja naravnega jezika. V praktičnem delu so spoznali kako iz besedil pridobiti znanje, ki ga uporablja virtualni pomočnik za odgovarjanje na vprašanja.

Projekt RaST financirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

POLETNA ŠOLA RAČUNALNIŠTVA - 25. 8. 2021 - 27 .8. 2021

Datum objave: 3. junij 2021 | Datum poteka: 27. avgust 2021

Novica je potekla!

Že šesto leto zapored Inštitut za računalništvo organizira Poletno šolo računalništva.
Od 25.8.2021 pa do 27.8.2021 bodo potekale naslednje delavnice:

 • Programiranje v bločnih in tekstovnih jezikih za OŠ
 • Programiranje za dekleta,
 • Zakaj Linux v računalništvu?
 • Razvoj interaktivne spletne aplikacije
 • Z umetno inteligenco razpoznavamo slike.

Več informacij na: https://cs.feri.um.si/poletna-sola/poletna-sola-racunalnistva-2021

Poletne šole sta finančno podprli podjetji XLAB in Endava.

Hack4Health

Datum objave: 26. maj 2021 | Datum poteka: 26. junij 2021

Novica je potekla!

Aprila je bil na spletni platformi Openup.Education izveden mednarodni hekaton Hack4Health s sodelujočimi iz šestih držav - Madžarske, Avstrije, Nemčije, Poljske, Italije in Slovenije. 91 študentov vseh treh študijskih stopenj je bilo razdeljenih v 18 ekip, ki so se pomerile v zasnovi idej za reševanje zdravstvenih izzivov s pomočjo računalniških in informacijskih rešitev.

Z Univerze v Mariboru je sodelovalo 13 študentov: trije študenti doktorskega študija na Medicinski fakulteti, sedem študentov iz 1. letnika magistrskega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije in trije študenti iz 3. letnika univerzitetnega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije.

Kar trije so se uvrstili na stopničke! 1. mesto je dosegla skupina 'Covid19 Traveller APP', v kateri sta sodelovala Lina Zorman (3. letnik UN R-IT) in Jesus Manuel Palomo Vega (ERASMUS+, 1. letnik MAG R-IT), 3. mesto pa je dosegla skupina 'Team Wanderful', v kateri je sodeloval Jakob Fras (3. letnik UN R-IT).

Spletna stran tekomvanja: https://hack4health.openup.education/welcome

Čestitamo!