Obvestila

UMETNA INTELIGENCA IN ZDRAVSTVENI PODATKI

Datum objave: 21. maj 2019 | Datum poteka: 20. junij 2019

Obvestilo je poteklo!

Na Inštitutu za računalništvo v sklopu predavanj strokovnjakov iz gospodarstva v četrtek 6. 6. 2019 ob 10h v A-302 pri predmetu Umetna inteligenca, 2. letnik R-IT UNI, organiziramo predavanje dr. Emila Plesnika iz podjetja Better by Marand z naslovom "Umetna inteligenca in zdravstveni podatki".

Vljudno vabljeni!

Umetna inteligenca in zdravstveni podatki

Zdravstvo ustvarja na vseh ravneh ogromne količine podatkov v različnih oblikah, ki so jih do pred kratkim hranili predvsem kot papirne dokumente. Sprejetje in napredek elektronskega zdravstvenega zapisa (EZZ) omogoča zajem teh podatkov na strukturiran način, kar pomeni, da se jih lahko po potrebi združuje in analizira za namene izboljšanja oskrbe (odločanje, učenje, raziskave…) in procesov, povezanih z zdravstvom (administracija, obračunavanje, …). To bo oziroma je že močno povečalo količine kliničnih podatkov na raven, neobvladljivo brez uporabe sodobnih orodij s področja umetne inteligence (strojno učenje, ekspertni sistemi, procesiranje naravnega jezika, …). Simulacije in analiza strukturiranih kliničnih podatkov, ki jih poganjajo pristopi umetne inteligence, prinašajo dodatna prizadevanja in dosežke pri inovacijah zdravljenja, odkrivanju zdravil, personalizirani medicini in optimizaciji nege.

V podjetju Better by Marand smo s produktom Better Platform zavezani pomagati izvajalcem zdravstvenega varstva, da dosežejo za bolnike zapisovanje in dostopnost podatkov osnovano na odprtih standardih. Naša prizadevanja so usmerjena tudi v iskanje boljše uporabe podatkov z najsodobnejšimi rešitvami umetne inteligence. Predstavitev bo prikazala nabor aktivnosti v našem razvojnem oddelku, ki so bile usmerjene k temu cilju, in na praktičnem primeru demonstrirala postopek zaznavanja kliničnih entitet iz govornih podatkov.