Obvestila

Obvestila 21 do 40 od 100

RAZGOVOR S PREDSTAVNIKI LETNIKOV

Datum objave: 19. september 2019 | Datum poteka: 30. september 2019

Obvestilo je poteklo!

Predstojnik inštituta bo v sredo 25. 9. 2019 opravil razgovore s predstavniki študentov vseh letnikov študijskih programov R-IT (VS, UNI, MAG) z namenom pridobitve povratnih informacij s strani študentov o izvedbi pedagoškega procesa. Vaše pripombe in pohvale posredujte predstavnikom letnika.

Konferenca StuCosRec '19

Datum objave: 3. junij 2019 | Datum poteka: 10. oktober 2019

Obvestilo je poteklo!

Letos organiziramo že 6. Študentsko znanstveno konferenco na prodročju računalništva in informatike. Konferenca bo potekala v sklopu multikonference Informacijska družba (IS'19), dne 10. oktobra, na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru. Vabimo vas, da se konference aktivno udeležite s pripravo znanstvenih prispevkov. Sprejete prispevke bomo objavili v zborniku strokovne konference v elektronski obliki (CD). Več o konferenci in o pripravi prispevkov najdete na spletni strani https://stucosrec.feri.um.si.

UMETNA INTELIGENCA IN ZDRAVSTVENI PODATKI

Datum objave: 21. maj 2019 | Datum poteka: 20. junij 2019

Obvestilo je poteklo!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj strokovnjakov iz gospodarstva v četrtek 6. 6. 2019 ob 10h v A-302 pri predmetu Umetna inteligenca, 2. letnik R-IT UNI, organiziramo predavanje dr. Emila Plesnika iz podjetja Better by Marand z naslovom "Umetna inteligenca in zdravstveni podatki".

Vljudno vabljeni!

Umetna inteligenca in zdravstveni podatki

Zdravstvo ustvarja na vseh ravneh ogromne količine podatkov v različnih oblikah, ki so jih do pred kratkim hranili predvsem kot papirne dokumente. Sprejetje in napredek elektronskega zdravstvenega zapisa (EZZ) omogoča zajem teh podatkov na strukturiran način, kar pomeni, da se jih lahko po potrebi združuje in analizira za namene izboljšanja oskrbe (odločanje, učenje, raziskave…) in procesov, povezanih z zdravstvom (administracija, obračunavanje, …). To bo oziroma je že močno povečalo količine kliničnih podatkov na raven, neobvladljivo brez uporabe sodobnih orodij s področja umetne inteligence (strojno učenje, ekspertni sistemi, procesiranje naravnega jezika, …). Simulacije in analiza strukturiranih kliničnih podatkov, ki jih poganjajo pristopi umetne inteligence, prinašajo dodatna prizadevanja in dosežke pri inovacijah zdravljenja, odkrivanju zdravil, personalizirani medicini in optimizaciji nege.

V podjetju Better by Marand smo s produktom Better Platform zavezani pomagati izvajalcem zdravstvenega varstva, da dosežejo za bolnike zapisovanje in dostopnost podatkov osnovano na odprtih standardih. Naša prizadevanja so usmerjena tudi v iskanje boljše uporabe podatkov z najsodobnejšimi rešitvami umetne inteligence. Predstavitev bo prikazala nabor aktivnosti v našem razvojnem oddelku, ki so bile usmerjene k temu cilju, in na praktičnem primeru demonstrirala postopek zaznavanja kliničnih entitet iz govornih podatkov.

Comtron: predavanje iz gospodarstva

Datum objave: 1. marec 2019 | Datum poteka: 14. marec 2019

Obvestilo je poteklo!

V ponedeljek 4. 3. bo ob 13. uri v predavalnici G2 Alfa na UM FERI, Koroška cesta 46, izvedeno predavanje podjetja Comtron. Predavali bodo Ivan Selar, Vinko Šmid in Rado Jelen. Predavanje bo obsegalo pregled tehnologij Node.js, ogrodja Express in ogrodja Angular, ki jih v podjetju uporabljajo pri izgradnji njihovih spletnih aplikacij. Predstavili pa bodo tudi svojo spletno aplikacijo, ki jo izvajajo na oblačni infrastrukturi in je razširljiva za poljubno število njihovih strank.

Predavanje so razdelili v naslednje sklope:

 1. Grob pregled trenutno najpopularnejših programskih jezikov ter tehnologij.
 2. Razlaga koncepta delovanja API-jev ter spletnih strani.
 3. Predstavitev in opis Node.js spletnega strežnika, ki bo pokrila naslednja področja:
  • Koncept delovanja Node.js spletnega strežnika v povezavi z ogrodjem Express.
  • Zagotavljanje varnosti.
  • Funkcionalnosti posredniške programske opreme.
  • Komunikacija s podatkovno bazo.
  • Postavitev strežnika.
 4. Predstavitev in opis ogrodja Angular:
  • Uporaba Angular ogrodja za izdelavo spletnih, namiznih ter mobilnih aplikacij (z uporabo nativeScript).
  • Koncept delovanja, razlaga strukture Angular projektov.
  • Komunikacija s spletnimi API-ji, izmenjava podatkov.
  • Postavitev Angular spletne strani.
 5. Primeri uporabe omenjenih spletnih tehnologij.
 6. Prednosti in slabosti.
 7. Hiter pregled izdelane platforme v obliki jedra, ki bo služila izdelavi novih spletnih projektov podjetja Comtron d.o.o..

Vljudno vabljeni.

PREDAVANJE "IZZIVI IN TEHNOLOGIJE ZA MOBILNO OGLAŠEVANJE"

Datum objave: 1. marec 2019 | Datum poteka: 15. marec 2019

Obvestilo je poteklo!

Vabimo Vas, da se nam 5.3.2019 ob 14.15 pridružite v predavalnici A-302, kjer bo potekalo predavanje na temo kreativnih tehnologij za mobilno oglaševanje. Predaval bo Jure Bordon iz podjetja Celtra, ki je vodilno podjetje na področju razvoja kreativne tehnologije za mobilno oglaševanje na spletnih straneh in znotraj aplikacij. Celtrine storitve uporabljajo podjetja kot na primer Unilever, Uber, Airbnb, Apple, Youtube in McDonalds. Celtra deluje v Ljubljani, Bostonu, San Franciscu, Singapurju, Londonu in New Yorku. Glavnina razvoja se dogaja v Sloveniji, kjer podjetje zaposluje več kot 80 strokovnjakov.

Na predavanju bo Jure Bordon predstavlil skupino Data Insights ter njihove izzive in tehnologije s katerimi se dnevno srečujejo v Celtri. Na primeru Celtre bo izpostavil ključne probleme, ki jih je bilo potrebno v podjetju rešiti, da so podatke iz več neodvisnih virov združili v eno podatkovno skladišče, s čimer so postali primerni za analizo. Predstavil bo tudi na kakšen način lahko z analizo pomagajo vodstvu pri poslovnih odločitvah in svetujejo uporabnikom Celtrinih storitev.

INFORMATIVNI DNEVI 2019

Datum objave: 17. februar 2019 | Datum poteka: 20. marec 2019

Obvestilo je poteklo!

Od 15.2. do 16.2.19 so potekali na UM FERI informativni dnevi za dijake srednjih šol. Predstavitev programa "Računalništvo in informacijske tehnologije" najdete na spodnji povezavi.

RAZGOVOR S PREDSTAVNIKI LETNIKOV

Datum objave: 13. februar 2019 | Datum poteka: 1. marec 2019

Obvestilo je poteklo!

V ponedeljek 25. 2. 2019 bomo opravili razgovore s predstavniki študentov vseh letnikov študijskih programov Računalništvo in infomacijske tehnologie (VS, UNI, MAG) z namenom pridobitve povratnih informacij s strani študentov o izvedbi pedagoškega procesa. Vaše pripombe in pohvale posredujte predstavnikom letnika.

PREDSTAVITEV ŠTUDENTSKIH PROJEKTOV 10. GENERACIJE RAČUNALNIŠTVA IN INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJ

Datum objave: 21. januar 2019 | Datum poteka: 20. februar 2019

Obvestilo je poteklo!

Predstavitev študentskih projektov 10. generacije Računalništva in informacijskih tehnologij bo v torek 5.2.2019 v predavalnici ALFA po naslednjem razporedu:

10.00 - 12.00: R-IT UNI (Dirkalne veleigre, Samoletalnik)
12.00 - 13.00: Pogostitev in druženje študentov, zaposlenih in delodajalcev
13.00 - 15.00: R-IT VS (Razvoj mobilne računalniških iger, Digitalno obogaten lov na zaklad)

Več o študentskih projektih, ki jih izvajamo že 10 leto na https://cs.feri.um.si/za-studente/studentski-projekti/.

Vabljeni!

PRIJAVA NA DELAVNICE UPM 2019

Datum objave: 17. januar 2019 | Datum poteka: 1. marec 2019

Obvestilo je poteklo!

Univerzitetni programerski maraton (UPM) je vseslovensko tekmovanje za študente v znanju programiranja, s poudarkom na poznavanju podatkovnih struktur in algoritmov. Prijavo na delavnice UPM 2019 pošljite na naslov marjan.horvat@um.si do 22. 2. 2019. Z organiziranimi delavnicami bomo pričeli prvi teden letnega semestra. Več o tekmovanju UPM na spletnih straneh http://tekmovanja.acm.si/upm.

PREDSTAVITEV DODATNEGA PROJEKTA ZA ŠTUDENTE

Datum objave: 14. januar 2019 | Datum poteka: 16. februar 2019

Obvestilo je poteklo!

V četrtek 17.1.2019 bo v predavalnici A-301 med 7.00 in 9.00 potekala predstavitev dodatnega projekta za študente študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije UNI, generacija 2018/19. Poleg projektov "Blockchain" in "Samoletalnik (Drone)" bomo ponudili v izvajanje dodatni projekt "Pasivna plavajoča sonda". Število prostih mest je omejeno, zato se udeležite predstavitve projekta in se prijavite do 15.2.2019 po elektronski pošti na jernej.kranjec@um.si.

PREDAVANJE "IZZIVI IN TEHNOLOGIJE ZA MOBILNO OGLAŠEVANJE"

Datum objave: 7. januar 2019 | Datum poteka: 25. januar 2019

Obvestilo je poteklo!

Vabimo Vas, da se nam 14.1.2019 ob 13. uri pridružite v predavalnici G2-Beta, kjer bo potekalo predavanje na temo kreativnih tehnologij za mobilno oglaševanje. Predaval bo Jure Bordon iz podjetja Celtra, ki je vodilno podjetje na področju razvoja kreativne tehnologije za mobilno oglaševanje na spletnih straneh in znotraj aplikacij. Celtrine storitve uporabljajo podjetja kot na primer Unilever, Uber, Airbnb, Apple, Youtube in McDonalds. Celtra deluje v Ljubljani, Bostonu, San Franciscu, Singapurju, Londonu in New Yorku. Glavnina razvoja se dogaja v Sloveniji, kjer podjetje zaposluje več kot 80 strokovnjakov.

Na predavanju bo Jure Bordon predstavlil skupino Data Insights ter njihove izzive in tehnologije s katerimi se dnevno srečujejo v Celtri. Na primeru Celtre bo izpostavil ključne probleme, ki jih je bilo potrebno v podjetju rešiti, da so podatke iz več neodvisnih virov združili v eno podatkovno skladišče, s čimer so postali primerni za analizo. Predstavil bo tudi na kakšen način lahko z analizo pomagajo vodstvu pri poslovnih odločitvah in svetujejo uporabnikom Celtrinih storitev.

PREDSTAVITEV UPM 2019

Datum objave: 17. december 2018 | Datum poteka: 15. januar 2019

Obvestilo je poteklo!

Študentska sekcija ACM Maribor (ACM Student Chapter Maribor) bo v sredo 19. 12. 18 ob 17h v G2-P04 z namenom popularizacije sekcije med študenti organizirala »Pizza Party«. Še pred tem bo predstavitev ACM tekmovanja "Univerzitetni Programerski Maraton" (UPM), https://tekmovanja.acm.si/upm, in predstavitev delovanja študentske sekcije ACM Maribor. Izvedeli boste kako se prijaviti na UPM tekmovanje in številne koristne napotke izkušenih tekmovalcev.

Novi tekmovalci in člani vljudno vabljeni!

OBISK PODJETJA AVL GmbH

Datum objave: 17. december 2018 | Datum poteka: 20. januar 2019

Obvestilo je poteklo!

V četrtek 13.12.18 so študentje 3. letnika VS študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije bili na strokovni ekskurziji v podjetju AVL GmbH, Graz, Austria. AVL je največja neodvisna družba na svetu za razvoj, simulacijo in testiranje pogonskih sil (hibridni motorji, motorji z notranjim izgorevanjem, prenos, električni pogon, baterije in programska oprema) za osebna vozila, tovornjake in velike motorje. Več o AVL podjetju na https://www.avl.com/company.

CERC 2018

Datum objave: 4. december 2018 | Datum poteka: 27. december 2018

Obvestilo je poteklo!

Od 30.11.18 do 2.12.18 sta se regijskega tekmovanja CERC 2018 v Pragi, Češka (https://contest.felk.cvut.cz/18cerc/), udeležili dve ekipi študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije. Prvaki UM za leto 2018: Vid Keršič, Niko Uremović, Mitja Žalik in drugo uvrščena ekipa: Aljaž Jeromel, Gal Meznarič, Jan Mikolič. Zasedli sta 38. in 60. mesto (https://contest.felk.cvut.cz/18cerc/rank.html). Ostale slovenske ekipe so zasedle 44., 45., 53. in 61. mesto.

STROKOVNA EKSKURZIJA - OBISK PODJETJA AVL GmbH

Datum objave: 11. november 2018 | Datum poteka: 15. december 2018

Obvestilo je poteklo!

Inštitut za računalništvo organizira za 3. letnik VS študijskega programa Računalništvo in informacijske tehnologije v četrtek 13.12.18 strokovno ekskurzijo v podjetje AVL GmbH, Graz, Austria. AVL je največja neodvisna družba na svetu za razvoj, simulacijo in testiranje pogonskih sil (hibridni motorji, motorji z notranjim izgorevanjem, prenos, električni pogon, baterije in programska oprema) za osebna vozila, tovornjake in velike motorje. Več o AVL podjetju na https://www.avl.com/company.