Strokovna ekskurzija v Bruselj 2016

Ob koncu leta 2016 je 47 študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) iz štirih študijskih programov (Računalništvo in informacijske tehnologije - R-IT, Informatika in tehnologije komuniciranja - ITK, Telekomunikacije – TK ter Medijske komunikacije - MK) odpravilo na strokovno ekskurzijo v Bruselj, pri čemer sta ju vodila doc. dr. Aleš Zamuda in Goran Hrovat. Cilj ekskurzije je bil ogled podjetja Microsoft in Evropskega parlamenta. Za izvedbo ekskurzije je s finančno podporo pomagal FERI, posebej pa še Inštitut za računalništvo, Inštitut za informatiko, Inštitut za elektroniko in telekomunikacije in Inštitut za medijske komunikacije. Sofinanciranju se je nato pridružil tudi Študentski svet FERI in Karierni center Univerze v Mariboru v okviru črpanja evropskih sredstev, s čimer smo pokrili ne le avtobusni prevoz, ampak tudi prehrano (sendviči, sadje, sokovi, voda).

Pot se je začela v nedeljo, 27. 11. 2016, ko smo se po uvodnem zbiranju izpred glavnega vhoda Tehniških fakultet z avtobusom odpravili na več kot 1200 km dolgo pot do Bruslja. Na avtobusu smo zapolnili prav vse razpoložljive sedeže, saj je zanimanje za ekskurzijo kljub kratkemu prijavnemu roku preseglo vsa pričakovanja in so prednost imeli študenti višjih letnikov. V Bruselj smo prispeli naslednji dan okoli poldneva, kjer smo imeli zelo ugodno nočitev v Hotelu MEININGER, kjer smo pred nadaljevanjem odložili svojo prtljago. Ob 14:00 nas je že čakal ogled podjetja Microsoft in med 3,5 km sprehodom od hotela do sedeža podjetja je pot vodila skozi center mesta in Glavnega trga. Med sprehodom smo videli več arhitekturnih znamenitosti. V podjetju Microsoft so nas po registraciji obiskovalcev  pogostili s sokovi in kavo ter pokazali nekaj novih inovativnih izdelkov. Nato je sledilo krajše skupno predavanje treh predstavnikov oddelkov – prodajnega, razvojnega in vodstvenega. Nato so sledile podrobnejše predstavitve in demonstracije aktualnih tehnologij, kot so oblačno računalništvo v povezavi s strojnim učenjem in umetno inteligenco ter Industrijo 4.0. Nato smo imeli specializirane predstavitve, kjer smo videli poslovne rešitve, kot tudi računalniške igre. Z vodjo enega od oddelkov smo se imeli čast pomeriti v igri Fruit Ninja, ki so jo predelali za uporabo na vmesniku Kinect, prav tako pa smo imeli možnost preizkusiti navidezno resničnost z očali Oculus Rift. Nazadnje smo videli še stenske zaslone, občutljive na dotik.

Še isti dan nas je zvečer ob 19:00 v italijanski restavraciji Eccetera čakala večerja z evropsko poslanko Romano Tomc in njeno ekipo. Po večerji so študentje imeli prosto, kar so izkoristili za ogled že praznično okrašenega Bruslja. Naslednji dan, 28. 11., smo se zgodaj zjutraj odpravili proti Evropskemu parlamentu, kjer smo najprej šli skozi varnostni pregled. Na pozdravu v parlamentu nas je že čakala naša evropska poslanka, ki je nato besedo predala svojim asistentom, ki so podrobneje razložili strukturo parlamenta in vsakdanji delovnik poslanke. V sklopu te predstavitve smo izvedeli še o trenutno najbolj vročih temah (pogajanja v trgovinskih sporazumih CETA, TTIP, TISA). Nato smo obiskali osrednjo parlamentarno dvorano, kjer nam je poslanka Romana Tomc razložila, kako poteka razdelitev tekočih nalog znotraj ekipe evropske poslanke, glasovanje poslancev in prevajanje govorov iz vseh jezikov v angleščino in francoščino ter nadalje v ostale jezike.

Preostanek dneva je bil do odhoda prost, kar so mnogi izkoristili za kosilo in kakšen nakup. Nato nas je čakala pot do doma, ki nas je vodila skozi Nemčijo in Avstrijo. Med ekskurzijo smo posneli tudi video reportažo z intervjuji ter številne slike, ki si jih lahko ogledate v priloženi galeriji.

doc. dr. Aleš Zamuda in Goran Hrovat