Z malino nad komunikacije

Današnje življenje je tesno povezano s svetovnim spletom in njegovimi komunikacijskimi storitvami. Naj bo to izmenjava informacij preko spletnih strani, druženje preko družabnih omrežij ali organiziranje in izvedba lokalnih družabnih dogodkov. Brez računalniških sistemov in spletnih servisov, ki nas povezujejo, si težko predstavljamo današnji vsakdan.

Na delavnici bomo pogledali v ozadje svetovnega spleta, razloži njegovo delovanje in predstavili orodja za nadzor omrežja. Vse omenjeno bomo demonstrirali na cenovno ugodnem računalniku Raspberry Pi. Spoznali bomo kako delujejo razni spletni servisi, zakaj jih uporabljamo in kako jih lahko tudi samo poganjamo. Preizkusili se bomo v namestitvi in administraciji računalnika Raspberry Pi, spoznali osnove računalniških omrežij, osnove spletnih strežnikov ter nameščanje in nastavljanje servisov za telefonijo, splet in računalniške igre.

Delavnica:
1. dan: Spoznajmo operacijski sistem Linux in mrežne servise.
2. dan: Namestimo servis Mumble za telefonijo VoIP ter servis za igranje mrežne računalniške igre. Mumble omogoča komunikacijo med igranjem računalniških iger.
3. dan: Namestimo servis Apache za spletne strani in lastni forum phpBB.
4. dan: Postavimo in preizkusimo sistem igre/telefonije/spletnega obveščanja in organiziramo tekmovanje v mrežni igri.

Demonstrirali bomo tudi namestitev operacijskega sistema Linux in potrebnih servisov na računalnik Raspberry Pi. Udeleženci lahko prinesejo in uporabijo svojo napravo (računalnik Raspberry Pi ali prenosnik z dovolj prostora za namestitev navideznega računalnika).

Termin: 28. 8. - 31. 8. 2017
Ciljna skupina: srednja šola
Čas izvedbe delavnice: od 9. do 14. ure
Predznanje: ni potrebno
Prostor: UM-FERI, G-219
Udeležencev na delavnici: 20 (lahko več če bo zanimanje & prostor)
Informacije o delavnici: Jernej Kranjec (jernej.kranjec@um.si)

Prijava na delavnico: prijave so zaključene