Obvestila

Obvestila 1 do 20 od 116

Predstavitev 15. generacije študentskih projektov študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije, UM FERI četrtek 15. 2. 2024 ob 9:00 in ob 12:00

Datum objave: 7. februar 2024 | Datum poteka: 16. februar 2024

Obvestilo je poteklo!

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na predstavitve 15. generacije študentskih projektov študijskih programov Računalništvo in informacijske tehnologije (RiT) UM FERI, ki bodo potekale v četrtek 15. februarja 2024 v učilnici Alfa (UM FERI, Koroška cesta 46, Maribor, objekt G2).

Predstavitve bodo potekale v naslednjem vrstnem redu:

 • 9.00 - 11.00: R-IT UN: projekta "Izgradnja platforme veriženja blokov in njena uporaba pri razvoju digitalnih dvojčkov" in "Umetna inteligenca v avtonomni vožnji"
 • 12.00 - 14.00: R-IT VS: projekta "Analize masivnih podatkov za večjo varnost v prometu" in "Pametni paketnik"

Več o študentskih projektih lahko preberete na spletni strani https://cs.feri.um.si/za-studente/studentski-projekti/

Vljudno vabljeni, še posebej študentje 2. letnika RiT UN in RiT VS, ki boste s projekti pričeli v letnem semestru.

red. prof. dr. Aleš Holobar, predstojnik Inštituta za računalništvo

8. Konferenca HCI Slovenija

Datum objave: 25. januar 2024 | Datum poteka: 27. januar 2024

Obvestilo je poteklo!

Dne 26. 01. 2024 bo v predavalnici P01 potekala 8. Konferenca HCI Slovenija. Konferenca bo potekala v treh sekcijah, in sicer od 9. – 14. ure. Študenti ste vabljeni, da se nam pridružite. Še posebej povabljeni na vabljeno predavanje, ki bo ob 10:55. Predavateljica Elizabeth Lex z Univerze v Grazu bo spregovorila o zaupanja vrednih priporočilnih sistemih.

Pozdrav brucem 2023/2024

Datum objave: 29. september 2023 | Datum poteka: 15. november 2023

Obvestilo je poteklo!

Dragi bruci!

Dobrodošli na spletni strani Inštituta za računalništvo! Prosojnice predstavitve na dogodku "Pozdrav brucem 2023/24" se nahajajo na spodnjih povezavah:

Dodatne informacije lahko pridobite pri mentorjih letnikov, tutorjih, tutorjih študentih, vodji študijskih programov izr. prof. dr. Tomažu Kosarju (tomaz.kosar@um.si) ali predstojniku inštituta red. prof. dr. Alešu Holobarju (ales.holobar@um.si).

Želimo vam prijeten začetek študijskega leta.

Odkrijte prihodnost tehnologije: pridružite se EDIT 2023 in obvladajte DevOps! (17. 7.–28. 7. 2023)

Datum objave: 12. junij 2023 | Datum poteka: 17. julij 2023

Obvestilo je poteklo!

Pripravite se na nepozabno poletno doživetje v EDIT, vodilni regijski Poletni IT šoli! Letos se osredotočamo na nekatere najzanimivejše trende v tehnologiji – inženiring platforme DevOps, as iz rokava, ki spreminja in oblikuje to področje.

Področje DevOps se nenehno razvija in platformni inženiring je njegova najnovejša inovacija. Na EDIT 2023 se boste vključeni v mednarodne razvojne in operativne skupine spopadli z izzivom optimizacije procesov razvoja programske opreme ter zagotavljanjem vrhunske zmogljivosti, stabilnosti in razširljivosti.

Udeleženci boste skozi pravo projektno delo na presečišču platformnega inženiringa in razvoja mikrostoritev v programskem jeziku GO raziskovali, razvijali, ustvarjali, testirali in uvajali visoko razširljive aplikacije. Program se osredotoča na obvladovanje infrastrukture v oblaku z orodji, kot so AWS, Kubernetes, Grafana in Prometheus, s poudarkom na učinkovitem nadzoru sistema. Poglobili se boste tudi v avtomatizacijo, gradnjo, uvajanje in testiranje z uporabo Python skript znotraj CI/CD ter imeli priložnost nadgraditi svoje veščine programskega inženiringa z načrtovanjem varnih aplikacij mikrostoritev z uporabo programskega jezika GO.

Imeli boste priložnost za mreženje, tkanje vseživljenjskih vezi ter preizkus svojih timskih in vodstvenih sposobnosti. Skupaj bomo raziskovali najnovejše IT trende, razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo IT strokovnjaki, in se naučili umetnosti učinkovitega sodelovanja – vseh veščin, ki vas bodo v tehnološkem svetu postavile v ospredje!

Letos bo EDIT hibridni dogodek – predavanja in projektno delo bodo potekali na spletu, študenti iz vse regije pa se bodo zbirali v večjih mestih v svojih državah za zadnje dni predstavitev, skupinskih dejavnosti in zabave! Vsako ekipo bo vodil strokovni mentor, ki vam bo zagotovil podporo, ki jo potrebujete na svoji poti.

Ne zamudite te neverjetne priložnosti, da oblikujete svojo prihodnost v tehnologiji! Prijavite se zdaj na #EDITworld23, ki bo potekal od 17. do 28. julija. Izkoristite svoj potencial, preizkusite moč DevOps in se pridružite skupnosti podobno mislečih tehnoloških navdušencev.

Obiščite našo spletno stran EDIT.APPLY za več informacij in si zagotoviti svoje mesto še danes. Prihodnost čaka!

Vabilo na študentsko ekskurzijo v podjetje Arctur iz Nove Gorice, dne 25.5.2023

Datum objave: 13. maj 2023 | Datum poteka: 25. maj 2023

Obvestilo je poteklo!

Podjetje Arctur d.o.o. iz Nove Gorice (https://arctur.si) je srednje veliko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme na področju spletnih aplikacij, 3D tehnologij, navidezne resničnosti, obdelave velikih podatkov, umetne inteligence, strojnega učenja, veriženja blokov, turizma 4.0 in oblačnega ter visoko zmogljivega procesiranja. Sodelujejo v več evropskih in nacionalnih projektih. Njihove stranke so večja in srednje velika podjetja iz Slovenije in tujine. Imajo tudi največjo privatno super računalniško infrastrukturo, ki jo uporabljajo za lastne potrebe in oddajajo v najem.

Na ekskurziji vam bodo sodelavci podjetja Arctur predstavili različne projekte, ki jih izvajajo. Na koncu obiska bodo pokazali še svojo super računalniško infrastrukturo.

Ekskurzija bo v četrtek, 25.5.2023 in je namenjena študentom 2. in 3. letnika R-IT VS in UN, 1. in 2. letnika R-IT MAG ter absolventom R-IT. Odhod bo z avtobusom izpred zgradbe Tehniških fakultet (Smetanova 17, 2000 Maribor) ob 7.30 uri. Na ekskurzijo se prosim prijavite preko spletnega obrazca https://www.1ka.si/a/f34a14d3.

Prosta mesta so še zmeraj na voljo!

Inštitut za računalništvo

Poljudno predavanje "Pogled v prihodnost: Generacija AI"

Datum objave: 16. april 2023 | Datum poteka: 21. april 2023

Obvestilo je poteklo!

Mladen Borovič, član Inštituta za računalništvo UM FERI bo 20. aprila 2023 ob 18:00 na ŠTUK-u izvedel enourno poljudno predavanje z naslovom "Pogled v prihodnost: Generacija AI". Na predavanju bo Mladen na kratko opisal razvoj umetne inteligence skozi čas, poljudno predstavil nevronske mreže in podal primere uporabe umetne inteligence v praksi. V drugem, praktičnem delu predavanja bo na kratko opisal in predstavil:

 • priporočilni sistem na Netflix-u
 • priporočilni sistem na Twitter-ju
 • generiranje slik iz besedila z Midjourney
 • praktične prednosti in slabosti ChatGPT
 • prikaz modernega iskanja z Bing Chat


Dogodek je namenjen širši javnosti in je predstavljen tudi na Facebook-u (https://www.facebook.com/events/1409915546079865). Zaradi omejitve mest je potrebna prijava: https://tinyurl.com/msrxnu3u.

Odlične predstavitve 14. generacije študentskih projektov

Datum objave: 14. februar 2023 | Datum poteka: 31. marec 2023

Obvestilo je poteklo!

V petek 10. februarja 2023 so med 9:00 in 14:00 v učilnici G2-P1 ALFA potekale predstavitve 14. generacije študentskih projektov, in sicer v naslednjem vrstnem redu:

 • 9.00 - 11.00: R-IT UN: projekti "Izgradnja platforme veriženja blokov in njena uporaba pri razvoju digitalnih dvojčkov" in "Umetna inteligenca v avtonomni vožnji"
 • 12.00 - 14.00: R-IT VS: projekta "Analize masivnih podatkov za aplikacije v realnem svetu" in "Pametni paketnik"

Študentje so predstavili odlične izdelke in še enkrat več dokazali izvrstno strokovno zanje, podkrepljeno z mehkimi veščinami in veščinami projektnega vodenja. Predstavitev so se udeležili tudi številni predstavniki iz gospodarstva, ki so s svojimi vprašanji, komentarji in nasveti ustvarili odlično vzdušje in aktivno prispevali k številnim zanimivim diskusijam.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo!

Utrinke iz predstavitev si lahko ogledate na priloženih slikah. Več o študentskih projektih lahko prebereta na spletni strani https://cs.feri.um.si/za-studente/studentski-projekti/

Predstavitve 14. generacije študentskih projektov študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije

Datum objave: 4. januar 2023 | Datum poteka: 11. februar 2023

Obvestilo je poteklo!

Spoštovani!

Predstavitve študentskih projektov 14. generacije bodo v petek 10. februarja 2023 med 9:00 in 14:00 v učilnici G2-P1 ALFA. Predstavitve bodo potekale v naslednjem vrstnem redu:

 • 9.00 - 11.00: R-IT UN: projekti "Izgradnja platforme veriženja blokov in njena uporaba pri razvoju digitalnih dvojčkov" in "Umetna inteligenca v avtonomni vožnji"
 • 12.00 - 14.00: R-IT VS: projekta "Analize masivnih podatkov za aplikacije v realnem svetu" in "Pametni paketnik"

Več o študentskih projektih lahko prebereta na spletni strani https://cs.feri.um.si/za-studente/studentski-projekti/

Na predstavitvi bomo veseli vaših vprašanj in pobud.

Vljudno vabljeni!

red. prof. dr. Aleš Holobar,
predstojnik Inštituta za računalništvo

GOSTUJOČE PREDAVANJE "SURFING AT THE INTERFACE BETWEEN THEORY AND PRACTICE IN EVOLUTIONARY COMPUTATION"

Datum objave: 13. november 2022 | Datum poteka: 20. november 2022

Obvestilo je poteklo!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj zunanjih strokovnjakov pri predmetu Uvod v evolucijske algoritme, 3. letnik R-IT VS, organiziramo v petek 18. 11. 2022 ob 9h v predavalnici G2-Beta predavanje z naslovom "Surfing at the Interface between Theory and Practice in Evolutionary Computation". Predavala bo dr. Carola Doerr iz Sorbonne Université, Francija.

Vljudno vabljeni!

GOSTUJOČE PREDAVANJE "IS A COMPARISON OF METAHEURISTICS ON WHOLE CONVERGENCE GRAPHS MORE HELPFUL?"

Datum objave: 13. november 2022 | Datum poteka: 20. november 2022

Obvestilo je poteklo!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj zunanjih strokovnjakov pri predmetu Evolucijsko računanje, 2. letnik R-IT MAG, organiziramo v četrtek 17. 11. 2022 ob 9h v predavalnici G2-Beta predavanje z naslovom "Is a Comparison of Metaheuristics on Whole Convergence Graphs More Helpful?". Predaval bo dr. Shih-Hsi Liu iz California State University at Fresno.

Vljudno vabljeni!

Pozdrav brucem 2022/2023

Datum objave: 30. september 2022 | Datum poteka: 31. oktober 2022

Obvestilo je poteklo!

Dragi bruci!

Dobrodošli na spletni strani Inštituta za računalništvo! Prosojnice predstavitve na dogodku "Pozdrav brucem 2022/23" se nahajajo na spodnjih povezavah:

Dodatne informacije lahko pridobite pri mentorjih letnikov, tutorjih, tutorjih študentih, vodji študijskih programov izr. prof. dr. Božidarju Potočniku (bozidar.potocnik@um.si) ali predstojniku inštituta red. prof. dr. Alešu Holobarju (ales.holobar@um.si).

Želimo vam prijeten začetek študijskega leta.

Program DEMOLA spodbuja soustvarjanje med študenti in podjetji

Datum objave: 26. april 2022 | Datum poteka: 3. junij 2022

Obvestilo je poteklo!

Služba za prenos znanja in tehnologij v zadnjih letih aktivno sodeluje programu DEMOLA. Demola je globalna skupnost študentov, organizacij in strokovnjakov za soustvarjanje, ki sodeluje s podjetji in organizacijami iz različnih področjih in disciplin ter spodbuja njihovo soustvarjanje.

Mehanizem sodelovanja je zasnovan na način, da podjetja pripravijo razvojne izzive, okrog katerih se oblikujejo interdisciplinarne projektne skupine študentov. Oblikovane rešitve študenti predstavijo podjetjem, ki se lahko odločijo za uporabo rešitve v svojih proizvodnih oziroma poslovnih procesih. V preteklih letih se je v okviru Demole razvilo nekaj tako kakovostnih rešitev, da so jih podjetja dejansko vpeljala v svoje procese.

Študenti se v projektih DEMOLA naučijo:

 1. ključnih veščin, pomembnih za poklicno življenje (med njimi sta komunikacija in veščine vodenja projektov)
 2. seznanijo se z orodji strateškega predvidevanja in
 3. metodologijami oblikovalskega razmišljanja.

Po uspešno opravljenem programu študent prejme tudi diplomo Creative Foresight Expert.

Ker menimo, da bi bil program DEMOLA koristen tudi za študente Univerze v Mariboru, vas prosimo za širitev novice na spodnji povezavi med vaše študente, ki bi jih projekt utegnil zanimati:

https://tto.um.si/docs/studenti/demola/pripravite-se-na-jesen-2022-demola-info-dnevi/

Za vašo pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo.

Pizza Party

Datum objave: 14. februar 2022 | Datum poteka: 1. marec 2022

Obvestilo je poteklo!

Dragi študentje in kolegi,

z velikim zadovoljstvom sporočamo, da bomo organizirali socialni dogodek Pizza Party, ki bo 28. februarja ob 16. uri. Dogodek bo potekal v prostorih Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) v prostoru G3-K1-01 (Amfiteater Gauss).

Socialni dogodek Pizza Party je eden glavnih dogodkov za promocijo našega študentskega društva študentom in kolegom iz Univerze v Mariboru. Na dogodku bomo predstavili tudi Univerzitetni programerski maraton (UPM), ki je zelo zanimivo tekmovanje za študente. To leto dogodek soorganiziramo z naslednjimi društvi:

 • študentska veja IEEE Maribor
 • IEEE ženske v inženirstvu - Slovenija
 • Mladi profesionalci IEEE Slovenija

Na dogodek je vabljen tudi poseben gost iz dobro poznanega podjetja Endava d. o. o..

Vabljeni, da se udeležite našega družabnega dogodka Pizza Party in s tem pripomorite k boljši razpoznavnosti našega društva in društev, ki sodelujejo pri organizaciji tega dogodka.
Prijava udeležbe na obrazcu.

V kolikor imate kakšno vprašanje, vas prosim, da pišite na email naslov.

Program:

 1. Predstavitev dogodka Hour of Code in študentske organizacije ACM Maribor
 2. Predstavitev študentske veje IEEE Maribor
 3. Predstavitev IEEE ženske v inženirstvu - Slovenija
 4. Predstavitev mladih profesionalcev IEEE Slovenija
 5. Predstavitev Univerzitetnega programerskega maratona (UPM)
 6. Predstavitev študentskega tekmovanja IEEEXtreme
 7. Predstavitev podjetja Endava
 8. Druženje ob soku in picah

Zaradi pandemije Covid-19 virusa moramo na dogodku upoštevati pogoje in omejitve za zajezitev epidemije Covid-19. V primeru neugodnih in zaostrenih epidemioloških razmer, si pridržujemo pravico do odpovedi dogodka.

Predstavitve 13. generacije študentskih projektov študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije

Datum objave: 20. januar 2022 | Datum poteka: 1. februar 2022

Obvestilo je poteklo!

Spoštovani!

Žal smo bili zaradi naraščanja števila okužb tudi letos prisiljeni preiti popolnoma v oddaljeno izvedbo (izvedbe v živo ne bo, nadomeščena bo z oddaljeno izvedbo).

Predstavitve bodo potekale preko orodja MS teams in bodo organizirane v naslednjem vrstnem redu:

 • 10.00 - 12.00: R-IT UN: projekti "Izgradnja platforme veriženja blokov in njena uporaba pri razvoju računalniških iger", "Umetna inteligenca v avtonomni vožnji" in "Pasivna plavajoča sonda"
 • 13.00 - 15.00: R-IT VS: projekta "Analize masivnih podatkov za aplikacije v realnem svetu" in "Pametni paketnik"

Na predstavitvi bomo veseli vaših vprašanj in pobud.

Prosim, da nam vaš interes za udeležbo na dogodku sporočite na elektronski naslov ales.holobar@um.si.

Vljudno vabljeni!

red. prof. dr. Aleš Holobar,
predstojnik Inštituta za računalništvo

Vabilo k sodelovanju v Hack Klubu FERI!

Datum objave: 19. oktober 2021 | Datum poteka: 25. oktober 2021

Obvestilo je poteklo!

Na UM FERI se oblikuje Hack Klub. Namen srečanj je seznanitev študentov s področjem informacijske varnosti, reševanje izzivov in udeležba študentov na »Capture the Flag – CTF« tekmovanjih.

Capture The Flag je namenjen reševanju izzivov s področja informacijske varnosti. Tekmovalci morajo izkazati tako znanje in poznavanje področja informacijske varnosti ter t. i. etičnega hekanja, kakor tudi dobršno mero iznajdljivosti. Ob uspešno rešenem problemu tekmovalci pridobijo zastavico katera jim prinese točke.
Vse zainteresirane vabimo, da izpolnijo prijavnico https://forms.gle/7vG15kXg6Lvh9fkj8. Predvidoma bo prvo srečanje v začetku novembra.

Za tiste, ki pa želite že aktivno pristopit k tekmovanju pa se lahko registrirate na CTF, ki ga organizira raziskovalni inštitut CODE, Universität der Bundeswehr München. Letos so prijave za kvalifikacije odprte do 18. 10. 2021 zato vas vabimo k prijavi.
Kvalifikacije bodo potekale med 21. in 25. oktobrom, glavni del dogodka pa je letos 26. novembra v Münchnu.
Registracija je odprta na https://www.unibw.de/code-events/ctf-registration. V primeru prijave to tudi sporočite na e-mail: gasper@viris.si ali marko.holbl@um.si.

Akademski kotiček mednarodne konference SEMIC 2021

Datum objave: 19. oktober 2021 | Datum poteka: 9. december 2021

Obvestilo je poteklo!

Vse študente, ki v okviru svojih zaključnih del in drugi aktivnosti obravnavajo teme s področja podatkovne znanosti in semantične interoperabilnosti vabimo, da sodelujejo v »akademskem kotičku« (Interoperability Academy Speaking Corner) mednarodne konference SEMIC 2021.

Semantična interoperabilnost je ključno sredstvo za pretok podatkov, pomembna za vzpostavitev podatkovnih prostorov in enotnega trga za podatke znotraj EU. SEMIC 2021 bo združil deležnike in praktike na različnih področjih, da bi razpravljali o tem, kako je mogoče med ponudniki in uporabniki izmenjati različne nabore podatkov, hkrati pa zaščititi etične in pravne vidike EU, zagotoviti osredotočenost na človeka in uporabiti napredne tehnologije.

Konferenca, ki jo v okviru predsedovanja EU organizirata Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo, bo potekala 8. decembra 2021 in bo izvedena online.

Študenti prijavijo prispevke s področij, ki so objavljeni na spletni strani (https://joinup.ec.europa.eu/collection/semantic-interoperability-community-semic/semic-2021-programme), preko obrazca (https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SEMIC2021-IOP) najkasneje do 8. novembra 2021.

Pametni aparati in ekosistem za dom

Datum objave: 16. april 2021 | Datum poteka: 22. april 2021

Obvestilo je poteklo!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj strokovnjakov iz gospodarstva v četrtek 22. 4. 2021 ob 16h pri predmetu Vseprisotno računalništvo, 1. letnik R-IT MAG, v sodelovanju z Gorenjem, d.o.o. organiziramo Webinar "Pametni aparati in ekosistem za dom", ki bo potekal preko MSTeams. Pridružite se nam lahko s klikom na povezavo tukaj.
V zadnjih letih se področje digitalizacije in povezljivosti širi na vsa področja našega življenja, tudi v naš dom. Izdelki postajajo pametnejši in se z novimi funkcionalnostmi, povezanimi s povezljivostjo, poskušajo prilagoditi življenjskemu slogu uporabnika, ne glede na njegovo starost in način življenja.
Tako tudi Gorenje, s svojimi izdelki za dom, sledi novim trendom in pričakovanjem uporabnikov. Predstavljen bo razvoj pametnega ekosistema za dom, kamor ne štejemo zgolj pametnih aparatov, ampak tudi oblačno infrastrukturo ter mobilne aplikacije. Podan bo pregled strukture celotnega ekosistema s ključnimi tehnologijami, ter na primerih prikazani izzivi njihovega razvoja, ki vključuje od razvoja strojne do razvoja programske opreme.

Predavanje bomo zaključili s pogledom v prihodnost, tako na področju tehnologij, kot samih izdelkov. Več kot dovolj časa bo tudi za debato in vprašanja.

Predavanje bo vodil dr. Timotej Globačnik, vljudno vabljeni.

Študentska znanstvena konferenca StuCosRec'21

Datum objave: 18. marec 2021 | Datum poteka: 15. julij 2021

Obvestilo je poteklo!

Letos organiziramo že 7. študentsko znanstveno konferenco StuCosRec na področju računalništva in informatike. Konferenca bo potekala 14. septembra na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Študente vabimo, da se konference aktivno udeležijo s pripravo znanstvenih prispevkov. Sprejete prispevke bomo v elektronski obliki objavili v zborniku konference. Več o konferenci in o pripravi prispevkov najdete na spletni strani https://stucosrec.feri.um.si/2021.

S spoštovanjem,

Organizacijski odbor konference StuCosRec 2021 in Študentska sekcija ACM Slovenija

Večgeneracijski študentski projekt Pasivna plavajoča sonda FERI

Datum objave: 12. februar 2021 | Datum poteka: 17. februar 2021

Obvestilo je poteklo!

Poleg študentskih projektov "Izgradnja platforme veriženja blokov in njena uporaba pri razvoju računalniških iger" in "Umetna inteligenca v avtonomni vožnji" bomo v 2. letniku unvirezitentnega študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije tudi letos ponudili v izvajanje dodatni večgeneracijski študentski projekt "Pasivna plavajoča sonda FERI". Projekt bo izveden v sodelovanju s študenti študijskih programov elektrotehnika in telekomunikacije, namenjen pa je izgradnji avtonomne pasivne plavajoče sonde, ki s pomočjo številnih senzorjev in umetne inteligence samostojno zbira okoljske podatke in jih preko satelitskih komunikacijsih sistemov sporoča v domačo bazo na UM FERI. Število prostih mest je omejeno, zato se prijavite do 16. 2. 2021 po elektronski pošti na zzz.project@um.si.

DELAVNICA NVIDIA: "OSNOVE POSPEŠENEGA RAČUNALNIŠTVA S CUDA C/C++"

Datum objave: 11. februar 2021 | Datum poteka: 18. februar 2021

Obvestilo je poteklo!

KDAJ: 18. 2. 2021 od 10. do 17.30 ure

KJE: preko MS Teams

V delavnici bo doc. dr. Domen Verber, ambasador za NVIDIA, predstavil osnovna orodja in tehnike za pospeševanje izvajanja aplikacij C/C++ na masivno vzporednih grafičnih procesorjih s CUDA®.

Naučili se boste:
- kako pisati kodo,
- konfigurirati paralelizacijsko kodo s CUDA, in
- optimizirati migracijo pomnilnika med pospeševalnikom CPE in GPE.

Na koncu boste implementirali naučen potek dela na naslednji nalogi: pospeševanje popolnoma funkcionalnega (CPE) simulatorja delcev za opazovano povečano uspešnost.

Za uspešno opravljeno delavnico (ocenjena naloga) se pridobi uraden certifikat NVIDIA DLI.

Učni cilji:

Po zaključku delavnice boste razumeli osnovna orodja in tehnike za aplikacije C/C++, ki pospešujejo GPE s CUDA in lahko:

- napišete kodo, ki jo bo izvedel pospeševalnik GPE,
- izpostavite in izrazite vzporednost podatkov in vzporednosti na ravni inštrukcij v aplikacijah C/C++ z uporabo CUDA,
- uporabite pomnilnik, ki ga upravlja CUDA, in optimizirajte migracijo pomnilnika z uporabo asinhronega vnaprejšnjega pridobivanja,
- izkoristite ukazno vrstico in vizualne profile za usmerjanje vašega dela,
- uporabite sočasne tokove za vzporednost na ravni inštrukcij, in
- pišete aplikacije CUDA C/C ++, pospešene z GPE, ali preoblikujte obstoječe aplikacije, pospešene z CPE, z uporabo pristopa, ki temelji na profilu.

Predznanje:Osnovno znanje C/C++, predznanje CUDA ni potrebno.

Program:

10.00- 10.30: Predstavitev študentskih organizacij (IEEE StudentBranch Maribor, IEEE StudentBranch Ljubljana, IEEE Women in Engineering Slovenija, ACM StudentChapter Maribor)
10.15 - 10.30: Uvod
10.30 - 12.30: Pospeševanje aplikacij s CUDA C/C++
12.30 - 13.00: Odmor
13.00 - 15.00: Upravljanje pomnilnika pospešenih aplikacij s CUDA C/C++
15.00 - 15.15: Odmor
15.15 - 17.15: Asinhrono pretakanje in vizualno profiliranje za pospešene aplikacije s CUDA C/C++
17.15 - 17.30: Zaključek delavnice

Število mest: 30
Cena: Delavnica je prvotno namenjena študentom UM, UL in UPR, so pa dobrodošli tudi zaposleni na univerzah in člani IEEE.
Rok prijave: 16. 2. 2021 ob 15.00
PrijavaMicrosoft Forms

Delavnica je organizirana v sodelovanju z naslednjimi organizacijami:

IEEE StudentBranch Maribor
IEEE StudentBranch Ljubljana
IEEE Women in Engineering Slovenia
IEEE Young Professionals Slovenia
ACM StudentChapter Maribor