Strokovna ekskurzija v ZDA 2007

Z avtomobili po vzhodni obali

New York, 2.september, vroč dan, kake 25 stopinj celzija. Še zadnji dan Amerike. Tiste Amerike, katero smo videli že v neštetih filmih. Mega stolpnice, gruče ljudi, rumeni taksiji, smrad. Sedaj vemo kako je. Široke ceste, terenci, trdo delo in naravna selekcija. Kako se je začelo?

Ideja
Izr. prof. Dr. Marjan Mernik. On je tisti, ki nas je navdušil. Začelo se je v začetku šolskega leta 2006/2007, ko nam je predlagal strokovno ekskurzijo in nam ob enem razložil potek prejšnje takšne strokovne ekskurzije po ZDA. Takoj smo zagrabili in burno razglabljali vse naslednje dni. Takšne priložnosti pač ne izpustiš, a ob enem razmišljaš, bomo zmogli?

Priprave
Glavna skepsa za trden JA!! je bil denar, kar je seveda razumljivo. Stroški niso zanemarljivi. Sedaj ko smo stvar izpeljali do konca, lahko vsem prihodnjim generacijam povem, da če se le da, je treba zgrabit priložnost, pa četudi je treba drugje malo zategnit in se čemu odpovedat.
Vsak projekt seveda rabi vodjo, tako da se nas je poleg profesorja aktivno angažiralo še nekaj študentov in mladi raziskovalec Damijan Rebernak. Tako smo skupaj projekt potiskali naprej. Urediti je bilo potrebno letalske karte, izposojo avtomobilov, zavarovanje, prenočišča. Trd oreh je bilo tudi iskanje pokroviteljev, ki so nam na koncu prihranili vsaj del stroškov. Za plan poti in obiskov univerz ter kontakte v ZDA je poskrbel profesor.

JFK, NY - 17. September 2007
Po eno urnem letu iz Dunaja do Hamburga in potem še osem urnem letu do enega največjih letališč na svetu, John F. Kennedy Int. Airport, nas je čakal hladen tuš. Izgubljena prtljaga za štiri nesrečnike.
OK, poskrbimo za formalnosti glede izgbljene prtljage, odhitimo do podjetja, ki nam preda avtomobile in čez pol ure smo že na cesti z tremi ameriškimi mini vani. Grand Caravani avtomatiki, kajpak, ameriško. Tema, nešteto luči, široke avtoceste, na zvočnikih pa težka muzika. Naposled le prispemo do našega motela. Večina je bila prvič v tašnem motelu. Solidno prenočišče za ugoden denar.

Univerze
Takoj naslednji dan smo zgodaj odhiteli do prve univerze, univerze Yale, kjer smo bili fiksno dogovorjeni za vodenje po kampusu. Impresionirani nad arhitekturo in zgodovino smo se kasneje pridružili podiplomskim študentom pri predavanju profesorja Paula Hudaka.
Naslednji dnevi so več ali manj minevali po vnaprej določeni poti. Obiskovali smo univerze in požirali milje. Univerze Yale, Brown, MIT, Harvard, potem IBM Thomas J. Watson Research Center, nato pa univerza Princeton in še čisto na koncu University of Alabama at Birmingham. Vsak dan nove milje, novo poglavje in nato zvečer nov motel.
Povsod so nas lepo sprejeli, nam razkazali kampus, predstavili možnosti študija, način dela, potem pa še pokazali računalniške oddelke in projekte na katerih delajo. Po uradnem delu je navadno sledilo še skupno kosilo, da smo še malce pokramljali z študenti. Imeli smo stik tako z ameriškimi kot z slovenskimi študenti. Slovenec dr. Jernej Barbič nam je razkazal MIT, medtem ko nam je Urška Slana, ki je podiplomska študentka Socialne pedagogike na Harvardu, razkazala kampus Harvarda z okolico.
Oddelke in projekte so nam razkazali tako predstojniki oddelkov kot legendarni profesorji kot je prof. Steven Reiss, ki se ukvarja z vizualizacijo programske opreme, programirnimi okolji, kar je pa nadvse zanimivo je to, da vse programira še vedno sam.
Na vseh univerzah so nam predstavili tudi način študija. 40.000 $ je nekako povprečna šolnina za eno leto študija na eni izmed zgoraj naštetih univerz. Kljub, za slovenske razmere, visoki šolnini, večina študentov (sploh podiplomskih) ne plača celotne cene oz. nekateri ne plačajo nič. Delno se stroški pokrijejo z raznimi štipendijami, podiplomski študenti del tudi oddelajo kot asistenti, oz. delajo na projektih. Vsi lahko odkrito rečemo, da ambiciozen slovenski podiplomski študent lahko tudi brez denarja pride na eno izmed elitnih univerz in da je stereotip, da so takšne šole samo za »bogatine«, razbit.

Oddih
Zadnja tretjina ekskurzije je bila manj strokovna in bolj turistična. Ogledi mest Washingtona, Philadelphie, muzejev, zabaviščni park Six Flags Great Adventure v Jacksonu in trenutno najvišji vlak smrti na svetu, Kingda Ka. Nogometna tekma Princeton Tigers : Columbia Lions in na koncu še ogled mega mesta, New Yorka.

Vrnitev v realnost
Ko smo se ravno navadili na Ameriko in na skoraj prekomerno prijazne Američane, že smo odšli domov. Kar hudo je, ko pomisliš kako se pri nas vse premika tako počasi zaradi določenih ključnih ljudi, ki jim odgovarja status quo. Malo je profesorjev, ki razmišljajo o takšnih ekskurzijah, in še redkejši so tisti, ki so se dejansko pripravljeni žrtvovati za študente. Že samo načrtovanje poti vzame veliko časa, kaj šele živcev, ko si kasneje na avtocesti z zemljevidom v roki. Ekskurzija nam je vsem razširila obzorje. Drugačen sistem, ljudje, s katerimi smo imeli le pozitivne izkušnje, drug svet. To ekskurzijo si bomo zapomnili do konca svojih dni.

Še enkrat se zahvaljujemo tudi pokroviteljem: ŠOUM, HERMES Softlab, Tradeport POTEZA, Raiffeisen KREKOVA BANKA, Zavarovalnica Maribor, Talum, Microsoft, Izvir, Informiran.si, MO Maribor, laboratorij za heterogene računalniške sisteme, laboratorij za geometrijsko modeliranje in algoritme multimedijev, laboratorij za sistemsko programsko opremo, laboratorij za načrtovanje sistemov, laboratorij za računalniško grafiko in umetno inteligenco ter laboratorij za programirne metodologije. Zahvaljujemo se tudi medijskim pokroviteljem Domenca, Večer in Finance.

Narsej Kavran, študent FERI