Pingvinček

Linux je danes najbolj znan odprtokodni operacijski sistem distribuiran pod licenco GNU, ki ga poznamo predvsem po njegovi maskoti pingvin, po kateri je pričujoča delavnica tudi dobila svoje ime. Zaradi svoje odprtokodnosti ga najdemo tako na različnih platformah (npr. i386, MIPS, x86-64, SPARC, ARM, RISC, idr.), kakor tudi na različnih tipih naprav, tj. od najmanjših telefonov in omrežnih naprav, prek delovnih postaj in strežnikov, do grozdov super-računalnikov. Tako pokriva domala že vsa področja človekove dejavnosti, saj je prisoten v telekomunikacijah, vgrajenih sistemih, satelitih, medicini, vojski, računalniški grafiki, ipd. Čeprav je plod hekerskega mojstra Linusa Torwalda pa so se za njegov produkt zelo zgodaj začela zanimati podjetja, kot npr. IBM in Oracle, ki so prepoznale njegovo moč obvladovanja različnih platform in njegovo odprtost. Z razvojem spletnega omrežja leta 1990 je razvoj Linuxa dobil dodatni zagon. Linux in odprta koda sta korenito spreminila poslovni svet. Podjetja, kot Google in Amazon, tudi na osnovi Linuxa, gradijo danes mogočne strežniške farme, ki predstavljajo infrastrukturo računalništva v oblakih.

Na delavnici se osredotočamo na možnosti uporabe operacijskega sistema Linux v praksi. Pri tem najprej spoznavamo njegove značilnosti s stališča sistemskega administratorja. Z uporabniškega stališča najprej obdelamo uporabo Linuxa kot delovne postaje, pri čemer preizkusimo uporabo pisarniških paketov, ugotovimo, kakšne možnosti ponuja v povezavi s spletnim omrežjem in spoznavamo različna grafična ter matematična orodja. Delavnico zaključimo s razvojem osnovnih aplikacijskih in sistemskih programov v jeziku Python. Vsebina delavnice po dnevih je naslednja:

1. dan: Osnove operacijskega sistema Linux.
2. dan: Linux in splet.
3. dan: Orodja Linux.
4. dan: Linux in programiranje v Pythonu.

Delavnico bomo izvedli v računalniški učilnici Gimnazije Murska Sobota, kjer že imamo računalnike z nameščenim operacijskim sistemom Linux. Udeleženci lahko delajo tudi na svojih prenosnih računalnikih z nameščenim operacijskim sistemom Linux. V kolikor želijo ti delati na svojih prenosnikih pod operacijskim sistemom Windows, lahko tem pomagamo tako, da skupaj naložimo navidezni računalnik VirtualBox in poženemo Linux na njem.

Termin: 28. 8. - 31. 8. 2017
Ciljna skupina: 1.-4. razred Gimnazije Murska Sobota
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: Gimnazija v Murski Soboti
Informacije o delavnici: Iztok Fister (
iztok.fister@um.si)
Prijava na delavnico: https://goo.gl/forms/e1fc091YDGRbHFvn2