Delavnice za srednješolce

Pingvinček

Linux je danes najbolj znan odprtokodni operacijski sistem distribuiran pod licenco GNU, ki ga poznamo predvsem po njegovi maskoti pingvin, po kateri je pričujoča delavnica tudi dobila svoje ime. Zaradi svoje odprtokodnosti ga najdemo tako na različnih platformah (npr. i386, MIPS, x86-64, SPARC, ARM, RISC, idr.), kakor tudi na različnih tipih naprav, tj. od najmanjših telefonov in omrežnih naprav, prek delovnih postaj in strežnikov, do grozdov super-računalnikov. Tako pokriva domala že vsa področja človekove dejavnosti, saj je prisoten v telekomunikacijah, vgrajenih sistemih, satelitih, medicini, vojski, računalniški grafiki, ipd. Čeprav je plod hekerskega mojstra Linusa Torwalda pa so se za njegov produkt zelo zgodaj začela zanimati podjetja, kot npr. IBM in Oracle, ki so prepoznale njegovo moč obvladovanja različnih platform in njegovo odprtost. Z razvojem spletnega omrežja leta 1990 je razvoj Linuxa dobil dodatni zagon. Linux in odprta koda sta korenito spreminila poslovni svet. Podjetja, kot Google in Amazon, tudi na osnovi Linuxa, gradijo danes mogočne strežniške farme, ki predstavljajo infrastrukturo računalništva v oblakih.

Na delavnici se osredotočamo na možnosti uporabe operacijskega sistema Linux v praksi. Pri tem najprej spoznavamo njegove značilnosti s stališča sistemskega administratorja. Z uporabniškega stališča najprej obdelamo uporabo Linuxa kot delovne postaje, pri čemer preizkusimo uporabo pisarniških paketov, ugotovimo, kakšne možnosti ponuja v povezavi s spletnim omrežjem in spoznavamo različna grafična ter matematična orodja. Delavnico zaključimo s razvojem osnovnih aplikacijskih in sistemskih programov v jeziku Python. Vsebina delavnice po dnevih je naslednja:

1. dan: Osnove operacijskega sistema Linux.
2. dan: Linux in splet.
3. dan: Orodja Linux.
4. dan: Linux in programiranje v Pythonu.

Delavnico bomo izvedli v računalniški učilnici Gimnazije Murska Sobota, kjer že imamo računalnike z nameščenim operacijskim sistemom Linux. Udeleženci lahko delajo tudi na svojih prenosnih računalnikih z nameščenim operacijskim sistemom Linux. V kolikor želijo ti delati na svojih prenosnikih pod operacijskim sistemom Windows, lahko tem pomagamo tako, da skupaj naložimo navidezni računalnik VirtualBox in poženemo Linux na njem.

Termin: 28. 8. - 31. 8. 2017
Ciljna skupina: 1.-4. razred Gimnazije Murska Sobota
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: Gimnazija v Murski Soboti
Informacije o delavnici: Iztok Fister (
iztok.fister@um.si)
Prijava na delavnico: https://goo.gl/forms/e1fc091YDGRbHFvn2

Z malino nad komunikacije

Današnje življenje je tesno povezano s svetovnim spletom in njegovimi komunikacijskimi storitvami. Naj bo to izmenjava informacij preko spletnih strani, druženje preko družabnih omrežij ali organiziranje in izvedba lokalnih družabnih dogodkov. Brez računalniških sistemov in spletnih servisov, ki nas povezujejo, si težko predstavljamo današnji vsakdan.

Na delavnici bomo pogledali v ozadje svetovnega spleta, razloži njegovo delovanje in predstavili orodja za nadzor omrežja. Vse omenjeno bomo demonstrirali na cenovno ugodnem računalniku Raspberry Pi. Spoznali bomo kako delujejo razni spletni servisi, zakaj jih uporabljamo in kako jih lahko tudi samo poganjamo. Preizkusili se bomo v namestitvi in administraciji računalnika Raspberry Pi, spoznali osnove računalniških omrežij, osnove spletnih strežnikov ter nameščanje in nastavljanje servisov za telefonijo, splet in računalniške igre.

Delavnica:
1. dan: Spoznajmo operacijski sistem Linux in mrežne servise.
2. dan: Namestimo servis Mumble za telefonijo VoIP ter servis za igranje mrežne računalniške igre. Mumble omogoča komunikacijo med igranjem računalniških iger.
3. dan: Namestimo servis Apache za spletne strani in lastni forum phpBB.
4. dan: Postavimo in preizkusimo sistem igre/telefonije/spletnega obveščanja in organiziramo tekmovanje v mrežni igri.

Demonstrirali bomo tudi namestitev operacijskega sistema Linux in potrebnih servisov na računalnik Raspberry Pi. Udeleženci lahko prinesejo in uporabijo svojo napravo (računalnik Raspberry Pi ali prenosnik z dovolj prostora za namestitev navideznega računalnika).

Termin: 28. 8. - 31. 8. 2017
Ciljna skupina: srednja šola
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: UM-FERI, G-219
Udeležencev na delavnici: 20 (lahko več če bo zanimanje & prostor)
Informacije o delavnici: Jernej Kranjec (jernej.kranjec@um.si)

Prijava na delavnico: prijave so zaključene

Programiranje za dekleta

Tehnologija je dandanes prisotna povsod, zato je osnovno znanje programiranja zelo koristno. Tako kot v preteklosti tudi dandanes opazimo, da so številne ženske odigrale močno vlogo pri razvoju informacijskih tehnologij, vendar se za to smer še vedno le redke odločijo. Ker želimo pokazati, da so tudi ženske lahko uspešne in sposobne za opravljanje tega dela, vam želimo v delavnici pokazati in vas naučiti nekaj osnovnih spletnih tehnologij.

Svetovni splet omogoča komunikacijo, povezovanje, pridobivanje informacij, učenje, zabavo itd. Zato si bomo tekom delavnice pogledali osnove HTML, CSS in JavaScript. Končni produkt delavnice bo izdelava lastne spletne igre. Skozi proces izdelave pa se bodo dijakinje naučile logičnega razmišljanja, osnov izdelave spletne strani in uporabnosti tehnologij.

Delavnica:
1. dan: Osnove HTML in CSS
2. dan: Osnove JavaScript
3. dan: Izdelava igre (1. del)
4. dan: Izdelava igre (2. del)

Delavnico bomo izvedli v računalniški učilnici Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer bo na voljo vsa oprema za njeno izvedbo. Udeleženci lahko delajo tudi na svojih prenosnih računalnikih.

Termin: 28. 8. – 31. 8. 2017
Ciljna skupina: srednja šola (samo dekleta)
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: UM FERI, F-104
Udeleženk na delavnici: 20
Informacije o delavnici: Goran Hrovat (goran.hrovat@um.si)
Prijava na delavnico: https://goo.gl/forms/S4rt7kOb6ohWr3iy1