Strokovna ekskurzija v ZDA 2011

Zaključek študija po ameriško

Skupina 14. mariborskih študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko programa računalništvo in informatika, se je pod okriljem profesorja dr. Marjana Mernika odločila, da izvede strokovno ekskurzijo na zahodno obalo ZDA. Cilj je bila zvezna država Kalifornija, kjer bi si ogledali fakultete, naravne znamenitosti, kot tudi podjetja, za katera lahko brez slabe vesti rečemo, da so “giganti” na področju računalništva. K uresničitvi ekskurzije je v veliki meri pripomogla tudi finančna pomoč raznih sponzorjev. Med glavne spadajo podjetje Inova IT, ki je bilo tudi generalni sponzor, Inštitut za računalništvo FERI, Adacta ter ŠOUM.

Ekskurzija se je pričela 20. oktobra v zgodnjih jutranjih urah. Pot nas je vodila na letališče v Budimpešti, kjer smo se vkrcali na letalo za Pariz. V Parizu je bil načrtovan prestop na čezoceanski let za San Francisco. Po enajst urnem letu in časovni razliki devetih ur je sledil pristanek in prevzem avtomobilov na letališču. Precej utrujeni smo poiskali prvo prenočišče in pojedli malo tradicionalne ameriške hitre prehrane.
Že naslednje jutro nas je čakal prvi obisk ene od univerz, pred tem pa krajši ogled mesta San Francisco, na čelu z mostom Golden Gate ter zavito in strmo ulico Lombard Street. Nato nas je pot vodila proti univerzi University of San Francisco, kjer smo se sestali s profesorjem Terrence Parr-om, ki je avtor znamenitega orodja za izgradnjo jezikov ANTLR. Udeležili smo se tudi njegovega predavanja na temo Web Systems and Algorithms.
Sledil je obisk IBM centra (Almaden Research Center), kjer so nam predstavili njihove vizije za prihodnost in vedno večjo povezanost storitvenih dejavnosti z računalništvom. Njihov moto “Think Big” je vsekakor opravičen.
V Silicijevi dolini ne manjka velikih podjetij, obisk Intel-a je popestril njihov sodoben muzej, na področju grafike smo bili deležni lepega sprejema pri podjetju NVIDIA. Malo manj lep sprejem smo doživeli pri Apple-u. Študenti smo enega od vrhuncev doživeli z obiskom Google-a. Že sam Googlov kompleks je dal vedeti kako močno podjetje je to. Sprejel nas je Slovenec Žiga Mahkovec, ki je pri Googlu že 4 leta. Filozofija Google-a je povsem drugačna od ostalih podjetij; podjetje skuša ustvariti čim manj pritiska na zaposlene, važen je le končni rezultat. Pri iskanju idej in sprostitvi pomagajo razna športna igrišča, bazen, veliko kuhinj, arkadne igre, biljardi ... Vse je pisano in razigrano. Celoten kompleks je sestavljen iz večih stavb, poleg osrednjega dela so obiskali tudi Android kompleks, kjer je počitniško prakso opravljal še en Žiga, študent ljubljanskega FRI-ja.
Po Silicijevi dolini je sledilo nekaj naravnih lepot zveznih držav Kalifornije, Nevade in Arizone. Obiskali smo parke Yosemite, Sequoia in Death Valley. Od ekstremnih dreves pa do puščave v samo nekaj miljah. Vozili smo se po jezeru Lake Powell, ter občudovali lepote Antelope Canyons.
Sončni vzhod na Grand Canyon-u in spust do reke Colorado se nam je vtisnil v spomin kot čudovit in naporen pohod.
Vmes je sledil obisk fakultete State University of Fresno, kjer nas je sprejel profesor dr. Alex Liu in nam predstavil projekte njihovega inštituta. Ob pogovoru z njihovimi študenti smo ugotavljali razlike šolskih sistemov, kot tudi življenja ameriškega študenta v primerjavi s slovenskim.
Poskusiti je bilo potrebno tudi igre na srečo in tako se obisku edinstvenega Las Vegas-a študentje nismo mogli upreti.
Pot proti Los Angelesu smo si popestrili z obiskom Ghost Town-a Calico.
LA, znan kot mesto angelov, nam je ponudil veliko. Obisk znamenitega Hollywood-a, Universal Studios, plaž Malibu in Santa Monica, Beverly Hills, centra Los Angelesa in še mnogo več, nam je dal lepo vedeti, da v Los Angelesu z 18 milijoni prebivalcev ni nikoli dolgčas. Površina mesta se približa celotni Sloveniji, je pa v mestu kar 22 milijonov avtomobilov, kar smo občutili na cesti. V Pasadeni smo obiskali univerzo Caltech, kjer nam je kampus razkazal tamkajšnji študent Luka Mernik. Caltech po nedavni raziskavi Thomson Reuters velja za najboljšo univerzo na svetu.
Na University of Southern California (USC), nas je sprejel slovenski profesor dr. Jernej Barbič, ki je pred kratkim prejel prestižno nagrado revije MiT, ki ga je uvrstila na seznam najboljših 35 inovatorjev, mlajših od 35 let. Predstavil nam je svoje delo in razkazal tamkajšnji kampus.
V Los Angelesu smo obiskali tudi University of California Los Angeles (UCLA), kjer nam je Jens Palsberg na predavanjih razlagal o prevajalnikih. V sejni sobi smo se srečali s strokovnjaki iz različnih področij računalništva. Po pogostitvi je sledila predstavitev področij raziskovalnega dela vsakega izmed prisotnih profesorjev. Tudi ogled kampusa v spremstvu tamkajšnje študentke ni izostal.
Povratek proti San Franciscu smo opravili po Highway 1, ki vodi po ovinkasti cesti ob obali in pečinah Pacifika.
V Palo Altu smo obiskali univerzo Stanford, kjer smo se sestali s tamkajšnjim profesorjem Juretom Leskovcem. Med drugim nam je razložil, kako je postal profesor na univerzi, ki išče absolutno najboljše med najboljšimi.
Na univerzi Berkeley nas je sprejel tamkajšnji študent Damir Dugonjić, finalist letošnjega svetovnega prvenstva v plavanju in jih popeljal po kampusu.
Zadnje dneve smo si popestrili z različnimi dejavnostmi, ki jih v San Franciscu ne manjka. Obiskali smo Golden Gate Park, Twin Peaks, Alamo Square, Exploratorium, kitajsko četrt, center San Francisca in zapor Alcatraz.

Ob prihodu domov smo študentje enotnega mnenja, da je bilo popotovanje po Ameriki izjemno lepa izkušnja. Dala nam je ideje in motivacijo za naprej ter nam na široko dala vedeti, da pot do uspeha ni nedosegljiva. Ob tem se študentje še enkrat javno zahvaljujemo profesorju dr. Marjanu Merniku, ki je med drugim tudi gostujoči profesor na Univerzi Alabama Birmingham. S svojimi poznanstvi in izkušnjami je omogočil in popestril to lepo in nepozabno popotovanje.

Koletnik Primož, Krajnc Boštjan (študenta FERI)