Delavnice za osnovnošolce

Android-ek (avgust 2016)

Uporaba programov in igric za namizne računalnike je nekaj že povsem vsakdanjega. Z razmahom pametnih telefonov, pa se to seli tudi na mobilne naprave. Večina telefonov danes premore več računske moči, kot so jo imeli namizni računalniki le nekaj let nazaj. Programi za mobilne naprave (telefon, tablica) se nekoliko razlikujejo od programov, ki so namenjeni namiznim računalnikom. Izdelali bomo program, ki ga bomo lahko uporabljali ves čas, ne glede kje se nahajamo - program za pametni telefon ali tablico.
Spoznali bomo Android okolje, katerega večinoma srečujemo v naših telefonih in tablicah. Spoznali bomo osnove programskega jezika Java, ki se uporablja za programiranje v Android okolju.

1. dan: Spoznajmo programski jezik Java.
2. dan: Zasnova mobilnih naprav.
3. dan: Moj prvi program za telefon ali tablico.
4. dan: Postopkovno razmišljanje.
5. dan: Projekt.

Večina mobilnih naprav (telefonov ali tablic) pri nas uporablja Android okolje. Tudi mi bomo razvijali programe za Android okolje. Zaželeno je, da udeleženci prinesejo svojo napravo.

Termin: 22. 8. - 26. 8. 2016
Ciljna skupina: 7. - 9. razred osnovnih šol
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: F-103
Udeležencev na delavnici: 20
Informacije o delavnici: Marjan Horvat (marjan.horvat@um.si)

Prijava na delavnico: http://goo.gl/forms/gWJoSmhuK8

Mobilne spretnosti (avgust 2016)

Preživijo vaši otroci veliko ali celo preveč časa »na« tablici ali telefonu? Vas to skrbi? Bi vas manj skrbelo, če bi vedeli, da v tem času igrajo igre, ki izboljšujejo njihove spretnosti logičnega, ustvarjalnega in kritičnega mišljenja? Se družijo in so sposobni sami iskati koristne informacije, urejati fotografije in posnetke, ustvarjati animacije in celo programirati?

V poletni šoli za otroke stare od 6 do 9 let bomo počeli prav to. Igrali bomo igre in uporabljali programe, ki spodbujajo prej omenjene spretnosti. Naučili se bomo ustvarjalno in koristno uporabljati mobilne naprave in varno krmariti po svetovnem spletu in drugih digitalnih vsebinah.

Predvideni program po dnevih:

  1. dan: Pogovor o tablicah, telefonih, igrah, risankah in drugih vsebina. Predstavitev in  testiranje najboljših (brezplačnih) poučnih iger, primerjava dosežkov pri izbranih igrah in pogovor o tem, kaj to pomeni in kaj smo se pri tem naučili.
  2. dan: Iskanje določenih informacij in slik. Pregledovanje in komentiranje posnetkov (tudi risank), fotografiranje in snemanje
  3. dan: Animacija in programiranje.

Otroci vsak dan prinesejejo s seboj svojo mobilno napravo. Če le-te nimajo, bodo sodelovali z otroki, ki bodo imeli svojo napravo. Na delavnice so prisrčno vabljeni tudi starši, stari starši ali skrbniki otrok.

Tridnevno poletno šolo bo izvedel Zavod  za izobraževanje in komunikacijo Maribor (ZIK). Več informacij o njegovem programu digitalnega in medijskega opismenjevanja za otroke stare od 6 do 9 let je na spletni strani zik.si/kns.

Termin: 23. 8. - 25. 8. 2016
Ciljna skupina: 1. - 3. razred osnovnih šol
Čas izvedbe delavnice: od 10h do 12.30
Predznanje: Predznanje ni potrebno.
Prostor: F-102
Udeležencev na delavnici: 10
Informacije o delavnici: Marko Ivanišin, 041 994901 (marko.ivanisin@zik.si)

Prijava na delavnico: http://goo.gl/forms/nUBrbKwlT1WT9oxI3